Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

17ος Διαγωνισμός Μαθητικών Εντύπων: Νεανική τόλμη και κριτική

Η προσφυγιά και η σχολική βία βασικά θέματα στις σχολικές εφημερίδες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 26 Απριλίου 2010, Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Τα... ψέλνουν στο υπουργείο Παιδείας για τις ελλείψεις στα σχολεία. Τολμούν να κριτικάρουν τη συμπεριφορά των καθηγητών τους, όταν τους ενοχλεί. Κάνουν ρεπορτάζ, έρευνες και συνεντεύξεις με επαγγελματισμό αντίστοιχο των ενήλικων δημοσιογράφων.
Και μάλιστα για θέματα όπως η παραχώρηση ιθαγένειας στους μετανάστες, η προσφυγιά, η σχολική βία.
Και φέτος, στον 17ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων των «ΝΕΩΝ», οι μαθητές των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων αποδεικνύουν ότι αυτό που χρειάζονται είναι έμπνευση και βήμα για να εκφραστούν, τα οποία τους προσφέρουν τα σχολικά έντυπα. Μολονότι ο διαγωνισμός είναι για έντυπα περιοδικά και εφημερίδες, πολλά σχολεία διαθέτουν τις εκδόσεις και σε ηλεκτρονική μορφή. «Διαβάστε μας και σε pdf», γράφουν. Πρόκειται φυσικά για παιδιά που έχουν μεγαλώσει με τους υπολογιστές, τα λάπτοπ και τις νέες τεχνολογίες... Από του χρόνου πάντως θα υπάρχει και ειδικό βραβείο για τις ηλεκτρονικές εκδόσεις.
Αρκετά έντυπα έχουν αφιερώματα για τους πρόσφυγες, αλλά και ειδικά για τα παιδιά πρόσφυγες, αφού φέτος ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός περιλαμβάνει το ειδικό βραβείο «Παιδιά πρόσφυγες» σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Οι τρεις καλύτερες εφημερίδες λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού κερδίζουν από 1.500 ευρώ, προσφορά της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», από ένα λάπτοπ και στυλογράφους. Δώρα θα δοθούν και στις εφημερίδες που διακρίθηκαν στις υπόλοιπες κατηγορίες. Οι μαθητές και τα σχολεία τους θα πάρουν εκτυπωτές και ηχοσυστήματα. Χορηγοί του διαγωνισμού είναι η Cosmote και η εταιρεία Cross (Ψαρρός). Επίσης, ειδικό βραβείο θα απονεμηθεί, σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τα ρεπορτάζ και τα αφιερώματα με θέμα «Παιδιά πρόσφυγες». Τα σχολεία που διακρίθηκαν θα πάρουν από ένα λάπτοπ.
Τα βραβεία σε έντυπα του λυκείου

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
«Ανεμοδείκτης»
Γενικό Λύκειο Βουνάργου Ηλείας
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ θυμίζει κανονική εφημερίδα:
χαρτί Α3, «χτυπήματα» με τα σημαντικά ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα. Και το σημαντικότερο, το 5ο τεύχος του «Ανεμοδείκτη» ξεχωρίζει για την ποικιλία των θεμάτων του. Οι μαθητές σχολιάζουν και κάνουν ρεπορτάζ για ό,τι τους απασχολεί τόσο εντός του σχολείου όσο και εκτός. Εχουν αφιέρωμα στην ανακύκλωση που έπειτα από καθυστέρηση άρχισε να εφαρμόζεται και στον νομό τους. Γράφουν για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Αναλύουν το ενεργειακό πρόβλημα. Επίσης, οι αναγνώστες της εφημερίδας μπορούν να διαβάσουν και ένα δισέλιδο αφιέρωμα στον ΟΣΕ και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής τους που έγινε με επιτόπιο ρεπορτάζ. Και μέσα από τη δουλειά τους βγαίνουν στην επιφάνεια τα προβλήματα και η υποβάθμιση των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα.

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (από κοινού σε δύο έντυπα)
«Αναζητήσεις»
5ο Λύκειο Νίκαιας
«ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ κι όμως αληθινό. Η Αθήνα, η πόλη που καυχιέται ότι γέννησε τη δημοκρατία, είναι σήμερα η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρώπης που δεν έχει επίσημο μουσουλμανικό ναό! Ετσι, οι περίπου 500.000 μουσουλμάνοι μετανάστες που ζουν εδώ αναγκάζονται να λατρεύουν τον θεό τους σε υπόγεια πολυκατοικιών».
Η έλλειψη ενός επίσημου μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα είναι το ένα πρόβλημα με το οποίο καταπιάνονται στο ρεπορτάζ τους οι μαθητές από το 5ο Λύκειο Νίκαιας Αννα Λαζαρίδου, Λεωνίδας Μαρκοδημητράκης, Εύη Μυτακίδου.







«Πείραμα»
1ο Λύκειο Περάματος
ΤΟ «ΠΙΑΣΑΡΙΚΟ ελληνικό ποδόσφαιρο» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ που υπογράφει ο μαθητής της Γ1 τάξης Αντώνης Αλεξόπουλος. Οπως λέει, το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα πουλάει διότι συνδυάζει τέσσερα στοιχεία: μυστήριο-δράση, θρησκεία, σεξ, βία. Ο Αντώνης παρουσιάζει τα παραπάνω με έναν χιουμοριστικό τρόπο. Αλλα συμβαίνουν στην πραγματικότητα και άλλα είναι φανταστικά. Για παράδειγμα, γράφει για το σεξ: «Στον Ολυμπιακό ο Σωκράτης Κόκκαλης κάθε καλοκαίρι “γκαστρώνει” εκατομμύρια κόσμο μέχρι να κάνει τις μεταγραφές...».







ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ (από κοινού σε δύο έντυπα)
«ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ...ΕΚΤΟΣΥΛΗΣ»
Λύκειο Νέας Γενιάς Ζηρίδη
ΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ θυμίζει τοίχο διακοσμημένο με γκράφιτι. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο συστήνονται οι μαθητές στο αναγνωστικό τους κοινό. Το έντυπό τους έχει να παρουσιάσει ποικιλία χρωμάτωνόπως και τα γκράφιτι- και αρκετές φωτογραφίες, ώστε να είναι πιο ελκυστικό.
«Φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο», είναι και ένα από τα θέματά τους. Οι μαθητές σχολιάζουν με τον δικό τους τρόπο πρόσωπα και ιστορικές στιγμές.







«τρΕΛα»
3ο Λύκειο Αργους
ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ από την πρώτη σελίδα έως και την τελευταία για την καλή σελιδοποίηση.
Σκίτσα από δύο μαθήτριες, φωτογραφίες και σύντομα κείμενα όπου χρειάζεται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το έντυπο υστερεί σε περιεχόμενο: έρευνα για τη βία στο σχολείο, γνώμες για τον ρατσισμό εντός των σχολικών κτιρίων.









ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
«τα Νέα των Νέων»
2ο Γενικό Λύκειο Χορτιάτη
ΣΤΙΣ 16 ΣΕΛΙΔΕΣ τού καλοσχεδιασμένου εντύπου τους έχουν φροντίσει να καταθέσουν τις απόψεις τους για έναν μεγάλο αριθμό θεμάτων που τους απασχολούν. Απαντούν στο ερώτημα ποιος είναι ο ιδανικός δάσκαλος. Εχουν και ρεπορτάζ. Για παράδειγμα, έχουν φωτογραφίσει το εργαστήριο φυσικών επιστημών του σχολείου τους... άδειο: «Εχει την επίπλωση, αλλά απουσιάζει κάθε είδους εξοπλισμός. Ούτε ένας απλός δοκιμαστικός σωλήνας, ούτε ένα απλό όργανο», λένε.





 
ΕΠΑΙΝΟΙ
Φέτος θα δοθούν τρεις έπαινοι σε λύκεια, καθώς ήταν αρκετά τα έντυπα των μαθητών που ξεχώρισαν για τη δουλειά τους.
«ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ», 6οΛΥΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ: Η καλή σελιδοποίηση και οι συνεντεύξεις είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που κάνουν το έντυπο των μαθητών από την περιοχή Κατασαμπάς του Ηρακλείου να ξεχωρίζει.
«ΣΩΡΕΙΤΗΣ», ΕΠΑΙΝΟΣ- ΧΙΟΥΜΟΡ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΣΤΡΟΥΣ: Οι μαθητές από το Αστρος φρόντισαν να διανθίσουν την έκδοσή τους με πολύ χιούμορ, στοιχείο που κάνει ακόμη πιο ελκυστική τη δημοσιογραφική δουλειά τους. Σκίτσα, γελοιογραφίες και χιουμοριστικά κείμενα υπάρχουν από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία.
«FRΕDDΟ», ΕΠΑΙΝΟΣ- ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ, 6οΕΙΔΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Ποικιλία θεμάτων, στήλες για τον πολιτισμό, τη διατροφή κ.ά. στο έντυπο που αποτελεί δημιουργία των μαθητών με αναπηρίες. Και βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν ρεπορτάζ για όσα τους εξοργίζουν στην καθημερινότητά τους, όπως όταν περνούν το πεζοδρόμιο με το αμαξίδιό τους και «κάποιος έχει βάλει το όχημά του και δεν χωράμε...».
Ειδικό βραβείο «Παιδιά πρόσφυγες» σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (από κοινού σε δύο σχολεία) «Ο ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΛΕΟΝΤΕΙΟΥ», ΛΕΟΝΤΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΤΗΣΙΩΝ: Δημοσιογραφική δουλειά για το θέμα των προσφύγων αντίστοιχη με αυτή των επαγγελματιών δημοσιογράφων έχουν κάνει οι μαθητές από το Λεόντειο Λύκειο. Ξεχωρίζουν οι συνεντεύξεις που έχουν πάρει από πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στην Αθήνα.
«5οΟΥΣΙΑ... ΕΝ ΤΥΠΩ», 5οΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Ενα ολόκληρο τεύχος έχουν αφιερώσει στο θέμα της προσφυγιάς οι μαθητές από το 5ο Λύκειο Κατερίνης. Το έντυπό τους περιέχει μαρτυρίες προσφύγων του Πόντου αλλά και προσφύγων συμμαθητών τους που έχουν έρθει από άλλες χώρες. Και όλα αυτά συνοδεύονται από στοιχεία όπως ο αριθμός των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα.
Η κριτική επιτροπή
Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν ο γελοιογράφος Κώστας Μητρόπουλος, ο Αντώνης Σανουδάκης, φιλόλογος και συγγραφέας, ο Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος-βιβλιοκριτικός και ο Μηνάς Βιντιάδης (ως πρόεδρος της επιτροπής), υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ».
Η απονομή
Η απονομή των βραβείων του 17ου Διαγωνισμού Μαθητικών Εντύπων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Μαΐου στην Ενωση Συντακτών (ΕΣΗΕΑ), Ακαδημίας 20.


Δεν υπάρχουν σχόλια: