Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Καταδικάζουν τα συνδικάτα τα επεισόδια στο Λονδίνο

Χιλιάδες Βρετανοί από όλη της χώρα κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου, για να πάρουν μέρος σε διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων περικοπών. Eπεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις αστυνομικές δυνάμεις.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ρίχνοντας μπογιά και λαμπτήρες γεμάτους με αμμωνία προς τους αστυνομικούς, μεταδίδουν τα βρετανικά μέσα.
Παράλληλα, οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την Guardian πραγματοποίησαν επίθεση κατά γνωστού πολυκαταστήματος, του Topshop στην Oxford Street.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων υπολογίστηκε πάνω από 400.000.
"Η συμμετοχή αυτή ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Είναι φανταστικό. Είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και μία γενιά στο Λονδίνο", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Unite Λιν Κακλάσκι. "Υπάρχει πραγματικός θυμός στη χώρα αυτή και χιλιάδες άνθρωποι έχουν έρθει εδώ για να το πουν. Σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν έρθει περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι", σημείωσε.
Paint-splattered-police-l-007 (Πηγή: Guardian)
Η πορεία διοργανώθηκε από το Κογκρέσο των Εργατικών Συνδικάτων και εκτιμάται ότι θα είναι η μεγαλύτερη εργατική διαδήλωση στη χώρα εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, και η μεγαλύτερη πορεία γενικότερα μετά τη διαδήλωση κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Περίπου 4.500 αστυνομικοί επιστρατευθηκαν.
Στην πορεία συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη των εργατικών συνδικάτων, φοιτητές που διαμαρτύρονται για την αύξηση των διδάκτρων, συνταξιούχοι και διάφορες άλλες ομάδες πολιτών και ακτιβιστών, καθώς και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ.
Η πορεία πέρασε μπροστά από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τα κυβερνητικά κτίρια του Γουάιτχολ για να καταλήξει το απόγευμα σε μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Χάιντ Παρκ.

Σχετικά Βίντεο

http://www.youtube.com/watch?v=dXafL0D9QtY&feature=player_embedded



Στην καταδίκη των επεισοδίων που σημειώθηκαν χθες στο Λονδίνο, κατά την μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών, προχώρησαν τα συνδικάτα.
Ο Μπράντεν Μπάρμπερ, γενικός γραμματέας του κορυφαίου συνδικαλιστικού οργάνου, Trades Union Congress (TUC), καταδίκασε τα επεισόδια που συνέβησαν στην διαδήλωση κατά των περικοπών που προωθεί η βρετανική κυβέρνηση.
Ο κ. Μπάρμπερ τόνισε ότι η δραστηριότητα λίγων εκατοντάδων ατόμων δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από το μήνυμα της επίσημης διαδήλωσης, η οποία ήταν η ογκωδέστερη από το 2003, μετά δηλαδή τα μαζικά αντιπολεμικά συλλαλητήρια για το Ιράκ.
Τα επεισόδια ξέσπασαν αρκετά μετά την έναρξη της πορείας, αρχικά στην Όξφορντ Στριτ και αργότερα στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Νεαροί συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πέταξαν μπογιές και αυτοσχέδια εκρηκτικά κατά κτιρίων όπου στεγάζονται επιχειρήσεις και τράπεζες. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου προχώρησε σε 214 συλλήψεις.
Κατά τα επεισόδια συνολικά 66 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 31 αστυνομικοί. Η αστυνομία δηλώνει ότι μελετά φωτογραφίες και τις εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας και ενδέχεται να προβεί σε νέες συλλήψεις.
Τα επεισόδια καταδίκασε και ο αρχηγός των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για την βία. «Καταδικάζω απερίφραστα όσους προχώρησαν σε πράξεις βίας» είπε.

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: