Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Οριστική καταδίκη της Τουρκίας για τους αγνοούμενους

Αντιμέτωπη με το θέμα των Ελληνοκύπριων αιχμαλώτων έρχεται η Τουρκία ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκανε δεκτή την προσφυγή των συγγενών των αγνοουμένων.Η Άγκυρα καλείται τον Δεκέμβριο να δώσει εξηγήσεις για το θέμα ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Για δικαίωση, μετά από ένα δικαστικό αγώνα 20 ετών, μίλησαν οι δικηγόροι, Αχιλλέας Δημητριάδης και Κύπρος Χρυσοστομίδης, που εκπροσώπησαν τις οικογένειες των Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο δικηγόρος Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «οι εννέα αυτές ατομικές προσφυγές αγνοουμένων και των οικογενειών τους ενώπιον του ΕΔΑΔ χρονολογούνται από το 1990» ενώ σημείωσε ότι «20 χρόνια μετά, είμαστε ευτυχείς γιατί έχουμε σήμερα μιαν τελική και τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου στην ολομέλειά του, πράγμα το οποίο δικαιώνει τις προσδοκίες και των αιτητών αλλά και γενικά του κυπριακού λαού για τα εγκλήματα τα οποία έλαβαν χώρα το 1974 σε βάρος των αγνοουμένων μας».
«Το νέο χαρακτηριστικό αυτής της απόφασης», πρόσθεσε, «είναι ότι το Δικαστήριο επιδικάζει αποζημιώσεις για ηθική ζημία για κάθε ένα εκ των αγνοουμένων, μόνο 12.000 ευρώ για κάθε αίτηση, όμως τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί στην πρωτόδικη απόφασή του, το Δικαστήριο είχε πει ότι είναι αρκετό το γεγονός ότι διαπιστώνεται παραβίαση της ευρωπαϊκής σύμβασης και ως εκ τούτου δεν προχωρούμε σε επιδίκαση αποζημιώσεων».
Οι δικηγόροι διευκρίνισαν ότι οι συγγενείς άρχισαν την όλη διαδικασία, «όχι για να βγάλουν λεφτά, αλλά για να αναγκάσουν την Τουρκία να ανοίξει τα αρχεία της και να μάθουν τί έγιναν οι δικοί τους άνθρωποι».

Το ΠΑΣΟΚ
Ως «νίκη του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και ήττα στρατηγικών επιλογών της Τουρκίας» χαιρέτισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος «Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα νομικά ερείσματα και την πολιτική βούληση να διεκδικήσει δυναμικά τη δικαίωση όλων όσων έχασαν τους ανθρώπους τους από την εισβολή του Αττίλα», επισημαίνει ο κ. Λοβέρδος.
Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου επεσήμανε: «είναι μια απόφαση εξαιρετικής σημασίας, η οποία έχει πάρα πολλά σημεία τα οποία μπορούν και θα πρέπει να αξιοποιηθούν από εμάς».

Πηγή: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: