Μαζική φυγή εκπαιδευτικών
Ηδη έχουν καταθέσει αίτηση για πρόωρη έξοδο 11.466 δάσκαλοι και καθηγητές. Κατά 176% πάνω σε σχέση με πέρυσι όσοι θα οδηγηθούν σε πρόωρη έξοδο
«Κουδούνι» με χιλιάδες κενά θα χτυπήσει στις 13 Σεπτεμβρίου στα σχολεία όλης της χώρας -προειδοποιούν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες- καθώς 11.466 δάσκαλοι και καθηγητές υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση, αριθμός που είναι τριπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι και αποτελεί ρεκόρ
Αν συσχετιστεί, μάλιστα, ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που γνωστοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα (2.825 για Πρωτοβάθμια - Δευτεροβάθμια) με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, φαίνεται ότι η αναλογία των μόνιμων διοριστέων και των συνταξιοδοτηθέντων είναι 1 προς 4. Με απλά λόγια, στη θέση κάθε 4 εκπαιδευτικών που αποχωρούν, προσλαμβάνεται μόλις ένας. Η αναλογία είναι ακόμη χειρότερη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (1 προς 5,2), ενώ στην Πρωτοβάθμια είναι 1 προς 2,8.
Ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό που ψηφίστηκε εντός του καλοκαιριού είναι ο βασικότερος λόγος για το «κύμα» φυγής των εκπαιδευτικών από τα σχολεία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, εστιάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση όπου ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθεί σε σχέση με το 2009 αυξήθηκε κατά 176% (σύμφωνα με την ΟΛΜΕ), ενώ με βάση τα στοιχεία του υπουργείου η αύξηση φτάνει το 188!
Συγκεκριμένα, φέτος θα συνταξιοδοτηθούν 7.536, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός δεν είχε ξεπεράσει τους 2.726 (2.610 σύμφωνα με το υπουργείο). Είναι ενδεικτικό ότι από το σύνολο των μόνιμων καθηγητών που εργάζονταν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποχωρεί σχεδόν 1 στους 10.
Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, όπου φέτος υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση 3.930 δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, όταν την περσινή χρονιά οι αιτήσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν είχαν ξεπεράσει τις 1.745.
Πάντως, ο συνδυασμός των μειωμένων προσλήψεων και η φυγή πολλαπλάσιου αριθμού εκπαιδευτικών λόγω συνταξιοδότησης σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, δημιουργεί νέα δεδομένα.
Οι ομοσπονδίες δασκάλων και καθηγητών προειδοποιούν ότι θα δημιουργηθούν εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία από Σεπτέμβρη, θα υπάρξουν χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών -τα υπολογίζουν αυτή τη στιγμή σε περίπου 15.000 και για τις δύο βαθμίδες- (σ.σ.: αριθμός που θα μειωθεί σημαντικά αν τοποθετηθούν οι περίπου 11.000 αναπληρωτές που θα διατεθούν φέτος) και ζητούν επιπλέον προσλήψεις.
Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι ο αριθμός των συνταξιοδοτήσεων είναι διπλάσιος συγκριτικά με πέρυσι, αλλά όχι «εκτός εκτιμήσεων του υπουργείου», ενώ θέλησε να καθησυχάσει γονείς και μαθητές λέγοντας ότι τα κενά θα καλυφθούν με τη δραστική μείωση των αποσπάσεων, με στοχευμένους διορισμούς μόνιμων και αναπληρωτών και με μία σειρά άλλων μέτρων.
Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να αντισταθμίσει τα προβλήματα από τις ελλείψεις, επαναφέρει στις τάξεις 5.000 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν σε διάφορες υπηρεσίες και υπουργεία, προγραμματίζει περίπου 11.000 προσλήψεις αναπληρωτών και έναν μικρότερο αριθμό ωρομισθίων.
Τριπλασιασμός πρόωρων σε πέντε χρόνια
Λίμιτ απ... συνταξιοδοτήσεων
Λίμιτ απ... συνταξιοδοτήσεων
Αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτούνται, λόγω κυρίως των αλλαγών που ανακοινώνονται κατά διαστήματα στο Ασφαλιστικό.
Είναι ενδεικτικό ότι την τελευταία 5ετία τριπλασιάστηκε ο αριθμός των εκπαιδευτικών που προτίμησαν να πάρουν πρόωρη σύνταξη. Συγκεκριμένα, πριν από το 2006 οι παραιτήσεις λόγω συνταξιοδότησης στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δεν ξεπερνούσαν τις 3.000, το 2006 είχαν φτάσει τις 4.000, τα επόμενα χρόνια πλησίασαν τις 4.500, ενώ φέτος επέλεξαν τον δρόμο της «φυγής» από τα σχολεία πάνω από 11.466 εκπαιδευτικοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, δηλαδή πριν ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό, είχαν υποβάλει δήλωση παραίτησης στις διευθύνσεις Εκπαίδευσης, 12 χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές. Η δήλωση παραίτησης, ωστόσο, δεν είναι δεσμευτική, καθώς ζητείται προκειμένου να μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός για την ερχόμενη σχολική χρονιά και να έχουν μία εικόνα οι αρμόδιες υπηρεσίες για το τι θα περιμένουν. Τελικά, όπως φάνηκε από τα χθεσινά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, όλοι αυτοί οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν τη δήλωση παραίτησης (πλην 500), την έκαναν πράξη.
Αυξήσεις έως και... 1.300%
Ο χάρτης των συνταξιοδοτήσεων ανά περιοχή
Ο χάρτης των συνταξιοδοτήσεων ανά περιοχή
Αυξήσεις στα ποσοστά των συνταξιοδοτήσεων που φτάνουν έως και το... 1.300%, καταγράφονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία που παραθέτει η ΟΛΜΕ (2009-2010), φαίνεται ότι στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Λάρισας, από 63 που είχαν συνταξιοδοτηθεί πέρυσι, φέτος «εγκαταλείπουν» τα σχολεία 245 καθηγητές (διαφορά 289%), στον Πειραιά η διαφορά φτάνει το 575%, στα Χανιά το 108%, στη Δ' Αθήνας το 209% και στην Εύβοια το 960% (106 φέτος έναντι 10 πέρυσι).
Τα πιο ακραία παραδείγματα, αν και οι απόλυτοι αριθμοί των εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται δεν είναι μεγάλοι, εντοπίζονται στις Κυκλάδες, με την αύξηση να φτάνει το 1.300% (14 εκπαιδευτικοί από 1 πέρυσι) και στην Καστοριά με 1.050% (23 βγαίνουν στη σύνταξη έναντι 2 πέρυσι).
Πέντε κινήσεις
- Προσλήψεις 11.000 αναπληρωτών και μικρότερου αριθμού ωρομισθίων.
- Επιστροφή στα σχολεία 5.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
- Ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού, ώστε να μην υπάρχουν αλλού υπεραριθμίες και αλλού κενά.
- Δυνατότητα μετακίνησης εκπαιδευτικών από σχολείο σε σχολείο, ακόμη και σε διπλανό νομό.
- Συγκρότηση τμημάτων με 25 μαθητές ανά τμήμα στην Πρωτοβάθμια και έως 30 στη Δευτεροβάθμια.
Το σχέδιο
Τα «αντίβαρα» του υπουργείου Παιδείας
Τα «αντίβαρα» του υπουργείου Παιδείας
Την πεποίθησή της ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά με την ορθολογικότερη κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού της χώρας, εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι, η κ. Χριστοφιλοπούλου ξεκαθάρισε ότι σχεδόν 5.000 εκπαιδευτικοί αποσπασμένοι επιστρέφουν στις τάξεις, γίνεται μία ουσιαστική αποτύπωση των κενών, η οποία συμπληρώνεται και με τα στοιχεία από τις συνταξιοδοτήσεις, ενώ καταγράφονται και οι υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί, όπου αυτοί υπάρχουν.
«Στον νόμο που περάσαμε τον Μάιο δίνουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους περιφερειακούς διευθυντές της χώρας να κάνουν μετακινήσεις εκπαιδευτικών από ένα σχολείο σε ένα άλλο σχολείο στον ίδιο νομό ή σε διπλανό νομό, στην περίπτωση που έχουμε κενά», είπε χαρακτηριστικά.
Η υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα έως τις 16 Αυγούστου -αν το θέλουν και όποιοι το θέλουν- να παραιτηθούν από την αίτηση συνταξιοδότησης που υπέβαλαν.
«Απλώς θυμίζω ότι όσοι έχουν κατοχυρώσει τα δικαιώματά τους δεν χάνουν. Αντίθετα, κάποιοι από αυτούς θα χάσουν μέρος της σύνταξης, γιατί θα λάβουν μερική σύνταξη, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα αν μείνουν να έχουν πλήρη», δήλωσε, καλώντας τους εκπαιδευτικούς να ξανασκεφτούν αν τους συμφέρει η πρόωρη συνταξιοδότηση.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Θ. ΚοτσιφάκηςΑύξηση των διορισμών«Η δραματική μείωση των διορισμών μόνιμων εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με τον τριπλασιασμό του αριθμού των εκπαιδευτικών που υποχρεώθηκαν εφέτος σε πρόωρη συνταξιοδότηση, εξαιτίας των αντιασφαλιστικών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση πρόσφατα, θα έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη σοβαρών κενών.Ενας πρόχειρος υπολογισμός των κενών αυτή τη στιγμή τα ανεβάζει στις 11 με 12 χιλιάδες μόνο στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αυτό που απαιτείται είναι η αύξηση του αριθμού των διορισμών ούτως ώστε όλα τα κενά να καλύπτονται με μόνιμους, έγκαιροι διορισμοί αναπληρωτών όπου υφίσταται ανάγκη αναπλήρωσης, και η κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων».
* Ο Θέμης Κοτσιφάκης είναι μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ
Δ. Μπράτης
Πιστώσεις για προσλήψεις
«Ο αυξημένος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων εξαιτίας του Ασφαλιστικού θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, οι συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περίπου στις 4.000. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινοί μόνιμοι διορισμοί (1.400), σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, αφού, με απλά μαθηματικά, χρειάζονται άλλες 2.600 θέσεις μόνιμων διορισμών. Για να μην υπάρξει απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών το υπ. Οικονομικών πρέπει να χορηγήσει άμεσα επιπλέον πιστώσεις για μόνιμες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για αναπληρωτές».
Πιστώσεις για προσλήψεις
«Ο αυξημένος αριθμός των συνταξιοδοτήσεων εξαιτίας του Ασφαλιστικού θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα. Σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, οι συνταξιοδοτήσεις ανέρχονται για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση περίπου στις 4.000. Αυτό σημαίνει ότι οι φετινοί μόνιμοι διορισμοί (1.400), σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά, αφού, με απλά μαθηματικά, χρειάζονται άλλες 2.600 θέσεις μόνιμων διορισμών. Για να μην υπάρξει απώλεια χιλιάδων διδακτικών ωρών το υπ. Οικονομικών πρέπει να χορηγήσει άμεσα επιπλέον πιστώσεις για μόνιμες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και για αναπληρωτές».
* Ο Δημήτρης Μπράτης είναι πρόεδρος της ΔOE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου