Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΕΦΥΓΑΝ ΜΕ ΑΔΕΙΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ


Απεργιακός Νοέμβρης από εκπαιδευτικούς

Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚ, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Κινητοποιήσεις μέσα στον Νοέμβριο προγραμματίζουν οι δάσκαλοι διαμαρτυρόμενοι για τους χαμηλούς μισθούς του κλάδου, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης (σχολεία χωρίς χρήματα, αποσπάσεις κ.ά.) που τέθηκαν, αλλά χωρίς να πάρουν απάντηση, χθες, στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Το ταμείον είναι μείον τόσο για τους δασκάλους όσο και για τα ίδια τα σχολεία.
Η επίσημη αναγνώριση της «μισθολογικής αδικίας που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί» δεν κρίνεται επαρκής για τη λύση του προβλήματος, το οποίο έχει, άλλωστε, χαρακτηριστεί από τους δασκάλους «αιτία πολέμου». Ούτε η διαβεβαίωση της υπουργού ότι «θα γίνει σωστή αναδιάρθρωση των υπαρχόντων χρημάτων προκειμένου να αρθούν οι αδικίες», καθησύχασε το προεδρείο της ΔΟΕ που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη ώστε να ετοιμάσει πρόγραμμα δράσης για τον Νοέμβριο, ενώ αμέσως μετά θα συναντηθεί με την ΟΛΜΕ για να συντονιστούν οι κλάδοι.
Οι επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές, ώστε να καλυφθούν τα τεράστια και επείγοντα έξοδα των σχολείων, έχουν δρομολογηθεί απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου στο αίτημα για την άμεση καταβολή των σχετικών κονδυλίων που χρειάζονται τα σχολεία ώστε να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Παρά το γεγονός ότι είχε δώσει τις ίδιες διαβεβαιώσεις τον προηγούμενο μήνα και διαψεύστηκε, η υπουργός επιμένει ότι «έχει δοθεί στους Δήμους η β' δόση της επιχορήγησης (30 εκατ. ευρώ) και είναι προς εκκαθάριση η γ' δόση (40 εκατ. ευρώ)».
Οσο για τα υπόλοιπα προβλήματα που ετέθησαν, η ΔΟΕ πήρε υποσχέσεις. Για τους απλήρωτους αναπληρωτές των 800 ολοήμερων σχολείων, ο γ.γ. του υπουργείου, Κώστας Κουλαϊδής, δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να πληρωθούν όλοι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου και η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα». Εδωσε δε κι εκείνος διαβεβαιώσεις πως «η πληρωμή θα γίνεται κάθε μήνα και οι αμοιβή θα είναι ίδια με τους υπόλοιπους αναπληρωτές». Προς επίρρωσιν οι διαβεβαιώσεις της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, πως οι «αναπληρωτές που προσελήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και ίδια μοριοδότηση και προσμέτρηση προϋπηρεσίας με τους υπόλοιπους αναπληρωτές».
«Οι δάσκαλοι όχι μόνο δεν θα επιτρέψουμε περικοπές ούτε ενός ευρώ αλλά προσδοκούμε σε αυξήσεις μέσα από ένα πραγματικό ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος Δημήτρης Μπράτης, προειδοποιώντας πως «σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε σε κινητοποιήσεις».
Οπως τόνισε, «δεν είναι δυνατόν στον δημόσιο τομέα οι δάσκαλοι να αμείβονται με 1.000 καθαρά το μήνα και άλλοι κλάδοι να εισπράττουν ως επιδόματα μόνο, ποσά της τάξης των 1.500 έως 1.800 ευρώ».*


Βέτο δασκάλων - νηπιαγωγών για μείωση των αποδοχών τους

Συνάντηση με την υφυπουργό Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου 

Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στη χώρα μας και δεν μπορούν να αντέξουν πλέον καμία περικοπή στις αποδοχές τους, τόνισαν χθες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, κατά τη διάρκεια συνάντησης για το θέμα του «νέου μισθολογίου».

Οι συνδικαλιστές της ΔΟΕ υποστήριξαν ότι δεν θα δεχθούν καμία περικοπή στις αποδοχές των συναδέλφων τους, αλλά θα διεκδικήσουν αυξήσεις, μέσα από ένα πραγματικά ενιαίο και δίκαιο μισθολόγιο, με κατώτατο μισθό τα 1.400 ευρώ καθαρά στον νεοδιόριστο.
«Το 2006 δώσαμε αγώνα 42 ημερών με κυρίαρχο αίτημα μισθούς αξιοπρέπειας, τότε μας χορηγήθηκαν 105 ευρώ ως επίδομα. Πέρυσι τα χρήματα αυτά τα «έκοψε» ο υπουργός Οικονομικών στο όνομα του προγράμματος σταθερότητας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δ. Μπράτης, υπογραμμίζοντας ότι «ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να δεχτεί άλλες περικοπές και προσδοκά ότι μέσα από ένα σύστημα δίκαιων αμοιβών στον δημόσιο τομέα θα υπάρξουν αυξήσεις».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου παραδέχτηκε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι οικονομικά αδικημένοι και αμείβονται λιγότερο, ενώ έχουν και περισσότερες ευθύνες και περισσότερα προσόντα από πολλούς συναδέλφους τους δημοσίους υπαλλήλους, σημειώνοντας ότι «αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τόνισε, πάντως, στους δασκάλους ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν επιπλέον χρήματα, και γι' αυτό θα γίνει σωστή αναδιάρθρωση των υπαρχόντων χρημάτων, προκειμένου να αρθούν οι αδικίες.
 
«Παράθυρο» για το μισθολογικό των εκπαιδευτικών άφησε η υφυπουργός Παιδείας
 
«Το ενιαίο μισθολόγιο έχει στόχο την άρση αδικιών. Πρέπει να αρθεί η μισθολογική αδικία που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί εντός του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας.
Όπως ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές συζήτησαν "την εκπαιδευτική αμοιβή και την αδικία που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί εντός του δημοσιοϋπαλληλικού σώματος, οι οποίοι αμείβονται λιγότερο, ενώ έχουν και περισσότερες ευθύνες και περισσότερα προσόντα από πολλούς συναδέλφους τους δημοσίους υπαλλήλους. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή η αδικία πρέπει να αρθεί".
Παράλληλα η Εύη Χριστοφιλοπούλου τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι εργάζονται στα 800 ολοήμερα σχολεία - αλλά και σε άλλα σχολεία - και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ έχουν τα ίδια εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και βεβαίως την ίδια προσμέτρηση της προϋπηρεσίας τους με τους άλλους αναπληρωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: