Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Το ΝΑΤΟ καταγγέλλει ανθρώπινες ασπίδες και η Λιβύη, θανάτους αμάχων

Οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε το ΝΑΤΟ ενώ το καθεστώς Καντάφι υποστήριξε ότι βρετανική επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τριών ανθρώπων.
Το ΝΑΤΟ κατηγορεί τις δυνάμεις που βρίσκονται στο πλευρό του Καντάφι ότι χρησιμοποιούν τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες στο οδικό δίκτυο για να μπορούν έτσι να προελαύνουν ευκολότερα προς πόλεις που έχουν καταληφθεί από τους εξεγερμένους.
Η κυβέρνηση του καθεστώτος Καντάφι κατήγγειλε ότι βρετανική αεροπορική επιδρομή σε μία από τις σημαντικότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας, στην περιοχή Σαρίρ είχε ως αποτέλεσμα την ανάφλεξη και καταστροφή κεντρικού αγωγού, που συνέδεε τις δεξαμενές με ένα από τα λιμάνια της Λιβύης στη Μεσόγειο θάλασσα καθώς και το θάνατο τριών ανθρώπων.
"Τα βρετανικά αεροσκάφη επιτέθηκαν με πυραύλους και βόμβες κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Σαρίρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις φύλακες του συγκροτήματος, ενώ τραυματίστηκαν και αρκετοί εργαζόμενοι", δήλωσε από την Τρίπολη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κχαλέντ Καίμ, στους εκπροσώπους του τύπου.
Μέχρι στιγμής το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δεν έχει σχολιάσει το γεγονός.
Επιστολή Καντάφι προς τον Ομπάμα
Εν τω μεταξύ, ο Λίβυος ηγέτης απέστειλε επιστολή στον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, αφού οι ΗΠΑ απέσυραν τα μαχητικά αεροπλάνα τους που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία στη Λιβύη, όπως μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του μηνύματος.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στην επιστολή δήλωσε ότι ο Λίβυος ηγέτης "γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει. Πρέπει να πάρει μια απόφαση για την αποχώρησή του από την εξουσία και για την αναχώρησή του από τη Λιβύη".

Η Κλίντον, επέμεινε στη θέση, ότι θα πρέπει το καθεστώς της Λιβύης να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός που ζητά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αλλά και να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις από τις πόλεις που έχει καταλάβει το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει.


Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ζητήσει από τον Μουάμαρ Καντάφι πράξεις και όχι λόγια, σε απάντηση του μηνύματος του Λίβυου ηγέτη μετά την απόσυρση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών από τη Λιβύη.


"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι υπήρξε μια επιστολή, προφανώς δεν είναι η πρώτη", είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνει ενώ ταξίδευε με το προεδρικό αεςροσκάφος Air Force One, που μετέφερε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια, για μια σύνοδο με θέμα την οικονομία.


Χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο του μηνύματος, ο Κάρνει υπενθύμισε ότι ο Ομπάμα έλεγε εδώ και εβδομάδες ότι μια εκεχειρία στη Λιβύη θα εξαρτηθεί από "πράξεις και όχι λόγια, αλλά και από τον τερματισμό της βίας" .


"Τα λόγια δεν είναι το ίδιο πράγμα με τις πράξεις", τόνισε ο εκπρόσωπος, του Λευκού Οίκου.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε την Τετάρτη ότι γίνεται όλο και δυσκολότερη η αναγνώριση των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι για τους πιλότους του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη να κινδυνεύουν να έρθουν σε τέλμα.
"Το ΝΑΤΟ δεν μας προσέφερε αυτό που χρειαζόμαστε"
Χθες, ο στρατιωτικός ηγέτης των Λίβυων εξεγερμένων, Αμπντέλ Φατάχ Γιουνίς αλ Αμπίντι κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι αφήνει τους ανθρώπους στη Μισράτα να πεθαίνουν κάθε μέρα και υποστήριξε ότι προκάλεσε την «απογοήτευση» των εξεγερμένων καθώς δεν τους προσέφερε αυτό που χρειάζονται.
"Αν το ΝΑΤΟ περιμένει μία ακόμη εβδομάδα, δε θα υπάρχει πια τίποτα στην Μισράτα. Τι κάνει το ΝΑΤΟ; Βομβαρδίζουν εδώ και εκεί, την ώρα που οι κάτοικοι της Μισράτα απειλούνται με εξόντωση" είπε ο Αμπντέλ Φατάχ Γιουνίς αλ Αμπίντι, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι "αργό" και αφήνει τις δυνάμεις του Καντάφι να σκοτώνουν ανθρώπους, ενώ υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει τη δουλειά του σωστά ειδάλλως οι εξεγερμένοι θα απευθυνθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Το ΝΑΤΟ έχει γίνει πρόβλημά μας" πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι υπάρχει έκκληση να μην υπάρχουν παράπλευρες απώλειες για τον άμαχο πληθυσμό. “Αυτό δυσχεραίνει φυσικά τις επιχειρήσεις. Η κατάσταση είναι ασαφής. Υπάρχει κίνδυνος... Η κατάσταση στη Μισράτα δεν πρέπει να συνεχιστεί".
Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ανακοίνωση αργότερα, σύμφωνα με την οποία “θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους”. Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας Κάρμεν Ρομέρο, δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ έχει μία σαφή εντολή και θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες της Μισράτα που είναι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα”.
Οι δυνάμεις του Καντάφι σταμάτησαν την παραγωγή στις πετρελαιοπηγές των περιοχών της ανατολικής Λιβύης, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους εξεγερμένους να εξοικονομήσουν χρήματα από τις εξαγωγές πετρελαίων.
Πρόκειται για τις πετρελαιοπηγές των οάσεων της Μίσλα και της Ουάχα, που σφυροκοπήθηκαν από το πυροβολικό του Μουάμαρ Καντάφι και χθες Τρίτη και σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: