της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ, Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας η ραδιενέργεια στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Την ώρα που οι ειδικοί διακινδυνεύουν προβλέψεις για το κατά πόσο είναι πιθανό να μολυνθεί το πόσιμο νερό, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για μακροχρόνια μάχη έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει την Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας που είναι και η διαχειρίστρια του σταθμού.
|
Μακροχρόνια κι επικίνδυνη θα είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, δήλωσε κάθιδρος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν (φωτ. ΑΠΕ, Reuters) |
Η μεγάλη διαρροή αποτελεί από τη μια παράγοντα ανησυχίας και από την άλλη ένδειξη της απόστασης που χωρίζει την Tepco από τη σταθεροποίηση της επικίνδυνης κατάστασης. Ραδιενέργεια σε συγκεντρώσεις 10.000 φορές υψηλότερες από τα όρια ασφαλείας εντοπίστηκε σε νερό κάτω από αντιδραστήρα του σταθμού. Ιώδιο-131 ανιχνεύτηκε στο υπέδαφος, σε βάθος 15 μέτρων κάτω από τον αντιδραστήρα-1. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραδιενεργές ουσίες δεν είναι πιθανό να μολύνουν το πόσιμο νερό, σημειώνοντας ότι τείνουν να διαλύονται γρήγορα στο έδαφος, όπως και στον ωκεανό.
Ωστόσο υπάρχουν δύο τρόποι μέσω των οποίων μπορεί το νερό να μολυνθεί στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενέργειας. Ο ένας είναι παρεισφρέοντας στα πηγάδια της περιοχής. Η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας των... απομακρυνθέντων κατοίκων εντός της ακτίνας εκκένωσης, οι οποίοι επανέρχονται ανεξέλεγκτα, έστω και για λίγο, προκειμένου να δουν τι γίνεται με τις περιουσίες τους. Ανησυχίες εκφράζονται και για το ενδεχόμενο, μολυσμένο νερό στο υπέδαφος να περάσει προοδευτικά στα ποτάμια, το νερό των οποίων φιλτράρεται και γίνεται πόσιμο.
Ρομπότ αντί ανθρώπων
Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στέλνουν ειδικά ρομπότ προς διευκόλυνση των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η παρουσία ανθρώπων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δύο γιγάντιες αντλίες που υπό κανονικές συνθήκες χρησιμοποιούνται για τη ρίψη μπετόν σε μεγάλες κατασκευές, θα φθάσουν σε λίγες μέρες στην Ιαπωνία για να εξυπηρετήσουν τη ρίψη νερού στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, δήλωσε χθες έτοιμος για μια μακροχρόνια μάχη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης. Δύο μέρες μετά τις συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για επέκταση της ζώνης εκκένωσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπ' όψιν «οι συμβουλές και οι προτάσεις των ειδικών».
«Ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες γιατί εάν το πράξουν δεν θα υπάρχουν συνέπειες για την υγεία τους», τόνισε ο Ναότο Καν.
Υπό κρατικό έλεγχο η Tepco
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Tepco ενισχύοντάς την με κρατικούς πόρους. «Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησής της.
Χθες, χιλιάδες Ιάπωνες και Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού θυμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, στις εκβολές των ποταμών, ακόμη και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα. Ωστόσο δεν θα καλυφθεί μια ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.
(Πηγές: Reuters - Ασ. Πρες - Γαλλικό - ΑΠΕ)
Στη θάλασσα νερό με ραδιενέργεια:Ρωγμή στον αντιδραστήρα Νο2 της Φουκουσίμα
Ρωγμή εντοπίστηκε στον αντιδραστήρα Νο2 του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, ενώ νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα. Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στη ρωγμή για να σταματήσει την διαρροή. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της χώρας Ναότο Καν πραγματοποίησε επίσκεψη στις πληγείσες από τον σεισμό και το τσουνάμι περιοχές.
Όπως ανακοίνωσε η Tepco που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα η ραδιενέργεια στο νερό που χύνεται στη θάλασσα από τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο2, μετρήθηκε στα 1.000 μιλισίβερτ την ώρα. Ωστόσο, στη συνέχεια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το μολυσμένο νερό που χύνεται στη θάλασσα προέρχεται από τον αντιδραστήρα ή από ένα αυλάκι που βρίσκεται σε μικρό βάθος από την επιφάνεια.
"Με τα επίπεδα ραδιενέργειας να αυξάνονται στη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο προσπαθήσαμε να επιβεβαιώσουμε τους λόγους και στο πλαίσιο αυτό προχωρήσαμε σε ανάλυση δειγμάτων τόσο από το νερό στο αυλάκι, όσο και από τη θάλασσα κοντά στο εργοστάσιο. Δεν είναι δυνατόν να είμαστε σίγουροι μέχρι να μελετήσουμε τα αποτελέσματα", δήλωσε ο Χιντέχικο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας, προσθέτοντας ότι η TEPCO σκοπεύει να αρχίσει την έγχυση τσιμέντου στο αυλάκι για να κλείσει τη ρωγμή.
Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναίρεσε τη σύστασή της για επέκταση της ζώνης εκκένωσης, καθώς η ραδιενέργεια σε ένα ιαπωνικό χωριό έξω από τη ζώνη πυρηνικού αποκλεισμού έχει πέσει κατά πολύ. Ωστόσο, η Υπηρεσία στήριξε την εκτίμησή της σε έναν μέσο όρο για το χωρίο Ιιτάτε και αρνήθηκε να παράσχει τα τελευταία ιαπωνικά επίσημα στοιχεία για μεμονωμένες μετρήσεις.
Την Τετάρτη, η ΙΑΕΑ είχε αναφέρει ότι η ραδιενέργεια ήταν πάνω από διπλάσια από το όριο που επιβάλει την έναρξη των εκκενώσεων. Από την πλευρά της, η ιαπωνική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δεν επρόκειτο να επεκτείνει τη ζώνη εκκένωσης στα 40 χλμ. Ο τρέχων μέσος όρος των μετρήσεων για το ραδιενεργό ιώδιο 131 είναι 7 μεγαμπεκερέλ (Megabecquerel) ανά τετραγωνικό μέτρο του εδάφους, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ειδικός της ΙΑΕΑ Γκέρχαρντ Πρέλ. Επειδή το ιώδιο έχει σύντομη χαρακτηριστική περίοδο διάσπασης, "η κατάσταση βελτιώνεται καθημερινά", πρόσθεσε.
Άλλους δύο εμπειρογνώμονες στέλνει η ΙΑΕΑ
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα στείλει δύο εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία για να λάβει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι αντιδραστήρες στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1). Δύο εμπειρογνώμονες της ΙΑΕΑ θα συναντηθούν με Iάπωνες αξιωματούχους αρμόδιους για θέματα πυρηνικής ενέργειας από τις 4 Απριλίου και μετά, τονίζεται σε ανακοίνωση που ανήρτησε χθες Παρασκευή στον ιστότοπό της η υπηρεσία. Η ΙΑΕΑ έχει ήδη στείλει εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία οι οποίοι ελέγχουν τα επίπεδα ραδιενέργειας.
Στην Ιαπωνία θα μεταβεί και ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού General Electric που σχεδίασε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες στη Φουκουσίμα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και οι επικεφαλής της TEPCO, της Εταιρείας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Τόκιο.
Μηχανικοί του αμερικανικού κολοσσού, που σχεδίασαν τους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, έχουν ήδη αναταποκριθεί με συμβουλευτική παρουσία στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, όχι όμως απευθείας, αλλά μέσω του στρατηγικού εταίρου στον πυρηνικό τομέα της General Electric στην Ιαπωνία, της εταιρείας Hitachi.
Ήδη και η Γαλλίδα επικεφαλής της εταιρείας Areva, Αν Λοβερζόν, που κατασκεύασε τους αντιδραστήρες, βρίσκεται στην Ιαπωνία, από όπου την Πέμπτη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει προσωπικό που θα βοηθήσει να αντιμετωπιστεί η πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.
Στις πληγείσες περιοχές ο Ναότο Καν
Για πρώτη φορά, τρεις εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε την περιοχή της βορειο-ανατολικής Ιαπωνίας. Ο Καν έφτασε με ελικόπτερο από το Τόκιο στο μικρό λιμάνι Ρικουζετακάτα (περιφέρεια της Ιουάτε) που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς. Περίπου 1.000 κάτοικοι της πόλης υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους και 1.300 αγνοούνται.
Ο Ναότο Καν συναντήθηκε με εθελοντές πυροσβέστες και με άστεγους και τους υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει. Δήλωσε δε πως η κυβέρνηση εξετάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την θαλάσσια βιομηχανία της περιοχής που δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από το τσουνάμι. Στη συνέχεια συναντήθηκε με ειδικούς και συνεργεία παροχής βοήθειας στην Φουκουσίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου