Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Η μοναχική νίκη της Ελένης

Η μοναδική μαθήτρια Γ΄ Λυκείου στον Αϊ-Στράτη πέρασε μόνη της τον Γολγοθά των Πανελληνίων

Η ζωή στον Αϊ-Στράτη για την Ελένη Κακαλή δεν έχει και πολλές επιλογές. «Το πρωί πήγαινα σχολείο, μετά διάβασμα και μετά ξανά σχολείο. Τα παιδιά της ηλικίας μου δεν έχουν και πολλά πράγματα να κάνουν στο νησί, παρά μόνο το διάβασμα. Δεν υπήρχε εξάλλου στο νησί άλλο παιδί στην ηλικία μου για να κάνουμε παρέα ή να μιλήσω και έτσι έμενα σπίτι», λέει. Ήταν η μοναδική μαθήτρια της Γ΄ Λυκείου στο νησί της τον Αϊ-Στράτη και η μοναδική υποψήφια στις Πανελλήνιες Εξετάσεις. Η Ελένη Κακαλή είναι κάτι σαν μικρός ήρωας για τους λιγοστούς συμπατριώτες της στο ακριτικό νησί αφού φέτος πέρασε μόνη της τον Γολγοθά των Εξετάσεων και κατάφερε να βγει νικήτρια. Θέλει να γίνει δημοσιογράφος ενώ έχει αποφασίσει ότι δεν θ΄ αφήσει καμία μεγαλούπολη να την πάρει μακριά από τον τόπο που αγαπά. Η Ελένη, όπως και η Έμυ Γναφάκη, καθαρίστρια εδώ και 18 χρόνια στη Νομαρχία Χανίων και πλέον φοιτήτρια, ανήκουν στους μεγάλους νικητές των φετινών γενικών εξετάσεων. Στον Αϊ-Στράτη υπάρχει ένα καφενείο με έναν χώρο που λειτουργεί σαν καφετέρια για τους νέους. Αυτός είναι ο μόνος χώρος εξόδου για τους λιγοστούς νέους του νησιού. Πολλοί πηγαίνουν τα Σαββατοκύριακα στη Λήμνο με το καραβάκι που συνδέει τα δύο νησιά αν θέλουν να ζήσουν τη νυχτερινή ζωή σε μια μεγαλύτερη πόλη. Η Ελένη όμως φέτος ήταν αφοσιωμένη στον στόχο της. Δεν είχε τη δυνατότητα να πηγαίνει σε φροντιστήρια, διάβαζε μόνη της και έτσι επιλογή της ήταν να μένει μόνο στο νησί. Η μητέρα της Πολυξένη και η μεγαλύτερη αδελφή της Μαρία ήταν οι άνθρωποι που είχε συνεχώς δίπλα της να τη στηρίζουν και να την εμψυχώνουν στην προσπάθειά της. «Μου έλεγαν ότι αν δεν τα καταφέρω μπορώ να προσπαθήσω ξανά, δεν θα χαθεί ο κόσμος», λέει χαρακτηριστικά. Στο σχολείο ήταν η μοναδική μαθήτρια στη Γ΄ Λυκείου και αυτή η μοναχικότητα τής προσέφερε παράλληλα την πολυτέλεια να έχει έναν καθηγητή για κάθε μάθημα μόνο για εκείνη. «Ήταν σα να κάνω ιδιαίτερα. Αυτό όμως είχε και τα αρνητικά του. Δεν μπορείς να ζεις το σχολικό κλίμα όταν είσαι μόνη στην τάξη. Δεν έχεις κάποιον να μιλήσεις, να μοιραστείς την αγωνία των μαθημάτων. Ήταν άχαρο για μένα όλο αυτό και πολλές φορές ένιωθα αμήχανα όταν με ρωτούσε κάτι ο καθηγητής και δεν ήξερα ν΄ απαντήσω». Και για τους καθηγητές της όμως η Ελένη ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί. «Ήμουν η μόνη υποψήφια και όλοι είχαν στηριχθεί σε μένα», λέει.
«Μόλις τελειώσω τις σπουδές θα επιστρέψω στο νησί» Η ΕΛΕΝΗ Κακαλή πέρασε στο Τμήμα Πληροφορικής και Μέσων Ενημέρωσης στο ΤΕΙ Πύργου και σύντομα θ΄ αναγκαστεί ν΄ αφήσει το νησί για τις σπουδές της. Λέει ότι θα επιστρέψει όταν τελειώσει τις σπουδές της για να δουλέψει και να προσπαθήσει όπως μπορεί να προβάλλει τον τόπο της, να γίνει η φωνή του ΑϊΣτράτη. «Είναι καλό να επιστρέφουν οι νέοι να ασχοληθούν με κάτι καινούργιο ώστε να βοηθήσουν τον Αϊ-Στράτη όχι μόνο να μην ερημώσει αλλά και να προβληθεί. Δεν συγκρίνω την ποιότητα ζωής που προσφέρει ο Αϊ-Στράτης με καμία Αθήνα και με καμία Πάτρα ή Πύργο. Οποιαδήποτε στιγμή νιώσεις εγκλωβισμένος πας στην παραλία, βλέπεις τη θάλασσα και φεύγουν όλα. Στο νησί είναι όλα ήσυχα. Δεν υπάρχει αυτό στη μεγάλη πόλη». Η αδελφή της έχει τις ίδιες απόψεις με την Ελένη και έκανε φέτος πράξη την υπόσχεσή της να γυρίσει στο νησί. Σπούδασε στην Πάτρα νηπιαγωγός και μόλις τέλειωσε τις σπουδές της γύρισε στον τόπο της, όπου παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της. Στόχος της είναι μάλιστα να ζητήσει διορισμό στο νησί.
Αφήνει τη σκούπα και πιάνει τις... πολιτικές επιστήμες
«ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ στη Νομαρχία Χανίων εδώ και δεκαοκτώ χρόνια, αλλά δεν μου άρεσε η δουλειά που έκανα. Αποφάσισα να αλλάξω τα πράγματα, να πάρω το απολυτήριο του γυμνασίου και του λυκείου, και γιατί όχι και να σπουδάσω. Και... τα κατάφερα». Η 45χρονη Έμυ Γναφάκη, μητέρα δύο ενήλικων παιδιών, είναι από τους ανθρώπους που χαμογελούν με την καρδιά τους μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των φετινών γενικών εξετάσεων. Πλέον θα είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ μέχρι πριν από 7 χρόνια δεν είχε ούτε απολυτήριο γυμνασίου! «Ξεκίνησα την Α΄ Γυμνασίου πριν από 7 χρόνια. Πρωί και απόγευμα τότε. Για καλή μου τύχη έγινε την επόμενη χρονιά το νυκτερινό γυμνάσιο κι έτσι μπόρεσα να φτιάξω καλύτερα το πρόγραμμά μου. Τελείωσα το γυμνάσιο με άριστα και μπήκα στο εσπερινό λύκειο που έκανα 4 χρόνια. Έδωσα κανονικά Πανελλήνιες Εξετάσεις. Ό,τι κατάφερα ήταν με προσωπικό διάβασμα και τη βοήθεια των καθηγητών μου. Καιρός και χρήματα για φροντιστήρια δεν υπήρχε», λέει η κ. Γναφάκη, που πλέον θα σπουδάζει και αυτή όπως και ο 24χρονος γιος της που κάνει το μεταπτυχιακό του στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η κ. Γναφάκη αναγκάσθηκε να σταματήσει το σχολείο τελειώνοντας το δημοτικό. «Δεν μπορώ να πω ότι ήμουν αριστούχα μαθήτρια και οι γονείς μου θεώρησαν σωστό να με πάνε σε μια σχολή οικοκυρικών για να γίνω καλή νοικοκυρά. Δεν ήθελα την οικοκυρική, επέμενα να πάω γυμνάσιο, αυτοί δεν το δέχθηκαν και πάντα το κρατούσα μέσα μου. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες που δεν κατάφεραν να πάνε γυμνάσιο επειδή δεν τους το επέτρεψαν οι γονείς τους και αυτό το είδα και στο εσπερινό σχολείο. Προσωπικά τις παρακινώ να κυνηγήσουν το όνειρό τους, να πάνε στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Θα νιώσουν άλλοι άνθρωποι, θα ξαναγεννηθούν», λέει. Πώς θα συνδυάσει τον ρόλο της μητέρας, της εργαζόμενης και της φοιτήτριας; Και η ίδια εμφανίζεται προβληματισμένη, ωστόσο στο βλέμμα της φαίνεται για άλλη μια φορά η θέληση να τα καταφέρει. «Θα προσπαθήσω να τα συνδυάσω όλα. Θα σπουδάσω για τη γνώση».
Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: