Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αξέχαστη (!) και δυσοίωνη η 3η Μαρτίου

ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΧΟΝΤΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ)
Αξέχαστη ως η πλέον δυσοίωνη ημέρα μπορεί να μείνει η χθεσινή στην ιστορία της χώρας, καθώς η κυβέρνηση από τη μια βάζει χέρι σε δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα και συντάξεις και από την άλλη αυξάνει τους φόρους για το σύνολο των πολιτών.
Το κοινωνικό σοκ που προκάλεσαν οι αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα αισθητές -και συγκεκριμένα από σήμερα- για το σύνολο των πολιτών και όχι μόνον των «εχόντων και κατεχόντων», ενώ η εισοδηματική πολιτική έχει αναδρομική ισχύ από την 1η του έτους.
Στις πιέσεις των Βρυξελλών και των διεθνών αγορών, η κυβέρνηση αποφάσισε να πει «ναι» σε μόνιμου χαρακτήρα μέτρα ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή και χωρίς να έχει εξασφαλίσει ουσιαστική βοήθεια από τους κοινοτικούς εταίρους. Γι' αυτό παραμένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο του ΔΝΤ.
Στα 11,5 δισ. ευρώ, του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης έχουν προστεθεί σχεδόν 5,5 δισ. ευρώ ήτοι συνολικά 17 δισ. ευρώ έως σήμερα. Και αυτά τα μέτρα είναι αμφίβολης αποτελεσματικότητας. Ο στόχος είναι να πιαστούν 9,8 δισ. ευρώ ώστε το έλλειμμα να πέσει στο 8,7% από 12,7% τέλη 2009. Κυβερνητικοί παράγοντες μιλούν όχι απλώς για επίτευξη του στόχου αλλά και για ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά 2-2,5%. Την τελευταία λέξη θα την πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν θα μας κρίνει στις 15 Μαΐου, παρότι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει από τώρα πως «το κεφάλαιο "μέτρα" έχει κλείσει».
Σε νέα δοκιμασία μπαίνουν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, καθώς βλέπουν όχι μόνο να μειώνονται (7-8% κατά μέσο όρο για δημοσίους υπαλλήλους) τα εισοδήματά τους, αλλά και να πληρώνουν περισσότερους φόρους ακόμα και για τα καθημερινά βασικά είδη ανάγκης. ΕΛ.Κ.

3 δισ. φόρων, ελάχιστα σοσιαλιστικών
Με την πλέον άδικη διάχυση των φόρων σε όλα τα εισοδηματικά στρώματα η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει έσοδα σχεδόν 3 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου.
Η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα και ηλεκτρικό είναι η αρχή ενός κύκλου ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βαρύ πλήγμα για τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που αντιμετωπίζουν τη συνεχή επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσής τους.
Η κυβέρνηση, ξεχνώντας τις υποσχέσεις της περί επιβάρυνσης «εχόντων και κατεχόντων», αποφάσισε να επιβαρύνει φορολογικά το σύνολο των πολιτών και επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με την επιβολή έκτακτης εισφοράς σε εισοδήματα (και πάλι κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων) άνω των 100.000 ευρώ και σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Εν τούτοις το βασικό χτύπημα κατά της φοροδιαφυγής έχει αργήσει 5 μήνες!
Το μόνιμου χαρακτήρα φορολογικό πακέτο μέτρων αξίας 2.974 εκατ. ευρώ (για 2,4 δισ. ευρώ μιλάει το υπουργείο), που αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο και ισχύει από σήμερα, περιλαμβάνει:
1 Αύξηση 10% των συντελεστών ΦΠΑ που διαμορφώνονται σε 21% (από 19%), 10% (9%) και 4,5% (5%).
2 Αύξηση μέχρι 15% ΕΦΚ σε καύσιμα, με το φόρο στη βενζίνη να αυξάνει 0,08 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο κίνησης 0,03 ευρώ ή στην τελική τιμή πώλησης κατά 0,10 ευρώ και 0,04 ευρώ, αντίστοιχα. Ο ΕΦΚ διαμορφώνεται σε 610 ευρώ για αμόλυβδη βενζίνη και 382 ευρώ για πετρέλαιο έναντι 530 ευρώ και 352 ευρώ αντίστοιχα, που είχε αυξηθεί προ μηνός. Και εφάπαξ φόρος στα αποθέματα πετρελαίου.

65% στα τσιγάρα - 32% στα πουράκια
3 Αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα στο 65% από 63% (ελάχιστο ποσό είσπραξης 78 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα), με την τελική τιμή να φτάνει στα 4,20 ευρώ για το πακέτο των 3,20 ευρώ. Για πούρα και σιγκαρίλος αυξάνει στο 32% επί τιμής λιανικής και για καπνό 67%.
4 Αύξηση 20% ΕΦΚ στα ποτά (1.884 ευρώ ανά εκατόλιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης), με την τιμή πώλησης της φιάλης να αυξάνει 1,20 ευρώ για ακριβά ποτά και 0,60 ευρώ για ούζο και τσίπουρο.

«Κατακεφαλιά» στο ρεύμα
5 Επιβολή ΕΦΚ στο ηλεκτρικό ρεύμα και συγκεκριμένα 2,5 ευρώ ανά μεγαλοβατώρα για επιχειρήσεις και 5 ευρώ για οικιακή κατανάλωση, που τίθεται σε ισχύ από 2 Μαΐου, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα εκδοθούν οι σχετικοί λογαριασμοί για τους καταναλωτές.
6 Καταργείται η απαλλαγή στον ΕΦΚ ντίζελ που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για παραγωγή ενέργειας.
7 Επιβάλλεται συντελεστής πολυτελείας 10% έως 30% σε διάφορα προϊόντα, όπως αυτοκίνητα, κοσμήματα, δερμάτινα κ.λπ. Ειδικά στα αυτοκίνητα ο συντελεστής ενεργοποιείται από εργοστασιακή αξία άνω των 17.000 ευρώ και στα μεταχειρισμένα από χονδρική τιμή άνω των 10.000 ευρώ, ενώ επιβαρύνονται και δερμάτινα είδη (παπούτσια, τσάντες, ρούχα κ.λπ.).
8 Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 1% σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2009. Το σημείωμα πληρωμής θα αποσταλεί το φθινόπωρο και αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματος. Επί παραδείγματι ο έχων εισόδημα 110.000 θα πληρώσει μόνο 1.100 ευρώ ή ο έχων 200.000 ευρώ εισφορά 2.000 ευρώ.

21% σε ακίνητα άνω των 5 εκατ. ευρώ
9 Συμπληρωματικά των μέτρων αυτών έρχεται η επιβολή έκτακτης εισφοράς 2% σε ακίνητα αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ, που θα πληρώνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια της τριετίας 2010-2011.
10 Με το φορολογικό, του οποίου το πρώτο μέρος (φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων) ανακοινώνεται πιθανότατα αύριο, προβλέπεται η καθιέρωση ανώτατου φορολογικού συντελεστή 45% για το τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ, βάσει της φορολογικής κλίμακας. Οι αυξήσεις φόρων ξεκινούν από 6,1% για εισοδήματα 120.000 ευρώ και κλιμακώνονται σε 11,2% για εισοδήματα 500.000 ευρώ.
11 Επανέρχεται στο 2% από 0,1% το τέλος χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για τα Μέσα Ενημέρωσης.
12 Στο 15% από 10% που είχε ανακοινωθεί αρχικά ο φόρος στα ακίνητα των off shore έναντι 3% σήμερα.

Κοινωνικό σοκ με αλυσιδωτές συνέπειες
Κοινωνικό σοκ προκαλεί η απώλεια πλέον των 2 μισθών στον δημόσιο τομέα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και στον ιδιωτικό, αλλά και τον κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας.
Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή χθες και ψηφίζεται αύριο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά και τη συμπλήρωση των μέτρων από το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, είναι η «σκληρότερη» όσων εφαρμόστηκαν από τη Μεταπολίτευση, καθώς καμία κυβέρνηση δεν είχε επιχειρήσει ποτέ να κόψει δώρα και επιδόματα...
Υπό την πίεση των Βρυξελλών και των διεθνών «αγορών», η κυβέρνηση ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» και προχώρησε σε εισοδηματικές περικοπές 1.858 εκατ. ευρώ (2,4 δισ. λέει το υπουργείο Οικονομικών), σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

Μονιμοποιούνται μέσω ενιαίου μισθολογίου
Τα μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, καθώς θα περάσουν μέσω του ενιαίου μισθολογίου που ανοίγει την άνοιξη. Εν τούτοις ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά, είπε «θα δούμε ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν», αποκλείοντας φυσικά κάτι τέτοιο στη διάρκεια του Προγράμματος Σταθερότητας 2010-2012. Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου αποκλείει και την επέκταση στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που όμως θα εξαρτηθεί από τους εργοδότες στα πλαίσια των συλλογικών συμβάσεων. Ως προς το ενδεχόμενο «απολύσεων» εργαζομένων από φορείς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «η δυνατότητα υπάρχει πάντα από το Σύνταγμα, αλλά δεν υπάρχει κάποια πρόθεση».
Οι πλέον δυσάρεστες εκπλήξεις εν μέσω ύφεσης και οικονομικής κρίσης, που ισχύουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου, αφορούν:
1 Κόψιμο 30% των δώρων του Πάσχα (σ.σ. αφορά το δώρο που θα καταβληθεί 31 του μήνα) και των Χριστουγέννων, καθώς και του επιδόματος αδείας. Αφορά εργαζόμενους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
2 Μηδενική εισοδηματική πολιτική για τους εν ενεργεία υπαλλήλους του Δημοσίου και τους πολιτικούς: Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, πρόεδρο Βουλής, αντιπρόεδρο κυβέρνησης, υπουργούς και υφυπουργούς, αλλά και στις αμοιβές γενικών και ειδικών γραμματέων υπουργείων.
3 Μηδέν αυξήσεις και για συνταξιούχους Δημοσίου (1,5% είχαν πει προ μηνός για συντάξεις μέχρι 2.000 ευρώ) και ιδιωτικού τομέα (ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο). Δεν τίθεται θέμα μείωσης δώρων και επιδόματος αδείας για συνταξιούχους.
4 Μείωση 12% αντί 10% όπως ανακοινώθηκε προ μηνός των επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, Δημοσίου, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ συμπεριλαμβανομένων αυτών της Βουλής.
5 Οι περικοπές που αφορούν το πρώτο δίμηνο ή τρίμηνο θα επιμεριστούν στη διάρκεια του έτους και θα παρακρατηθούν εφάπαξ για ποσά μέχρι 150 ευρώ, σε δύο μηνιαίες δόσεις για ποσά μέχρι 300 ευρώ, τέσσερις δόσεις μέχρι 600 ευρώ, έξι δόσεις μέχρι 1.000 ευρώ και 8 δόσεις για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.
6 Οριζόντια μείωση 7% στις αποδοχές και αποζημιώσεις των εργαζομένων σε ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από προϋπολογισμό ή δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και αιρετών οργάνων ΟΤΑ και νομαρχιών, διοικητών, υποδιοικητών, προέδρων, αντιπροέδρων και μελών ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και ΝΠΙΔ.
7 Η μείωση της επιχορήγησης κατά 10% ή 146 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ οδηγεί σε μείωση και των συντάξεων.
8 20% μειώνεται το επίδομα ταχύτερης διεκπεραίωσης που λαμβάνουν οι δικαστικοί.
9 Μειώνονται 30% οι υπερωρίες (έως 40 ώρες τον μήνα ή 60 ώρες για πολιτικά γραφεία ή 50 ώρες για γραφεία γενικών και ειδικών γραμματέων κ.λπ.) και οι δαπάνες μετακίνησης με ανώτατο όριο 20 ημερών κατ' έτος και μείωση χιλιομετρικών ορίων.
10 Στο 12% η μείωση των εξόδων παράστασης για Πρόεδρο Δημοκρατίας, πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές και γενικώς τους πολιτικούς.
11 Κόβονται 50% και οι αμοιβές, αποζημιώσεις και απολαβές συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ και μελών διοικητικών συμβουλίων ΝΠΙΔ ελεγχόμενων από Δημόσιο.
12 Πλαφόν ίσο με τον μισθό του γενικού γραμματέα, που υπολογίζεται στα 4.500 ευρώ, για συνολικές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων.
13 Απαγορεύονται τα μπόνους σε στελέχη Δημοσίου και νομικών προσώπων ελεγχόμενων από το Δημόσιο.
14 Καταργούνται οι αμειβόμενες επιτροπές και πλέον λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου εργασίας.
15 Αναστέλλονται οι προσλήψεις για φέτος, εκτός από τους τομείς υγείας, παιδείας, ασφάλειας και τους απόφοιτους Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
16 Μέχρι και το 2013, ένα χρόνο παραπάνω από την ισχύ του Προγράμματος Σταθερότητας, θα ισχύσει ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Ο κανόνας είναι 1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση σε τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας.
Πηγή Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: