Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αβεβαιότητα µετά την «επανάσταση των γιασεµιών»


Κρεµασµένοι από ένα µπαλκόνι,  δύο άνδρες προσπαθούν να κατεβάσουν  ένα σχισµένο πορτρέτο του Μπεν Αλι  στο κέντρο της Τύνιδας
Τρεις ηµέρες µετά τη διαφυγή τού επί 23 έτη προέδρου Ζιν Ελ Αµπιντίν Μπεν Αλι στη Σαουδική Αραβία, η Τυνησία ακροβατεί µεταξύ χάους και ελπίδας.
Η «επανάσταση των γιασεµιών», όπως ήδη την ονόµασαν οι νέοι της χώρας, πέτυχε. Αλλά η Τυνησία γυρίζει σελίδα µετά πολλών δυσκολιών και βίας.
Γελώντας και ζητωκραυγάζοντας, κάτοικοι της Τύνιδας έσκιζαν χθες τα πανταχού παρόντα τεράστια πορτρέτα του Μπεν Αλι.
Αυτή ήταν όµως µία από τις ελάχιστες ανάλαφρες εικόνες που έφταναν από τη χώρα. Συγκρούσεις µεταξύ προεδρικών φρουρών πιστών στον ανατραπέντα πρόεδροκαι δυνάµεων ασφαλείας µαίνονταν γύρω από το Προεδρικό Μέγαρο στην Καρχηδόνα – λίγες ώρες νωρίτερα, οι Αρχές είχαν συλλάβει τον πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Μπεν Αλι, στρατηγό Αλί  Σεριάτι, µε την κατηγορία ότι ηγείτο οµάδας που υποκινούσε τις βιαιότητες των τελευταίων ηµερών ώστε να προκληθεί χάος και να διευκολυνθεί η επιστροφή στη χώρα του έκπτωτου προέδρου. Μάχες ανάµεσασε ενόπλους και άνδρες των δυνάµεων ασφαλείας καταγράφηκαν σε τουλάχιστον δύο σηµεία στο κέντρο της Τύνιδας, κοντά στην κεντρική τράπεζα και έξω από το αρχηγείο αντιπολιτευόµενου κόµµατος. Κάποια στιγµή ανακοινώθηκε πως τέσσερις ύποπτοι που συνελήφθησαν κατόπιν καταδίωξης έφεραν γερµανικά διαβατήρια και άλλοι δύο σουηδικά. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους Σουηδούς αποδείχθηκε πως ήταν τουρίστες, µέλη ενός σουηδικού γκρουπ κυνηγών, οι οποίοι δέχθηκαν επίθεση έξω από το ξενοδοχείο τους από ντόπιους που τους πέρασαν για παραστρατιωτικούς, βλέποντας τις θήκες για τα όπλα… Η σύγχυση στην Τυνησία είναιµεγάληκαι δύσκολα µπορείκανείςνα αποδώσει ευθύνες σε αυτούς που λεηλατούν ή ανοίγουν πυρ στα τυφλά εναντίον κτιρίων. Η χώρα παραµένει σεκατάσταση έκτακτης ανάγκης, νυχτερινές περιπολίες οργανώνονται σε φτωχές και πλούσιες συνοικίες, ενώ οι απλοί πολίτες επικεντρώνονταν χθες στην κάλυψη δύο βασικών αναγκών: την ασφάλεια και την εύρεση φαγητού. 
Το χαµόγελο των δύο Τυνήσιων µαρτυρά τη χαρά τους που κατάφεραν να βρουν και να αγοράσουν ψωµί. Σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιµα παρατηρούνταν χθες στην Τύνιδα
 

 Αναψε µε το κορµί του τη φλόγα της εξέγερσης


ΛΙΓΕΣ ώρες πριναφήσει την τελευταία του πνοή, ο Μοχάµεντ αλ Μπουαζαζί είχε δεχθεί στο νοσοκοµείο την επίσκεψη του προέδρου Μπεν Αλι. Η εικόνα του προέδρου πάνω από το κεφάλι του νεαρού Τυνήσιου που η απελπισία τον οδήγησε να αυτοπυρποληθεί έκανε τον γύρο της Τυνησίας. Αλλά αυτή η επίδειξη ευαισθησίας δεν ήταν αρκετή για να σώσει τον πρόεδρο από την οργή. Ποιος ήταν όµωςαυτός ο 26χρονος άνεργος που µε το απονενοηµένο διάβηµά του έκανε τους συµπατριώτες του να βγουν στους δρόµους; «Ηταν ένας ονειροπόλος που χάρη στις θυσίες των γονιών µας κατάφερε να σπουδάσει Φιλολογία.Ηταν το καµάρι µας», διηγείται ο αδελφός του στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα». Η οικογένεια πίστευε ότι µε το πτυχίο του ο Μοχάµεντ θα µπορούσε να βρει µια αξιοπρεπή δουλειά. Χωρίς τις κατάλληλες γνωριµίες όµως ο Μοχάµεντ υποχρεώθηκε να πουλάει λαχανικά χωρίς άδεια. Στις 17 ∆εκεµβρίου δυο αστυνοµικοί του ζητούν να φύγει από την αγορά. Οτανε κείνος αρνείται, τον χαστουκίζουν. Ο πτυχιούχος µικροπωλητής επιχειρεί να εκθέσει το πρόβληµα σε κάποιον αξιωµατούχο της τοπικής Νοµαρχίας. ∆εν του επιτρέπουν καν την είσοδο στο κτίριο. Είναι η στιγµή για το δικό του «φτάνει». Βγάζει µια κραυγή, λούζεται µε βενζίνη και αυτοπυρπολείται. Για τον Μπεν Αλι είναι η αρχή του τέλους.  

Στη... Eurodisney
Στο µεταξύ, συγγενικά πρόσωπα του Μπεν Αλι (ανάµεσάτους η µισητή δεύτερη σύζυγός του Λέιλα Τραµπελσί), οι οποίοι είχαν καταφύγει απότην Πέµπτη σε ξενοδοχείο της Eurodisney στο Παρίσι, αναχώρησαν το Σάββατο από τη Γαλλία µε προορισµό κατά πάσα πιθανότητα τη Σαουδική Αραβία, αφού σύµφωνα µε πληροφορίες η κυβέρνηση Σαρκοζί τούς ενηµέρωσε πως δεν είναι καλοδεχούµενοι. Το Παρίσι ανακοίνωσε επίσης πως µπλόκαρε τους λογαριασµούς της «φατρίας» Μπεν Αλι στη χώρα, που παρουσίαζαν «ύποπτες κινήσεις».
Αρχικά, ανέλαβε αυτοβούλως χρέη προσωρινού προέδρου ο πρωθυπουργός Μοχάµεντ Γανούτσι. Το Σάββατο, όµως, ο επικεφαλής του Συνταγµατικού Συµβουλίου κήρυξε την αποχώρηση του Μπεν Αλι οριστική και έδωσε στον Φουάντ Μεµπαζάα, τον πρόεδρο της Βουλής, διορία 60 ηµερών για να οργανώσει νέες εκλογές. Ο Μεµπαζάα ορκίστηκε αµέσως και κάλεσε τον Γανούτσι να συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας – η σύνθεσή της θα ανακοινωθεί σήµερα, προφανώς πάντως δεν θα περιλαµβάνει τον Ρασίντ Γανούτσι, εξόριστο ηγέτη ενός εκτός νόµου τυνησιακού ισλαµικού κινήµατος που διακήρυξε πως επιστρέφει στην πατρίδα του από το Λονδίνο. 

Φόβοι για «ντόµινο» στον αραβικό κόσµο
«Μπεν Αλι, πες στον Μουµπάρακ, τον περιµένει κι αυτόν  ένα αεροπλάνο», φώναζαν αιγύπτιοι ακτιβιστές. Ενα ερώτηµα που ξεπερνάει σε ενδιαφέρον ακόµα και τα γεγονότα στην Τυνησία: Μπορεί να αποδειχθεί η Τύνιδα το Γκντανσκ του αραβικού κόσµου;
Με το που έγινε γνωστή η φυγή του Μπεν Αλι, το Ιντερνετ πήρε φωτιά. Χιλιάδες ενθουσιώδη µηνύµατα πληµµύρισαν το twitter, το facebook και τα µπλογκ, πολλοί χρήστες αντικατέστησαν τη φωτογραφία του προφίλ τους µε τη σηµαία της Τυνησίας· για τους άραβες ακτιβιστές ήταν µια επιβεβαίωση πως όλα είναι δυνατά. Οι δυτικοί αναλυτές ήταν αναπόφευκτο να αναρωτηθούν αν µπορούν τα γεγονότα στην Τυνησία να πυροδοτήσουν ένα ντόµινο ανάλογο µε εκείνο που προκάλεσε η απεργία της Αλληλεγγύης στην Πολωνία το 1980 –καταλήγοντας στην πτώση του Τείχους.
«Νιώθω σαν να έγινε ένα τεράστιο βήµα προς τη δική µας απελευθέρωση», δήλωνε στην «Independent»ο αιγύπτιος ακτιβιστής Χοσάµ Μπαγκάτ. Η χαρά των ακτιβιστών είναι ο φόβος των δυναστών. Οπως σηµειώνει στη «Monde» η αναλύτρια Καµίλ Ταούιγ, η µεγάλη απροθυµία των αραβικών χωρών νασ χολιάσουν τα τεκταινόµενα στην Τυνησία, η εκκωφαντική σιωπή των άλλων χωρών του Μάγρεµπ, µαρτυρά την ανησυχία τους – άλλωστε τα παράπονα των διαδηλωτών στην Τυνησία είναι οικεία σε πολλούς Αραβες.

Ο Καντάφι
Εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, ο λίβυος ηγέτης, ο Μοαµάρ Καντάφι, ο οποίος λίγο-πολύ είπε στους Τυνήσιους ότι, επειδή βιάστηκαν και δεν περίµεναν να φύγει ο Μπεν Αλι σε τρία χρόνια, τώρατα παιδιά τους κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Το χάος που επικράτησε στην Τυνησία µετά τη φυγή του Μπεν Αλι σχολίασε για τους δικούς του λόγους και ο ισραηλινός πρωθυπουργός: αποδεικνύει, είπε, ότι το Ισραήλ πρέπει να «βάλει γερά θεµέλια ασφάλειας στην οποιαδήποτε συµφωνία» µε τους Παλαιστίνιους.

«Θα ακολουθήσουµε»
Εκατοντάδες φοιτητέςδιαδήλωσαν χθες στη Σανάα, στην Υεµένη, φωνάζοντας συνθήµατα όπως «Ελεύθερη Τύνιδα, η Σανάα σε χαιρετά» – ο πρόεδρος της Υεµένης κυβερνά εδώ και 32 χρόνια. «Σύντοµα θα ακολουθήσουµε την Τυνησία», φώναζαν την Παρασκευή στο Κάιρο µερικές δεκάδες διαδηλωτές – η κυβέρνηση του Χόσνι Μουµπάρακ ασκεί την εξουσία εδώ και τρεις δεκαετίες. Στην Ιορδανία, περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν διαµαρτυρόµενοι για τις αυξήσεις στις τιµές των τροφίµων. «Η Τυνησία µάς διδάσκει ένα µάθηµα», φώναζαν. Στην Αλγερία, µία ακόµα χώρα που βιώνει τελευταία διαδηλώσεις κατά της ανεργίας και της ακρίβειας, ένας νεαρός άνδρας χωρίς δουλειά ούτε σπίτι αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Μπουκάντρα -µέσα στην απελπισία του, ήθελε ίσως να γίνει για τους Αλγερινούς ό,τι ο νεαρός αυτόχειρας Μοχάµεντ Μπουαζίζι για τους Τυνήσιους. Αλγερία, Ιορδανία, Αίγυπτος είναι για τους αναλυτές οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από µια εξέγερση α λα Τυνησία. Πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία των γεγονότων στην ίδια την Τυνησία. Οπως άλλωστε σηµειώνει ο µουσουλµάνος διανοούµενος Ταρίκ Ραµαντάν, «ας χαιρετίσουµε αυτή την πρώτη νίκη, αλλά ας έχουµε επίγνωση πως η έκβαση δεν είναι εξασφαλισµένη». Επιπλέον, επισηµαίνει ο σερ Ρίτσαρντ Ντάλτον, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στη Λιβύη και το Ιράκ, «άλλα απολυταρχικά καθεστώτα δεν θα έχουν τους ίδιους ενδοιασµούς µε τους Τυνήσιους να καταστείλουν τις ταραχές».

«Ζούµε τη νύχτα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου»
«Η ΜΕΣΗ Ανατολή είναι όπωςη Ανατολική Ευρώπη την παραµονή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. Πέφτει το πρώτο οχυρό του κοµµουνισµού και µετά ακολουθούν και τα υπόλοιπα. Το φαινόµενο ντόµινο που ξεκινά απότην Τυνησία είναι µόλις στην αρχή του. Και το ∆ιαδίκτυο είναι το βασικό του όχηµα». Αυτά δηλώνει στον ανταποκριτή της εφηµερίδας «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο 40χρονος δικηγόρος Φαουζί Τζαµπαλάχ, ο οποίος συντονίζει και οργανώνει µε την ιστοσελίδα του στο facebook τους εξεγερµένους συµπατριώτες του. «Είµαστε ένα πανταχού παρόν ταµ ταµ. ∆εν υπάρχει χωριό της Τυνησίας που να µην υπάρχει Ιντερνετ καφέ. Εχουµε µεγαλύτερη παρουσία από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Επειτα ο κόσµος µάς εµπιστεύεται. Ξέρει πως ό,τι λέµε είναι αλήθεια», αναφέρει.

Ηρθε η ώρα της δηµοκρατίας
«Η επανάστασή µας θα γίνειπρότυπογια τις χώρες του Μαγκρέµπ και τη Μέση Ανατολή.
Περισσότεροι από 300 εκατοµµύριαΑραβες εµπνέονται από εµάς για να ανατρέψουν τις δικτατορίες τους», λέει και προσθέτει: «Πριν από πέντε δεκαετίες ζήσαµε το τέλος της αποικιοκρατίας. Τώρα έφτασε επιτέλους ο άνεµος της δηµοκρατίας που θα σαρώσει τις αραβικές δικτατορίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: