Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Συρία: Μεγάλη κινητοποίηση του στρατού για την καταστολή των αντιφρονούντων

Εκατοντάδες στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση εισέβαλαν σε σπίτια και προχώρησαν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια της νύχτας στο προάστιο Σάκμπα όπου την περασμένη Πέμπτη σημειώθηκαν διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Ασσάντ. Στρατιώτες αναπτύσσονται και σε άλλες πόλεις της Συρίας σε μια προσπάθεια να καταπνίξουν την όποια εξέγερση των αντιφρονούντων.
Επίσης χθες μονάδες του στρατού με την υποστήριξη τεθωρακισμένων αναπτύχθηκαν γύρω από την πόλη Ραστάν, ενώ τμήματα του στρατού έστησαν σημεία ελέγχου στις συνοικίες που διαμένουν Σουνίτες στην πόλη Μπανιάς.
Οι κινήσεις αυτές γίνονται μόνο λίγες ημέρες έπειτα και από το αιματοκύλισμα με τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές που προκάλεσε η 4η μηχανοκίνητη ταξιαρχία, υπό τη διοίκηση του αδερφού του προέδρου Άσαντ, Μαχέρ, στην πόλη Ντεράα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασσάντ να σταματήσει την εδώ και έξι εβδομάδες καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τον θανάτους των διαδηλωτών, ενώ ζήτησε και την άμεση πρόσβαση του ΟΗΕ στη χώρα προκειμένου να συνδράμει στις ανθρωπιστικές ανάγκες των πολιτών.
Εκτιμάται, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι περίπου 2,843 άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση, ενώ σύμφωνα με τους εξεγερμένους ο αριθμός αυτός ανέρχεται στους 8.000.
Επιπλέον οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν το θάνατο, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας, περισσοτέρων από 560 διαδηλωτών κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις των αντιφρονούντων που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον 30 διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί τις προηγούμενες ημέρες στην πόλη Ζαμπαντάνι και αφέθηκαν ελεύθεροι, κατήγγειλαν ότι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια συμπεριλαμβανομένου και του  βγάλσιματος  των νυχιών τους με τανάλια.
Ο στρατός της Συρίας εξακολουθεί να έχει υπό πολιορκία  την πόλη Ντέραα, όπου οι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν χωρίς τηλέφωνο και παροχή ηλεκτρικού, ενώ χθες αναφέρθηκαν πυροβολισμοί και νέες συλλήψεις στην ίδια περιοχή.
Ακόμη στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο προάστιο Ερμπίν και Τελ, κοντά στη Δαμασκό, και πληροφορίες κάνουν λόγο για συλλήψεις τουλάχιστον 80 ανθρώπων συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.
Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι την Τρίτη το βράδυ περίπου 1.000 φοιτητές στο πανεπιστήμιο της δεύτερη μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, Αλέπο, διαδήλωσαν κατά του Ασσάντ με αποτέλεσμα να δεχθούν επίθεση με δακρυγόνα αλλά και πραγματικά πυρά . Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή νεκρούς, όμως σημειώθηκαν αρκετές συλλήψεις φοιτητών και κατάσχεση των υπολογιστών τους και των κινητών τους τηλεφώνων.
Εν τω μεταξύ όπως πληροφορούν ομάδες των αντικαθεστωτικών παρά τις προσπάθειες καταστολής των διαδηλωτών προγραμματίζονται και άλλες κινητοποιήσεις τις προσεχείς ημέρες. 

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: