Η κλιματική αλλαγή, η διαφθορά και η αποτυχία των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τα επισιτιστικά προγράμματα οδηγούν στον Καιάδα της φτώχειας το 1/7 του παγκόσμιου πληθυσμού. Εκατομμύρια παιδιά υποφέρουν από υποσιτισμό, το 90% των οποίων ζει στην Αφρική και στη Νότια Ασία
Αν και ο κόσμος μας μπορεί να παραγάγει αρκετή τροφή για όλους, εν έτει 2011, ένας στους επτά πολίτες της Γης δεν έχουν ένα πιάτο φαγητό. Ανήμερα της χθεσινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, τα στοιχεία του ΟΗΕ για τη φτώχεια είναι ζοφερά. Η φτώχεια αναδεικνύεται ως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτήν τη στιγμή, ενώ σε λίγες ημέρες ?στις 31 Οκτωβρίου? η Γη θα... συνωστίζεται.
Το ανθρώπινο είδος θα αριθμεί πλέον και επισήμως επτά δισεκατομμύρια και, δυστυχώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, η κλιματική αλλαγή, η διαφθορά και η αποτυχημένη πολιτική των κυβερνήσεων να διαχειριστούν τα επισιτιστικά προγράμματα, οδηγούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους στο έλεος της φτώχειας.
"Οι ολοένα αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, οι ένοπλες συγκρούσεις, αλλά και τα αυταρχικά καθεστώτα δικαιολογούν, σε μεγάλο βαθμό, τη σημερινή άθλια κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σημεία του πλανήτη", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ, που δόθηκε στη δημοσιότητα ένα 24ωρο πριν από τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψης της Φτώχειας.
Για τη Διεθνή Αμνηστία, "η φτώχεια είναι η χειρότερη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο". "Η μάχη για τον τερματισμό της φτώχειας είναι ο μεγαλύτερος αγώνας αυτής της γενιάς. Θα νικήσουμε αν θέσουμε στον πυρήνα της την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα", δήλωσε η γ.γ. της οργάνωσης, Αϊρίν Χαν, καλώντας τους ηγέτες να ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπισή της.
Σε έρευνά της, υπό τον τίτλο "Στο Χείλος του Γκρεμού, ποιος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για την τριπλή κρίση "κλιματική αλλαγή, καταστροφή των φυσικών πόρων και αυξανόμενες τιμές των τροφίμων", η οργάνωση Actionaid επισημαίνει ότι οι πιο ευάλωτες χώρες στον πλανήτη είναι το Κονγκό, το Μπουρούντι, η Ν. Αφρική, η Αϊτή, το Μπαγκλαντές, η Ζάμπια, η Ινδία, η Σιέρα Λεόνε, η Αιθιοπία και η Ρουάντα, οι οποίες εκπροσωπούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ανάμεσα στις καλύτερα προετοιμασμένες χώρες είναι η Βραζιλία, η οποία κατάφερε μέσα σε έξι χρόνια να μειώσει τον υποσιτισμό κατά 73% και την παιδική θνησιμότητα κατά 45%.
Την ίδια ώρα, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα θυμίζουν ότι εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τις επιπτώσεις του υποσιτισμού, το 90% των οποίων ζει στην Υποσαχάρια Αφρική και στη Νότια Ασία.
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
SOS από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα επισιστικής βοήθειας δεν καλύπτει επαρκώς τις υπάρχουσες ανάγκες.
Στην υποσαχάρια Αφρική, από τις ακτές της Σομαλίας μέχρι τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, η επισιτιστική κρίση γιγαντώνεται με θύματα κυρίως παιδιά.
Ο υποσιτισμός προσβάλλει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 195 εκατ. παιδιά παγκοσμίως και ευθύνεται για το ένα τρίτο από τους 8 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο παιδιών κάτω των πέντε ετών που ζουν κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
"Εχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λήψη κατάλληλης τροφής μπορεί να σώσει τη ζωή μικρών, ευάλωτων παιδιών. Ωστόσο, το παγκόσμιο επισιτιστικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να συμβαδίσει με τις επαναστατικές κατακτήσεις που έχουν σημειωθεί στον τομέα της διατροφικής επιστήμης", δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, δρ Ούνι Καρουνακάρα.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου