Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

«Ηφαίστειο» η Τυνησία

Στιγμιότυπο από τις κηδείες των θυμάτων της αστυνομίας στην πόλη Τάλα της κεντροδυτικής Τυνησίας
Στιγμιότυπο από τις κηδείες των θυμάτων της αστυνομίας στην πόλη Τάλα






































































Μετά τις ΗΠΑ, δυναμικά παρενέβη και η ΕΕ. Η Κ. Αστον απαίτησε από την Τύνιδα να σεβαστεί τους δημοκρατικούς κανόνες. «Αλήτες» χαρακτήρισε τους εξεγερμένους ο Τυνήσιος πρόεδρος και υποσχέθηκε «300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2012»

«Αλήτες κουκουλοφόρους, που διαπράττουν ασυγχώρητες τρομοκρατικές ενέργειες, με την υποκίνηση ξένων δυνάμεων που δεν θέλουν το καλό της χώρας» αποκάλεσε σε χθεσινό τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Τυνησίας, Αμπντίν Μπεν Αλί, τους εξεγερμένους για την υψηλή ανεργία και την ακρίβεια στα τρόφιμα.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε επίσημα στον Αμερικανό πρεσβευτή για την «κίτρινη κάρτα» που έδειξε η Ουάσιγκτον στην Τύνιδα, αναφορικά με την αιματηρή αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Αμπντίν Μπεν Αλί
Ο πρόεδρος της Τυνησίας, Αμπντίν Μπεν Αλί

Πάντως στο διάγγελμά του ο πρόεδρος Μπεν Αλί υποσχέθηκε στους... αλητο-τρομοκράτες «300.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2012», καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση της 22χρονης θητείας του. Πρόπερσι ο «οικογενειοκράτης, ημι-δικτάτορας» της Τύνιδας επανεξελέγη για πέμπτη φορά έως το 2014 με ποσοστό 90%, ενώ χθες έστειλε τα τανκς στους δρόμους πέντε πόλεων (Τάλα, Κασρίν, Ρεγκέμπ, Σελιάνα, Μεκνασί) για να εκφοβίσει τον πληθυσμό.
«Τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι έργο συμμοριών μασκοφόρων, που επιτίθενται τη νύχτα σε κυβερνητικά κτίρια και σε σπίτια απλών πολιτών, σαν κοινοί τρομοκράτες» τόνισε ο Μπεν Αλί, προσθέτοντας ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
Εδώ και τρεις μέρες οι κηδείες των θυμάτων της αστυνομίας μετατρέπονται σε διαδηλώσεις, που φέρνουν περισσότερα θύματα. Χθες η αστυνομία προσπάθησε να δείξει αυτοσυγκράτηση, πυροβολώντας στον αέρα, αλλά η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι οι νεκροί του τελευταίου τριημέρου ξεπερνούν τους 20 (η γαλλική Monde τους υπολόγισε σε 23, μαζί με τους πέντε νέους ανέργους που αυτοκτόνησαν δημοσίως).
Καζάνι που βράζειΚαζάνι που βράζει είναι τα πανεπιστήμια στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Οι φοιτητές πραγματοποίησαν χθες ειρηνικές διαδηλώσεις και καταλήψεις ανάμεσα σε αστυνομικά μπλόκα, που προσπαθούν να τους αποθαρρύνουν από τη μετάβαση στα κτίρια.
Οι ραγδαίες εξελίξεις έφεραν το καθεστώς Μπεν Αλί στα πρόθυρα διεθνούς απομόνωσης. Ακολουθώντας τις ΗΠΑ, η ΕΕ αποφάσισε να παρέμβει χθες δυναμικά, βγαίνοντας από τον μακάριο ύπνο της.
Η Ευρωπαία «υπουργός Εξωτερικών», Κάθριν Αστον, απαίτησε από την κυβέρνηση της Τυνησίας να σεβαστεί τους θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες, απελευθερώνοντας αμέσως όλους τους συλληφθέντες, μπλόγκερ, δημοσιογράφους, δικηγόρους και απλούς πολίτες, που διαδήλωναν ειρηνικά.
Τόσο η Κομισιόν όσο και το γαλλικό ΥΠΕΞ καταδίκασαν τη βίαιη καταστολή, καλώντας την κυβέρνηση να κάνει διάλογο για την επίλυση των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων της χώρας. Η Τυνησία αποτελεί προνομιακό οικονομικό εταίρο της ΕΕ, με στενότατους εμπορικούς δεσμούς, τους οποίους προσπαθεί να διευρύνει.
Η πληροφόρηση για τις εξελίξεις είναι συγκεχυμένη, καθώς τα κρατικά ΜΜΕ ελέγχονται από το καθεστώς και οι ξένοι δημοσιογράφοι δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ, Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: