Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Με δανεισμό από άλλο Ταμείο το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Να αποφύγει κοινωνική έκρηξη λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην καταβολή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, η μη απόδοση του οποίου θα μπορούσε να λειτουργήσει σωρευτικά με τις υπόλοιπες διατάξεις του Ασφαλιστικού, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση.
Ετσι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει σενάρια εσωτερικού δανεισμού του Ταμείου Πρόνοιας από άλλα Ταμεία του Δημοσίου, όπως είναι το επικουρικό ΤΕΑΔΥ, που εμφανίζεται να έχει ικανά αποθεματικά. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τα χρήματα του επικουρικού των δημοτικών υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) που εντάχθηκε το 2008 στο ΤΕΑΔΥ.
300 εκατ. για 6.500 εφάπαξ
Ο δανεισμός αφορά σε ένα ποσόν άνω των 300 εκ. ευρώ, κάτι που θα επιτρέψει την καταβολή έως και 6.500 εφάπαξ από τα 19.000 που εκκρεμούν με μέσο χρόνο καταβολής σήμερα τους 20 μήνες.
Συνολικά απαιτούνται άνω των 850 εκ. ευρώ για την καταβολή των δικαιωμάτων εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Ετσι από το 2011 αναμένεται να ενταχθούν στο Ταμείο Πρόνοιας (καταβάλλοντας εισφορές για εφάπαξ) και οι 50.000 εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο. Παράλληλα, θα υπόκεινται σε εισφορές τόσο τα επιδόματα όσα και οι πρόσθετες αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων που σήμερα εξαιρούνται.
Ετσι, μετά τις φετινές περικοπές του Μνημονίου (Δώρα, επιδόματα κ.ά.) και το τριετές «πάγωμα» των μισθών θα επιβληθεί και άλλη περικοπή στους εν ενεργεία για το εφάπαξ των παλαιών υπαλλήλων. 
Πγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: