Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Προ της κατάρρευσης τα Ταμεία του Δημοσίου προειδοποιεί η ΑΔΕΔΥ

Αναμονή δύο ετών για καταβολή εφάπαξ, λόγω ελλειμμάτων και χρεών που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ
Σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας παρέμβαση της κυβέρνησης για να διασωθεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και να συνεχίσει η λειτουργία του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφάλισης του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που χθες απειλήθηκε εκ νέου από παύση πιστώσεων των φαρμακοποιών.
Ο φόβος για την κρίση των ασφαλιστικών Ταμείων του Δημοσίου επιτείνεται και από την πίεση που θα επιφέρει η έξοδος γυναικών από το Δημόσιο μετά την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για την εξίσωση ορίων ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης που αφορά την απονομή εφάπαξ απαιτούνται τουλάχιστον δύο χρόνια. Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο λόγω των αιτήσεων συνταξιοδότησης που αναμένεται να καταθέσουν μέσα στο καλοκαίρι οι εκπαιδευτικοί. Η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων αποδίδεται στο μεγάλο έλλειμμα του Ταμείου που ανέρχεται στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ. Ελλειμμα το οποίο παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμη.
Το χρέος του υπερβαίνει τα 600 εκατομμύρια ευρώ, οι ασφαλισμένοι διαπιστώνουν ότι έχουν περικοπεί τουλάχιστον 89 εξετάσεις, ενώ οι φαρμακοποιοί ενεργοποιούν ξανά το «όπλο» της διακοπής εκτέλεσης συνταγών, ζητώντας χρήματα από τους ασφαλισμένους.

Πηγή: Εφηεμρίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: