Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Εκκενώθηκε ο πυρηνικός σταθμός μετά το νέο ισχυρό μετασεισμό, Χειρότερη από το Τσερνόμπιλ η Φουκουσίμα

Η διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, Νταϊτσί, εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι η διαρροή ραδιενέργειας μπορεί να ξεπεράσει σε μέγεθος εκείνη του πυρηνικού δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ το 1986.
«Η διαρροή ραδιενέργειας δεν έχει σταματήσει και η ανησυχία μας είναι ότι τελικά θα ξεπεράσει εκείνη του Τσερνόμπιλ» είπε σήμερα στους δημοσιογράφους αξιωματούχος της TEPCO. Νωρίτερα σήμερα, οι αρχές της Ιαπωνίας, αναβάθμισαν το επίπεδο της σοβαρότητας της κρίσης στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, Νταϊτσί, στην κατηγορία 7 από την κατηγορία 5, αξιολογώντας την πλέον ως ανάλογη με εκείνη του Τσερνόμπιλ.
Η Ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφαλείας αναβάθμισε στην τελευταία βαθμίδα, στο επίπεδο 7, της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων τη σοβαρότητα της πυρηνική κρίσης στον σταθμό της Φουκουσίμα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το επίπεδο των ραδιενεργών εκπομπών που έχει καταγραφεί από την αρχή της πυρηνικής κρίσης στη Φουκουσίμα δεν αναλογεί παρά στο 10% των εκπομπών που μετρήθηκαν το 1986 μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ. Οι διαθέσιμες μετρήσεις για την διαφυγούσα ραδιενέργεια από τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊτσί «δείχνουν επίπεδα που αντιστοιχούν στη διαβάθμιση 7» της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, δήλωσε εκπρόσωπος της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής Ασφαλείας διευκρινίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη «με βάση τα επίπεδα ιωδίου και καισίου που έχουν μετρηθεί στο περιβάλλον». «Θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε την κατάσταση. Πρόκειται για προσωρινό μέτρο» τόνισε προσθέτοντας ότι η οριστική απόφαση για την κατάταξη του πυρηνικού δυστυχήματος θα ληφθεί αργότερα από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Μόνο η καταστροφή του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ έχει καταταχθεί στο επίπεδο 7 της κλίμακας πυρηνικών και ραδιολογικών συμβάντων, που σημαίνει «απελευθέρωση σε σοβαρό βαθμό ραδιενεργών ουσιών με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον». Όμως, το Τόκιο ταρακουνήθηκε και σήμερα από ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Φουκουσίμα και ανάγκασε τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου από τους μηχανικούς που προσπαθούν να περιορίσουν τη διαρροή της ραδιενέργειας. Εκατοντάδες εργάτες και μηχανικοί βρίσκονταν στις εγκαταστάσεις την ώρα του μετασεισμού, προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το επίκεντρο του μετασεισμού εντοπίστηκε ανοικτά των ανατολικών ακτών της Φουκουσίμα σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Μετασεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών είχε σημειωθεί λίγο νωρίτερα στην ανατολική Ιαπωνία. 
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: