Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ο ΦΟΒΟΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ... ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ... Μακροχρόνια μάχη

Υπερβαίνει τα όρια ασφαλείας η ραδιενέργεια στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. Την ώρα που οι ειδικοί διακινδυνεύουν προβλέψεις για το κατά πόσο είναι πιθανό να μολυνθεί το πόσιμο νερό, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος για μακροχρόνια μάχη έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση και σύμφωνα με δημοσιεύματα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει την Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας που είναι και η διαχειρίστρια του σταθμού.
Μακροχρόνια κι επικίνδυνη θα είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, δήλωσε κάθιδρος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν (φωτ. ΑΠΕ, Reuters)
Μακροχρόνια κι επικίνδυνη θα είναι η μάχη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, δήλωσε κάθιδρος ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν (φωτ. ΑΠΕ, Reuters)
Η μεγάλη διαρροή αποτελεί από τη μια παράγοντα ανησυχίας και από την άλλη ένδειξη της απόστασης που χωρίζει την Tepco από τη σταθεροποίηση της επικίνδυνης κατάστασης. Ραδιενέργεια σε συγκεντρώσεις 10.000 φορές υψηλότερες από τα όρια ασφαλείας εντοπίστηκε σε νερό κάτω από αντιδραστήρα του σταθμού. Ιώδιο-131 ανιχνεύτηκε στο υπέδαφος, σε βάθος 15 μέτρων κάτω από τον αντιδραστήρα-1.
Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ραδιενεργές ουσίες δεν είναι πιθανό να μολύνουν το πόσιμο νερό, σημειώνοντας ότι τείνουν να διαλύονται γρήγορα στο έδαφος, όπως και στον ωκεανό.
Ωστόσο υπάρχουν δύο τρόποι μέσω των οποίων μπορεί το νερό να μολυνθεί στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενέργειας. Ο ένας είναι παρεισφρέοντας στα πηγάδια της περιοχής. Η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας των... απομακρυνθέντων κατοίκων εντός της ακτίνας εκκένωσης, οι οποίοι επανέρχονται ανεξέλεγκτα, έστω και για λίγο, προκειμένου να δουν τι γίνεται με τις περιουσίες τους. Ανησυχίες εκφράζονται και για το ενδεχόμενο, μολυσμένο νερό στο υπέδαφος να περάσει προοδευτικά στα ποτάμια, το νερό των οποίων φιλτράρεται και γίνεται πόσιμο.
Ρομπότ αντί ανθρώπων
Ηνωμένες Πολιτείες και Γερμανία στέλνουν ειδικά ρομπότ προς διευκόλυνση των προσπαθειών να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση. Κύριο μέλημα είναι να περιοριστεί η παρουσία ανθρώπων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Δύο γιγάντιες αντλίες που υπό κανονικές συνθήκες χρησιμοποιούνται για τη ρίψη μπετόν σε μεγάλες κατασκευές, θα φθάσουν σε λίγες μέρες στην Ιαπωνία για να εξυπηρετήσουν τη ρίψη νερού στους πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Ναότο Καν, δήλωσε χθες έτοιμος για μια μακροχρόνια μάχη για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης. Δύο μέρες μετά τις συστάσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για επέκταση της ζώνης εκκένωσης, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα ληφθούν υπ' όψιν «οι συμβουλές και οι προτάσεις των ειδικών».
«Ζητάμε από τους πολίτες να ακολουθήσουν τους κανόνες γιατί εάν το πράξουν δεν θα υπάρχουν συνέπειες για την υγεία τους», τόνισε ο Ναότο Καν.
Υπό κρατικό έλεγχο η Tepco
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα ιαπωνικής εφημερίδας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αναλάβει τον έλεγχο της Tepco ενισχύοντάς την με κρατικούς πόρους. «Είναι ένα ενδεχόμενο που δεν αποκλείουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιούκιο Εντάνο. Ωστόσο δεν τίθεται θέμα κρατικοποίησής της.
Χθες, χιλιάδες Ιάπωνες και Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού θυμάτων κατά μήκος των βορειοανατολικών ακτών της Ιαπωνίας, στις εκβολές των ποταμών, ακόμη και στις περιοχές που έχει καλύψει η θάλασσα. Ωστόσο δεν θα καλυφθεί μια ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: