Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αποχωρεί (βραδέως) ο Μουμπάρακ

Αποχωρεί (βραδέως) ο Μουμπάρακ

Διάγγελμα, με το οποίο ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές απηύθυνε ο Χόσνι Μουμπάρακ, ύστερα από παρέμβαση Ομπάμα.  «Θα με κρίνει η Ιστορία» είπε. Για «κόλπο» που δεν έπεισε κανέναν, μιλά η αντιπολίτευση. «Να φύγει τώρα» ζητούν ανυποχώρητοι οι εξεγερμένοι που είδαν ζωντανά, από γιγαντοοθόνες στημένες στις πλατείες, το διάγγελμα Μουμπάρακ. Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις. Πυρά ακούστηκαν στην Αλεξάνδρεια. Πάνω από δυο εκατομμύρια οι διαδηλωτές της Τρίτης, σύμφωνα με πηγές των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας.

Ανυποχώρητοι οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι, ώρες μετά την ολοκλήρωση της γιγαντιαίας συγκέντρωσης στην οποία μετείχαν πάνω από δυο εκατομμύρια διαδηλωτές,  ξαναβγήκαν στους δρόμους αργά το βράδυ, μετά το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, με το οποίο ο επί 30 χρόνια ηγέτης της χώρας, υποσχέθηκε να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να εποπτεύσει μιας διαδικασίας ομαλής μετάβασης σε διάδοχη κατάσταση.
Αποχωρεί (βραδέως) ο Μουμπάρακ
«Έχω ευθύνη να αποκαταστήσω την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Αίγυπτο», τόνισε στο διάγγελμά του ο Μουμπάρακ, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τη χώρα. Πρόσθεσε ότι θα εργαστεί για την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και πως θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις - οικονομικές κοινωνικές και πολιτικές - για να καταπολεμηθεί η ανεργία, η φτώχεια και για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Αιγυπτίων.
Η είδηση έγινε αρχικά δεκτή με ενθουσιασμό από τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο. Όμως,  στη συνέχεια ακούστηκαν συνθήματα όπως «Φύγε - φύγε» και «Ελευθερία - Ελευθερία». Μέσα στις επόμενες ώρες, οι διαδηλωτές εξέφραζαν την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στους δρόμους μέχρι «να φύγει τώρα» ο Μουμπάρακ.
Ενθαρρυμένοι από τις πληροφορίες που ήθελαν τις αρχές ασφαλείας να έχουν υπολογίσει τους διαδηλωτές της Τρίτης, σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια, οι Αιγύπτιοι εξεγερμένοι, με δηλώσεις τους σε διεθνή δίκτυα, επέμεναν στο αίτημά τους «να φύγει τώρα» ο Μουμπάρακ.
«Αφού ο Μουμπάρακ δεν επρόκειτο να είναι και πάλι υποψήφιος για πρόεδρος τον Σεπτέμβριο, γιατί δεν μας το έλεγε πιο πριν;» δήλωνε στο Reuters διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ, ενώ άλλος, φώναζε: «Δεν θα φύγω από δω, μέχρι να φύγει».
«Δεν σκόπευα έτσι και αλλιώς να βάλω υποψηφιότητα. Οτιδήποτε και να συμβεί δεν θα φύγω από τη χώρα. Θα πεθάνω στη χώρα. Θα επαναφέρω την ειρήνη και θα αλλάξω όσα πράγματα ζητήθηκαν από το λαό μου και ιδιαίτερα από τη νεολαία, την οποία η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως βασική προτεραιότητα. Τα γεγονότα μας αναγκάζουν να επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και χάους. Η ιστορία θα κρίνει τον Χόσνι Μουμπάρακ. Όπως όλους», είχε δηλώσει στο διάγγελμά του ο αιγύπτιος πρόεδρος.
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ που σας μιλά σήμερα είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησε την Αίγυπτο και το λαό της», είχε δηλώσει λίγο πιο πριν ο Αιγύπτιος πρόεδρος στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. «Αυτή είναι η χώρα μου. Εδώ έζησα, αγωνίστηκα και υπερασπίστηκα τη γη της, την κυριαρχία και τα συμφέροντα της, και θα πεθάνω στο έδαφος της».
Απορριπτική η αντιπολίτευση
Κανείς δεν έμεινε ικανοποιημένος από το διάγγελμα του Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το σημαντικότερο κίνημα της αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, διαμηνύοντας ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν.
Από την πλευρά του, ο Νομπελίστας αντιφρονών Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ,  ο οποίος επιδίδεται σε προσπάθεια συνένωσης της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο CNN, χαρακτήρισε το διάγγελμα του Μουμπάρακ «τέχνασμα».
Το Αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο, επικαλούμενο συνέντευξη του Μπαραντέι την οποία θα μεταδόσει προσεχώς, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΕλΜπαραντέι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως αυτό να είναι το κύριο μέλημά του.
Το CNN ανέφερε ακόμα ότι στην συνέντευξη,ο ΕλΜπαραντέι  είπε ότι θα προτιμούσε, ο Μουμπάρακ να εγκατέλειπε άμεσα την προεδρία, παραδίδοντας την εξουσία σε μία προσωρινή κυβέρνηση, μέχρι να μπορέσουν να γίνουν οι εκλογές.  
Μήνυμα και τηλεφώνημα Ομπάμα
Καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην εκδώνηση του διαγγέλματος του Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε ζητήσει από τον Αιγύπτιο ομόλογό του να μην υποβάλει υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, με μήνυμα που διαβίβασε στον αιγύπτιο πρόεδρο από τον απεσταλμένο της αμερικανικής κυβέρνησης, Φράνκ Ουάισνερ, ο οποίος έφτασε στο Κάιρο τη Δευτέρα, όπως γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς διπλωμάτες.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν περιορίστηκε στο μήνυμα αυτό καθώς, όπως ανακοινώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ο πρόεδρος Ομπάμα συνομίλησε με τον Μουμπάρακ για περισσότερο από μισή ώρα.
«Το μήνυμα που μεταβιβάστηκε από τον Ουάισνερ δεν ήταν ένα άμεσο αίτημα να εγκαταλείψει ο Μουμπάρακ αμέσως την εξουσία, αλλά τον συμβουλεύει να αρχίσει μια διαδικασία ενόψει μιας μεταρρύθμισης η οποία θα κορυφωθεί με ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές το Σεπτέμβριο για την εκλογή νέου ηγέτη της Αιγύπτου», γράφουν οι Times, επικαλούμενοι αμερικανούς διπλωμάτες, γνώστες των διεργασιών.
Η εφημερίδα προσθέτει ότι το περιεχόμενο του διαγγέλματος Μουμπάρακ είχε εγκριθεί από τον Ομπάμα και πως αυτό δείχνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση αποσύρει την υποστήριξή της σε έναν από τους στενότερους συμμάχους της στην περιοχή.
Αργότερα, με δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε πως ο αιγύπτιος πρόεδρος «αναγνώρισε πως η χώρα του πρέπει να προχωρήσει σε μία αλλαγή», ενώ τόνισε πως «οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια θα χρειαζόταν ο λαός της Αιγύπτου, ως επακόλουθο των διαδηλώσεων».
  Η διαδήλωση των Μυρίων
Στην Αίγυπτο, από το πρωί της Δευτέρας, χιλιάδες άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους, κάθε στιγμή όλο και περισσότεροι.
«Πλημμυρίζουν δρόμους, ύστερα τις πλατείες κι όσοι δεν χωράνε, σκαρφαλώνουν σε στέγες και δέντρα για να αποδοκιμάσουν από παντού τον Μουμπάρακ. Σήμερα - γράφει ο ανταποκριτής του BBC - οι αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις ξεπέρασαν σε ένταση, όγκο και δύναμη όλες τις προηγούμενες.»
«Είδα ομοιώματα του προέδρου Μουμπάρακ να ρίχνονται στη φωτιά,  διαδηλωτές να πετάνε με μανία τα παπούτσια τους πάνω σε φωτογραφίες του 82χρονου ηγέτη και άλλους να μεταφέρουν φέρετρα θέλοντας να σημάνουν το (επερχόμενο) τέλος του καθεστώτος».
Είναι σκηνές που φάνταζαν αδιανόητες έως και πριν από λίγες ημέρες για αυτό το αυταρχικώς διοικούμενο κράτος, καταλήγει ο Wyre Davies στο σύντομο σχόλιό του στην ιστοσελίδα του BBC.
Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδιδαν, επικαλούμενα πηγές των αρχών ασφαλείας της Αιγύπτου, ότι στην μεγάλη «πορεία του εκατομμυρίου» όπως είχε ονομαστεί η συγκέντρωση της Τρίτης, πήραν μέρος περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Αιγύπτιοι.
Εσύ φεύγεις, εμείς μένουμε
Οι Αιγύπτιοι αποδεικνύονται αστείρευτοι στη συνθηματολογία τους κατά του Μουμπάρακ. Χθες, το σύνθημα που συγκλόνισε τις διαδηλώσεις, ήταν το «αυτός φεύγει, εμείς δεν πάμε πουθενά» ή -κατά άλλη πηγή-  «Φύγε αλλιώς θα πεθάνουμε εδώ».
Η πλατεία Ταχρίρ (Ελευθερίας) ήταν γεμάτη από κόσμο κάθε επαγγελματικής ιδιότητας, από δικηγόρους και φοιτητές και από ανέργους έως γιατρούς. Πλήθη ξεχύθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και τον δέλτα του Νείλου, στην όγδοη και μαζικότερη μέρα  των διαδηλώσεων.
Η αλλαγή έρχεται
Η αίσθηση ότι η αλλαγή είναι προ των πυλών στην Αίγυπτο, δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Όμως αυτό κάθε άλλο παρά αναίμακτα γίνεται.  Ο επικεφαλής των δυνάμεων του ΟΗΕ εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 300 σε ολόκληρη τη χώρα στη μία εβδομάδα των ταραχών. Ολόκληρη η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη διαδικτυακώς και τα SMS δεν φθάνουν ποτέ στον προορισμό τους.
Αξιοπρεπή έξοδο ζητάει ο Ελ Μπαραντέι
Ο αιγύπτιος αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι επιθυμεί «μια αξιοπρεπή έξοδο» για τον πρόεδρο Μουμπάρακ, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Χούρα. «Είμαι υπέρ μιας αξιοπρεπούς εξόδου για τον πρόεδρο Μουμπάρακ. Θα γυρίσουμε σελίδα. Συγχωρούμε το παρελθόν», συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αιγύπτιος πρόεδρος δεν θα δικαστεί εφόσον εγκαταλείψει την εξουσία. 
Σε δίκη τον θέλουν οι σκληροπυρηνικοί
Δεν συμφωνούν όλοι με τις τοποθετήσεις του. «Θέλουμε να δικαστεί ο Μουμπάρακ. Ο Ελ Μπαραντέι δεν μιλάει εξ ονόματός μας», δήλωσε ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Ουάκεντ της αντιπολιτευόμενης οργάνωσης «Κεφάγια», ενώ ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα τάχθηκε υπέρ «μιας αλλαγής μέσω διαλόγου στην», χωρίς να ταχθεί ρητά υπέρ της αποχώρησης του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Μια επιστροφή στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από τις 25 Ιανουαρίου είναι αδύνατη, όμως πρέπει να προχωρήσουμε με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο», δήλωσε ο Μούσα μιλώντας στο δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια. 
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: