Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

«Μαστίγιο» για τους μετανάστες, «καρότο» για τους μουσουλμάνους

Την κράτηση των μη νόμιμων μεταναστών σε κέντρα υποδοχής για διάστημα έως 12 μηνών, την αυστηροποίηση των ποινών για τους δουλεμπόρους και την απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας, προβλέπει μεταξύ άλλων, η κυβερνητική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την ασφάλεια. Παράλληλα, διατυπώθηκαν δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία τεμένους και ισλαμικού νεκροταφείου, στην Αθήνα.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης της κυβερνητικής Επιτροπής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χρήστος Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε την οργάνωση κέντρων υποδοχής, στα οποία θα κρατούνται όσοι μη νόμιμοι μετανάστες συλλαμβάνονται, καθώς και την αύξηση του διαστήματος παραμονής σε αυτά, από τους τρεις, στους δώδεκα μήνες. Επίσης ανέφερε ότι το δουλεμπόριο μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα.
"Θα κάνουμε αυτό που πρέπει", ήταν η απάντησή του σε ερώτηση, εάν θα γίνουν επιχειρήσεις - σκούπα στο κέντρο της Αθήνας.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ανακοίνωσε από τη μεριά του, ότι δρομολογείται, μέσα στο καλοκαίρι, η μεταφορά του ΟΚΑΝΑ, από το κέντρο της Αθήνας, σε χώρους που θα υποδείξει το υπουργείο Υγείας. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η εκπόνηση των μελετών για τη δημιουργία τεμένους στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας και ισλαμικού νεκροταφείου στο Σχιστό, θα γίνουν πριν το φθινόπωρο.
Ο υπουργός Εσωτερικών αποσύνδεσε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και της αντιμετώπισης αυτής από τις ευρωεκλογές και την αντιπαράθεση της Νέας Δημοκρατίας με το ΛΑΟΣ. Είπε ότι το ζήτημα ετέθη επί τάπητος, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Υπενθύμισε τους παρευρισκόμενους ότι είχε απασχολήσει τις Βρυξέλλες και την περίοδο προ των εκλογών και συγκεκριμένα τη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της Ένωσης, την περασμένη Πέμπτη.
Όσον αφορά στη συνδρομή της Ε.Ε. στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την εισροή μεταναστών, τόνισε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά. Σημείωσε την ανάγκη χάραξης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής και άσκησης πίεσης στις τρίτες χώρες, για να υπογράψουν και να τηρήσουν συμφωνίες επαναπροώθησης των λαθρομεταναστών. Για την Τουρκία, σημείωσε ότι οφείλει να τηρεί το κοινοτικό κεκτημένο και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό.
Όσον αφορά στην εθνική δράση, θα ιδρυθεί Συντονιστική Επιτροπή των συναρμοδίων υπουργείων, ώστε να προωθηθεί άμεσα η εφαρμογή όσων αποφάσισε η κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του στον Προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάν Φίσερ, ζητά να ολοκληρωθούν ταχύτατα οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ώστε να υπογραφεί συμφωνία για την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών. Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζητά τη συνδρομή της Ε.Ε. ώστε η Τουρκία να εφαρμόζει τη διμερή συμφωνία, που έχει υπογράψει με την Ελλάδα, καθώς και την ενίσχυση της παρουσίας στην περιοχή της FRONTEX.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: