Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι όροι και οι συντεταγμένες του ενιαίου μισθολογίου, με άμεσο στόχο την περιστολή των 500 εκατομμυρίων ευρώ στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου μόνο για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αυτός είναι και ο λόγος που το ενιαίο μισθολόγιο εφαρμόζεται εσπευσμένα από 1ης Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν σκέψεις για την εφαρμογή του από το 2012, όταν θα είχε τελειοποιηθεί και η τεχνική του επεξεργασία.
Οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που τους θέλουν να βρίσκονται σε αντίπαλα κυβερνητικά πεδία, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση -τη δεύτερη κατά σειρά μέσα σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας- όπου υπογράμμιζαν ότι για το μισθολόγιο ισχύουν όσα έχουν δηλώσει οι ίδιοι και ότι δεν υπάρχουν καν προτάσεις από εκείνους που επεξεργάζονται τα εναλλακτικά σενάρια του μισθολογίου για περικοπές.
Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη ΝΕΤ δήλωσε ότι «δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μειώσεις μισθών και δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά», προοπτική που δεν θίγεται από τις μειώσεις των μισθών που θα επιβάλει το νέο μισθολόγιο σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως ειδικά μισθολόγια και «ρετιρέ» Δημοσίου. Αλλωστε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και οριακές αυξήσεις σε μισθούς στο Δημόσιο με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν έχει αρνηθεί ούτε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας επιπλέον την αναγκαιότητα να υπάρξει δικαιοσύνη και εξορθολογισμός στις αμοιβές των υπαλλήλων.
Ανάμεσα σε άλλα, η πρόταση για ενσωμάτωση των δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση και από την Ενωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης από τις 16 Μαρτίου. «Η πρότασή μας προσανατολίζεται», δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της Ενωσης Γιάννης Αλεξάκης, στην ενσωμάτωση των επιδομάτων εορτών και αδείας στο κύριο μέρος του μισθού και τον επιμερισμό τους σε 12 μήνες. Μιλάμε βέβαια για συμπερίληψη στο βασικό μισθό των ποσών των σχετικών επιδομάτων, όπως προβλεπόταν προ του έκτακτου άδικου μέτρου της σημαντικής περικοπής τους. Η μελέτη μας εκπονήθηκε και υποβλήθηκε εθελοντικά, αποδεικνύοντας ότι η δημόσια διοίκηση διαθέτει στο εσωτερικό της δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανασύνταξή της με άριστα αποτελέσματα, αρκεί η απόφαση να αξιοποιηθούν.
Το νέο μισθολόγιο, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος, οφείλει να εξασφαλίζει ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, να περιορίζει σημαντικά τις πιθανότητες διαφθοράς, να αυξάνει το αίσθημα δικαιοσύνης και ίσης μεταχείρισης, να επιβραβεύει τη συνεχή προσπάθεια και την ατομική βελτίωση και να συνδέει την ιεραρχική εξέλιξη με το σύστημα αμοιβών.
Ενα τέτοιο μισθολόγιο θα επιτρέπει στους εργαζομένους να εκτελούν απερίσπαστα το έργο τους, θα συμβάλει στην προσέλκυση του καλύτερου στελεχικού δυναμικού και θα εξασφαλίσει την υποστήριξη και τη συμμετοχή του σώματος των δημοσίων υπαλλήλων στην πορεία προς το επιτελικό κράτος και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Βασικό συστατικό αυτού του νέου μισθολογίου δεν μπορεί παρά να είναι η καθιέρωση ενός δίκαιου βασικού μισθού για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».
«Καμία μείωση πουθενά, κάτω τα χέρια πλέον από τους μισθούς μας ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, σε κάθε ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο. «Αν προωθηθούν αυτά τα σχέδια η αντιπαράθεσή μας με την κυβέρνηση θα έχει τέτοια ένταση που δεν έχει υπάρξει προηγούμενο», υπογραμμίζει ο κ. Παπασπύρος, συμπληρώνοντας ότι με τα νέα σενάρια για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, η κυβέρνηση αυτοδιαψεύδεται για ακόμα μια φορά τόσο για το ότι δεν θα θιγούν άλλο μισθοί και συντάξεις όσο και για το ότι δεν θα υπάρξουν νέες περικοπές.
Είναι πλέον πασιφανές ότι προετοιμάζεται άγρια επιδρομή στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ. Οι αναδιαρθρώσεις που γίνονται ήδη σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία φάνηκε ότι έχουν μοναδικό στόχο τη μείωση του κόστους, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση του δικτύου υπηρεσιών και παροχών προς τους πολίτες. Η μείωση του προσωπικού μέσω των απολύσεων χιλιάδων συμβασιούχων, το πάγωμα των προσλήψεων καθώς και η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών υποβαθμίζουν τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά και οδηγούν στην εμπορευματοποίησή τους.
Ταυτόχρονα, τα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα για την εκποίηση της δημόσιας υπηρεσίας, τις νέες περικοπές δικαιωμάτων και το σύμφωνο ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει ως γνώμονα τη διαρκή μείωση μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα στα οποία δεν πρόκειται να υποκύψει η ΑΔΕΔΥ, η οποία μόλις χθες αποφάσισε να προχωρήσει σε αγωνιστικές μορφές παρέμβασης σε εργασιακούς χώρους όπως υπουργεία, νοσοκομεία, δήμους, σχολεία και ασφαλιστικά ταμεία την ερχόμενη εβδομάδα, το διήμερο 14 και 15 Απριλίου. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου