Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

Νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις

Νέες οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ζητεί η τρόικα. Κατά τις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της δέσμης μέτρων ύψους τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, οι εκπρόσωποι της τριμερούς έχουν ρίξει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο νέων μειώσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις υψηλές συντάξεις. Παράλληλα διατηρούνται οι πιέσεις για απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ζητούν το φετινό πρόγραμμα, πέρα από την πώληση του 10% του ΟΤΕ, να περιλαμβάνει την πώληση άλλης μίας μεγάλης εισηγμένης. Το βασικό ζητούμενο για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 12 δισ. ευρώ, αλλά και τη σύναψη νέου δανείου, είναι να καταρτιστεί από κοινού με την τρόικα ένα ρεαλιστικό Μεσοπρόθεσμο, το ύψος του οποίου πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (από 26 δισ. που αρχικά είχε ανακοινωθεί).
Νέο ψαλίδι σε μισθούς και συντάξεις
 
Για το έλλειμμα
Κομβικό σημείο είναι τα πρόσθετα μέτρα του τρέχοντος έτους άνω των 6 δισ. ευρώ, καθώς στο Γιούρογκρουπ ξεκαθαρίστηκε πως ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ ή στο 7,4% του ΑΕΠ δεν αλλάζει.
Ετσι, η τρόικα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο σκέλος των κρατικών δαπανών καθώς θεωρεί ότι τα φορολογικά μέτρα ενέχουν μεγάλο ρίσκο. Πιο αναλυτικά, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:
  • Πρόσθετες περικοπές -οριζόντιου χαρακτήρα προτείνει η τρόικα- στις αποδοχές των υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ, αλλά και στις υψηλές συντάξεις.
  • Ψαλίδισμα κοινωνικών επιδομάτων με την άμεση καθιέρωση χαμηλών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Προβλέπεται πως η καταβολή των επιδομάτων σε ανέργους, τρίτεκνους και πολύτεκνους θα συνδεθεί με κριτήρια που θα αφορούν το ύψος του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματος και τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Από την εφαρμογή του μέτρου υπολογίζεται ότι μπορούν να εξοικονομηθούν πάνω από 500 εκατ. ευρώ.
  • Απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από τα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων που λήγουν. Επιπλέον η τρόικα ζητεί απολύσεις υπαλλήλων που εργάζονται στους δημόσιους οργανισμούς οι οποίοι καταργούνται ή συγχωνεύονται, αλλά και εφαρμογή της αναλογίας «1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο.
  • Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αναψυκτικά, στους χυμούς, στα εμφιαλωμένα νερά και στο φυσικό αέριο από την 1η Ιουλίου 2011.
  • Αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2012 που θα καταβληθούν στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011.
Ολι Ρεν: Αμεση εκκίνηση των αποκρατικοποιήσεων: Στόχος έσοδα 15 δισ. μέσα στη διετία
Αμεση εκκίνηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ζήτησε χθες ο επίτροπος Ολι Ρεν και μάλιστα έβαλε πιο υψηλό στόχο εσόδων μέχρι το τέλος του 2012. Μίλησε για έσοδα 15 δισ. ευρώ εντός της επόμενης διετίας, όταν στο πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση ο στόχος αυτός αφορούσε την επόμενη τριετία.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιζητεί να ολοκληρώσει τουλάχιστον μία ιδιωτικοποίηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για νέο δανεισμό της Ελλάδας ύψους 60 δισ. ευρώ και πιθανότατα για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην πώληση μίας μεγάλης εισηγμένης εταιρείας (πέρα από τη μεταβίβαση του 10% του ΟΤΕ) μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η αποκρατικοποίηση μίας εταιρείας εκ των ΟΠΑΠ, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ΔΕΗ θα επισπευσθεί. Επίσης θεωρείται βέβαιον ότι θα προωθηθεί το γερμανικό μοντέλο αποκρατικοποιήσεων με την ίδρυση εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα έχει στα χαρτοφυλάκιά της δημόσιες επιχειρήσεις και ακίνητα.
Οπως έγραψε χθες το «Εθνος», η κυβέρνηση πιθανότατα θα προτείνει στην αξιωματική αντιπολίτευση τη συμμετοχή στελεχών της στη διοίκηση της εταιρείας. Επίσης σε αυτήν θα εκπροσωπηθεί και η τρόικα. Το οικονομικό επιτελείο επισπεύδει τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρώσει μία κίνηση εντός των επόμενων 30 ημερών. Το πιο πιθανό είναι να προχωρήσει αμέσως η πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, για το οποίο υπάρχει σχετικός όρος στην αρχική σύμβαση.

Υπουργείο Οικονομικών: Μαραθώνιος συσκέψεων
Πυρετός συσκέψεων χθες στο υπουργείο Οικονομικών ενόψει του νέου γύρου επαφών με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν έλαβε μέρος στο συμβούλιο Εκοφίν και γύρισε το μεσημέρι στην Αθήνα. Συγκάλεσε αμέσως ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να προετοιμαστεί για τις νέες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας, που ξεκινούν σήμερα ουσιαστικά από το... μηδέν.
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, με έμφαση στα μέτρα του τρέχοντος έτους, στην επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και στις εγγυήσεις που ζητούν οι Βρυξέλλες για τον νέο δανεισμό.

Κώστας Τσαχάκης, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: