Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή

Από τη μεγάλη διαδήλωση που έγινε σήμερα στο Κάιρο
Στην Αίγυπτο, όπου χιλιάδες διαδηλωτές συμμετέχουν στη «μέρα της οργής» κατά του Χόσνι Μουμπάρακ, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο και για δύο νεκρούς. Στο Λίβανο, την κυβέρνηση ελέγχει ουσιαστικά, πρώτη φορά, η φιλοϊρανική Χεζμπολάχ. Και στη Γάζα, ο ισχυρός άνδρας της Χαμάς, Μαχμούτ αλ Ζαχάρ, ζήτησε από τους παλαιστινιους προσφυγες να ξεσηκωθούν. Για άλλη μια φορά, η Μέση Ανατολή μοιάζει με καζάνι που βράζει.






 

Αίγυπτος

Στην Αίγυπτο, η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Πηγή έμπνευσης στάθηκε, το δίχως άλλο, η ανατροπή του καθεστώτος Μπεν Αλί στην Τυνησία, ύστερα από τη λαϊκή εξέγερση. Γι'αυτό και οι σημαίες που κυριαρχούσαν στο πλήθος ήταν δύο-της Τυνησίας και της Αιγύπτου.
Και στο Κάιρο, σήμερα, οι διαδηλωτές ζητούσαν να δοθεί τέλος στη φτώχεια, στη διαφθορά, στην ανεργία καθώς και στην κακομεταχείριση από την αστυνομία. Κατά χιλιάδες οι πολίτες, κουρασμένοι από το καθεστώς Μουμπάρακ - βρίσκεται σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία-ζητούσαν αλλαγή πολιτικής σελίδας.
Όπως και στην Τυνησία, οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο -στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια αλλά και σε άλλες πόλεις-διοργανώθηκαν κυρίως μέσω του Facebook και του Twitter. Περίπου 90.000 άτομα είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν.
Αν και η διαδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, με την αστυνομία να δείχνει ασυνήθιστη αυτοσυγκράτηση, στη συνέχεια, άλλαξε τακτική και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους διαδηλωτές. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν και δύο νεκροί στο Σουέζ. Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για αρκετούς τραυματίες αλλά και συλλήψεις.

Στο Λίβανο

Την ίδια στιγμή, στη Βηρυτό, η ζυγαριά της εξουσίας γέρνει υπέρ της Συρίας και του Ιράν και σίγουρα, υπέρ της Χεζμπολάχ. Έτσι, δίνεται τέλος στις κυβερνήσεις του Λιβάνου που εδώ και περίπου έξι χρόνια στηρίζει η Δύση. Ήταν μια αλλαγή που έγινε νόμιμα και συνταγματικά.
Η Χεζμπολάχ, όταν είδε να στενεύει ο κλοιός γύρω της (το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ δικαστήριο ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι) απέσυρε την υποστήριξή της από την κυβέρνηση και εξασφάλισε στο κοινοβούλιο τη στήριξη 68 βουλευτών, σε σύνολο 128, στον υποψήφιο πρωθυπουργό που επέλεξε. Καθοριστική ήταν η ψήφος του Δρούζου ηγέτη Ουαλίντ Τζουμπλάτ, που αν και στο παρελθόν είχε στηρίξει τον απερχόμενο πρωθυπουργό Χαρίρι(γιο του δολοφονηθέντος), τώρα άλλαξε στρατόπεδο.
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, κεντρώος βουλευτής με δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία αλλά και με τη Συρία, είναι Σουνίτης Μουσουλμάνος, όπως δηλαδή πρέπει να είναι με βάση το πολιτικό σύστημα του Λιβάνου: Σουνίτης ο πρωθυπουργός, Σιίτης ο πρόεδρος της Βουλής, Χριστιανός Μαρονίτης ο πρόεδρος. «Αν τα περισσότερα μέλη της σουνιτικής κοινότητας δεν δεχτούν τον Μικάτι, θα έχουμε πρόβλημα», επισήμανε ο Χιλάλ Κασάν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Μικάτι διακινδυνεύει «πολιτική αυτοκτονία», αν προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να λάβει υπόψη τους χιλιάδες που διαδήλωσαν σήμερα υπέρ του επίσης Σουνίτη Χαρίρι, και οι οποίοι τον θεωρούν «εργαλείο του πραξικοπήματος της Χεζμπολάχ».

Στη Γάζα

Στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μαχμούτ Αλ Ζαχάρ, από τους πλέον ισχυρούς άνδρες της Χαμάς, κάλεσε «τις μάζες στις αραβικές χώρες και τους πρόσφυγες παντού» να ξεσηκωθούν, να βγουν στους δρόμους και να υψώσουν τη φωνή τους. Και αυτό, με αφορμή τις χθεσινές αποκαλύψεις από το Αλ Τζαζίρα, σύμφωνα με τις οποίες σε μυστικά έγγραφα ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, φέρεται να παραδέχεται ότι δεν είναι ρεαλιστική η ιδέα της επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων στο Ισραήλ.
Οι αποκαλύψεις αυτές για το κρίσιμο ζήτημα των προσφύγων θα μπορούσαν να βλάψουν ιδιαίτερα τον Αμπάς, ενισχύοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του στη Γάζα, τη Χαμάς. Ωστόσο σήμερα, στη Δυτική Όχθη, υποστηρικτές του Παλαιστίνιου προέδρου του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, καθώς επέστρεφε από την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: