Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Νέο Μισθολόγιο Τρόμου ετοιμάζει η Κυβέρνηση

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ
Ανακοίνωση: Νέο Μισθολόγιο Τρόμου ετοιμάζει η Κυβέρνηση
Σε περαιτέρω φτωχοποίηση των εργαζομένων στο Δημόσιο και παράλληλα σε μονιμοποίησή της για πολλά-πολλά χρόνια, οδηγεί το νέο Μισθολόγιο, που επεξεργάζονται σήμερα τα αρμόδια κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Παρά τα όσα αντίθετα, δημοσίως, ισχυρίστηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κάνοντας λόγο για «αυξήσεις», το Νέο Μισθολόγιο οδηγεί:
·       Σε επί μακρόν «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με περισσότερα χρόνια υπηρεσίας.
·       Σημαντική μείωση του ρυθμού αύξησης των ονομαστικών μισθών των υπαλλήλων με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας για όλα τα επόμενα χρόνια του εργασιακού τους βίου
·       «Άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας» ανάμεσα σε
υπαλλήλους με περισσότερα και λιγότερα τυπικά προσόντα
·       Ακόμα μικρότερες συντάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους, συνολικά.
Με βάση αυτό το πλάνο σχεδιάζει η Κυβέρνηση να κάνει την επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στα μισθολογικά κλιμάκια, προκειμένου να επιτύχει τις μνημονιακές της δεσμεύσεις για μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, γεγονός που κατ’ ουσία επιβεβαιώθηκε και στη χθεσινή συνάντηση της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.  
Το σχέδιο, συγκεκριμένα, περιλαμβάνει:
1.Αλλαγή κλιμακίων ανά διετία και τριετία: Για τις κατηγορίες υπαλλήλων υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.
Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν ωριμάνσεις ανά διετία.
Με τον τρόπο αυτό ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ εργαζομένων με περισσότερα και λιγότερα τυπικά προσόντα, οδηγώντας σε τραγική συμπίεση των μισθών υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ κατηγορίας, οι οποίοι κινδυνεύουν, ακόμα κι έπειτα από 40 χρόνια εργασίας, να λαμβάνουν εξευτελιστικούς ονομαστικούς μισθούς.
2.Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς: Μεγάλοι χαμένοι και οι υπάλληλοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής κατηγορίας, καθώς θα εντάσσονται σε μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα περιέχουν ονομαστικούς μισθούς σημαντικά μειωμένους σε σχέση με το ποσόν που λαμβάνουν σήμερα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η υπερβάλλουσα διαφορά θα διατηρείται ως προσωπική διαφορά. Το ποσό θα συμψηφίζεται τα επόμενα χρόνια με τις ωριμάνσεις και συνεπώς αυτή η κατηγορία υπαλλήλων θα δει τις αποδοχές της να «παγώνουν» για πολλά-πολλά χρόνια (η διάρκεια των ετών που θα παραμένουν οι μισθοί αυτοί «παγωμένοι», θα εξαρτηθεί από το τελικό ύψος των ονομαστικών μισθών κάθε κλιμακίου κάθε εκπαιδευτικής κατηγορίας).
Πρόκειται, προφανώς, για «σχέδιο τρόμου», αφού αν επιβεβαιωθούν τα όσα έχουν δει ήδη το φως της δημοσιότητας, οι μισθοί αυτών των κατηγοριών μπορεί να παραμείνουν «παγωμένοι» ακόμα και για τα επόμενα 15 χρόνια (!) και παράλληλα θα οδηγούν σε σημαντικά μειωμένες συντάξεις, δεδομένου ότι στον  υπολογισμό της σύνταξης δεν λαμβάνεται υπόψιν το ποσόν της προσωπικής διαφοράς.

Η ΔΗ.ΣΥ.ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ καταγγέλλει την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία απόλυτα υποταγμένη στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ακολουθεί την ίδια αδιέξοδη και αντικοινωνική πολιτική με τους προκατόχους της και στην πράξη αντιμετωπίζει τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, με τρόπο εχθρικό, οδηγώντας έτσι την Κοινωνία -στο σύνολό της- σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα.
Οφείλουμε, τέλος, να της υπενθυμίσουμε (αφού δείχνει να έχει ξεχάσει τα όσα ως Αντιπολίτευση και Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστήριζε καθ’ όλη την προηγούμενη μνημονιακή περίοδο) ότι «οι μισθοί στο Δημόσιο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως υποσύνολο ενός πακέτου δαπανών. Αντίθετα θα πρέπει να θεωρούνται “επενδύσεις” για το μέλλον της Οικονομίας και της κοινωνίας», δεδομένου ότι είναι πια διαπιστωμένες και πανθομολογούμενες οι συνέπειες των περικοπών και του παγώματος μισθών στη ζήτηση και την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς στην πορεία της Οικονομίας και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, συνολικά.
Η ΔΗ.ΣΥ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, συνεπής στην έως τώρα στάση της απέναντι στις πολιτικές των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ από όποια ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κι αν αυτά εκπορεύονται, θα συνεχίσει να διεκδικεί την ΑΝΑΤΡΟΠΗ τους και δεδομένης της επιτυχίας της τελευταίας απεργίας θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις στην ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ και ΣΥΝΕΧΙΣΗ των ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ και ΑΠΕΡΓΙΑΚΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ


Από τη Γραμματεία της ΔΗ.ΣΥ. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ