Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ζητούν περισσότερες μεταθέσεις δασκάλων

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Πρόταση να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις απόσπασης με βάση τα λειτουργικά κενά Να επανεξετάσει το ζήτημα των μεταθέσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα καλεί η παράταξη της ΠΑΣΚ το υπουργείο Παιδείας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό που ικανοποιήθηκε (15,24%) είναι το μικρότερο των τελευταίων ετών

Μόλις σε ποσοστό 15,24% φέτος ικανοποιήθηκε ο αριθμός των αιτήσεων από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για μετάθεση
Σύμφωνα με την ΠΑΣΚ, ο «τραγικά» μικρός αριθμός των μεταθέσεων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και στους εκπαιδευτικούς. Μάλιστα ζητούν να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις απόσπασης με βάση τα λειτουργικά κενά τα οποία τα υπολογίζουν σε 5.241. Από αυτό τον αριθμό οι 2.503 αφορούν δασκάλους, οι 1.337 νηπιαγωγούς, οι 533 καθηγητές αγγλικής γλώσσας, ενώ τα λειτουργικά κενά σε γυμναστές και μουσικούς είναι 562 και 306 αντίστοιχα.
«Ο μικρός αριθμός των μεταθέσεων θα δημιουργήσει πρόβλημα και στους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών, αφού, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορούν να γίνουν μόνιμοι διορισμοί σε περιοχές όπου δεν ικανοποιήθηκαν όλες οι αιτήσεις για μετάθεση», αναφέρει η παράταξη της ΠΑΣΚ.Οι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν και μία άλλη παράμετρο του θέματος, λέγοντας ότι από τις μεταθέσεις εξαιρούνται οι νεοδιόριστοι δάσκαλοι, οι οποίοι θα πρέπει να μείνουν για μία τριετία στο σχολείο του διορισμού. «Αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στην οικογενειακή ζωή των συναδέλφων μας και καταστάσεις άνισης και άδικης μεταχείρισης μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών.
Ετσι εκπαιδευτικός ο οποίος δεν έχει δικαίωμα μετάθεσης (λόγω τριετίας) ή γιατί δεν πήρε μετάθεση, αδυνατεί να τοποθετηθεί σε σχολείο του τόπου κατοικίας του, θέση στην οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προσληφθεί αναπληρωτής συνάδελφος με μηδενική προϋπηρεσία», καταλήγει η ΠΑΣΚ.


Εφημερίδα Ελευθεροτυπία
  Πολλά προβλήματα από τις λιγοστές μεταθέσεις
«Τραγικά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων θα δημιουργήσει ο μικρός αριθμός των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
Η ΠΑΣΚ εκπαιδευτικών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για τον μικρό αριθμό των μεταθέσεων και ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να επανεξετάσει το θέμα και να προχωρήσει σε μεταθέσεις με βάση τα λειτουργικά και όχι τα οργανικά κενά.

Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, υποβλήθηκαν 9.573 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν μόλις οι 1.459, ποσοστό 15,24%. «Ο μικρός αριθμός των μεταθέσεων σε σχέση με την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών δημιουργεί μια σειρά αλυσιδωτών προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στην οικογενειακή ζωή τους και καταστάσεις άνισης και άδικης μεταχείρισης μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών».
Η ΠΑΣΚ ζητεί από το υπουργείο Παιδείας να ικανοποιηθούν με βάση τα λειτουργικά κενά όλες οι αιτήσεις των συναδέλφων τους για απόσπαση και να δοθεί και φέτος στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς που διανύουν την υποχρεωτική υπηρεσία στην περιοχή του πρώτου τους διορισμού το δικαίωμα υποβολής αίτησης απόσπασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: