Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Επιμένει στις αλλαγές για τα σχολεία η Άννα Διαμαντοπούλου

Αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές στον σχολικό χάρτη της χώρας εμφανίστηκε η Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε εμμέσως ότι από τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων θα επέλθει περικοπή στον αριθμό των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ενώ σχετικά με τις αντιδράσεις και τις καταλήψεις που ξεκίνησαν σε πολλά σχολεία της χώρας, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Η Άννα Διαμαντοπούλου άφησε ένα μικρό "παράθυρο" για τροποποιήσεις σχετικά με τις περιοχές που οι μαθητές θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν απόσταση μεγαλύτερη των 20-25 λεπτών προκειμένου να μεταβούν στο σχολείο τους. Πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Κυριακή ήταν μόνο η αρχή και ότι αναμένει τις προτάσεις των δήμων ώστε να δημιουργηθεί ένας ολοκληρωμένος σχολικός χάρτης της χώρας.
Όσον αφορά στο πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό που προκύπτει από την κατάργηση σχολικών μονάδων σε αρκετούς νομούς, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι όταν καταργείται το σχολείο ο εκπαιδευτικός είναι στη διάθεση του διευθυντή και θα τον μεταφέρει στον ίδιο νομό, σε αντίστοιχη θέση και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
Η υπουργός ανέφερε ότι μέχρι σήμερα υπήρχαν 92 "κλειστά" νηπιαγωγεία, που παρέμεναν ανοιχτά για να διατηρηθούν οι οργανικές θέσεις. "Δεν γίνεται να προχωράει η εκπαίδευση με αναπληρωτές", τόνισε,  σημειώνοντας ότι θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση και αξιοποίηση των εκπαιδευτικών.
Σχετικά με τα κτίρια των σχολικών μονάδων που καταργούνται ανέφερε ότι θα περάσουν στους δήμους και θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων για τη Δια Βίου Μάθηση μέχρι και για τους δημότες, αλλά και για τις δραστηριότητες των σχολείων, που τόνισε ότι θα γίνονται σε όλα τα χωριά.
Η Άννα Διαμαντοπουλου αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει και αναμένονται να διογκωθούν. Κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί για τις καταλήψεις, ενώ επισήμανε ότι σε περίπτωση που χάνονται μαθήματα θα γίνονται αναπληρώσεις ακόμη και τα Σάββατα και τις αργίες.
Τέλος, όσον αφορά στις Πανελλήνιες εξετάσεις, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει φέτος και ότι το νέο σύστημα εξετάσεων θα εφαρμοστεί το 2014. 
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: