Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Ευσεβείς κυβερνητικοί πόθοι: Η πρωτοτυπία του 5% για την παιδεία

Λυκουρέντζος: «Στόχος το 5% για την Παιδεία»
Συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) είχε απόψε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στο τέλος της συνάντησης, που έγινε στο πλαίσιο των διμερών επαφών του υπουργείου με τους συνδικαλιστές, ο κ. Λυκουρέντζος δήλωσε:
«Συζητήσαμε ειλικρινά και ουσιαστικά με τους εκπροσώπους των διδασκάλων. Τα ζητήματα οικονομικής φύσεως επηρεάζονται στην ικανοποίησή τους από τη δυσμενή συγκυρία, η οποία δεν επιτρέπει γενναιόδωρη αντιμετώπιση. Ωστόσο, κινούμεθα από κοινού στην κατεύθυνση του στόχου του 5% για την εκπαίδευση, στόχος ο οποίος θα γίνει εφικτός όταν το επιτρέψουν οι δυνατότητες του προϋπολογισμού. Σε μια σειρά άλλων προτεραιοτήτων όπως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι εργασιακές συνθήκες και η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου, είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε κοινές επιλογές».
Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, από την πλευρά του, ανέφερε:
«Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου -δηλαδή χρηματοδότηση παιδείας, οικονομική αναβάθμιση, 176 ευρω επίδομα κλπ- ο υφυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης και πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων για τα 176 ευρώ δεν αφορούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αλλά του Οικονομίας. Για τα υπόλοιπα αιτήματα του κλάδου ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μέχρι τις 15 Μαρτίου νέα συνάντηση με το ΔΣ της ΔΟΕ κατά την οποία θα δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις».

Δημοσίευση http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Αθήνα 4/2/2009
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε στις 3/2/2009.:
Α. ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: H σημερινή µου παρουσία εδώ αποτυπώνει και τον πλήρη σεβασμό που έχω στο ρόλο του εκπαιδευτικού της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός όχι απλώς λειτουργεί, αλλά θα έλεγα, λειτουργεί και αποτελεσματικά. Κι αυτό μπορεί κανείς εύκολα να το διαπιστώσει, βλέποντας πόσο σημαντική δουλειά γίνεται στα δημοτικά σχολεία όταν βλέπουμε παιδιά, τα οποία προκόβουν, προχωρούν μαθαίνουν γρήγορα γράµµατα και στέκονται µε υψηλό δείκτη ευφυΐας. Γι΄ αυτό και θα έλεγα ότι η παρουσία µας εδώ αποτυπώνει και τη βούληση µας να αγκαλιάσουμε το δάσκαλο και κυρίως να δώσουμε ξανά στο δάσκαλο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, το κοινωνικό κύρος και να τον κάνουμε πάλι πρωταγωνιστή των εκπαιδευτικών εξελίξεων. Από κει και έπειτα, η συζήτηση έγινε σε ένα γόνιμο κλίμα, πραγματικά ουσιαστικής προθυμίας από τη δική µας πλευρά να αγκαλιάσουμε ζητήματα τα οποία µπορούµε να επιλύσουμε, να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε και πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε έναν διάλογο διττό. Ο πρώτος αφορά στα κλαδικά ζητήματα, τα οποία απευθείας το Υπουργείο Παιδείας θα τα συζητά µε τη ∆ΟΕ και από την άλλη πλευρά ζητήσαμε από τη ∆ΟΕ να συµµετέχει στον εθνικό διάλογο, που κύριο λόγο και ρόλο θα έχει έτσι ώστε να υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο για την αναβάθµιση, για την αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας και της ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης έτσι ώστε να έχουμε καλύτερα σχολεία, πιο ποιοτικά και πιο ουσιαστικά.
Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ: Υποδεχτήκαμε σήμερα τον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον νέο Υπουργό Παιδείας στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Θέλω να πω εξ αρχής, ότι ο κύριος Σπηλιωτόπουλος δεν είναι Υπουργός µιας άλλης κυβέρνησης είναι Υπουργός µιας Κυβέρνησης, που κυβερνά την χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι Υπουργός µιας Κυβέρνησης η οποία ψήφισε πριν ένα µήνα δαπάνες για την Παιδεία στο χαμηλότερο ποσοστό τα τελευταία πενήντα χρόνια. Αυτό επισηµάναµε εµείς από την αρχή και είπαµε ότι σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού δεν µπορούµε να βρούμε λύσεις δυστυχώς για τα αιτήματα µας. Εµείς από αυτό ξεκινήσαμε και υποβάλαμε την περασμένη εβδομάδα, συγκεκριμένο υπόµνηµα που το πήρατε, µε βάση τα αιτήματα που είχαμε και στην µεγάλη απεργία του κλάδου. Τα οποία δυστυχώς µέχρι σήμερα δεν έχουν βρει λύσεις. Ο Υπουργός µας δήλωσε ανέτοιμος, σήµερα, να απαντήσει. Και παρέπεμψε την απάντηση σε αυτά τα αιτήματα, σε διμερή διάλογο, ο οποίος θα γίνει µετά τις δεκαπέντε Φεβρουαρίου. Εδώ είµαστε για να δούµε τις συγκεκριμένες απαντήσεις που θα έχουμε σε αυτά τα αιτήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο διάλογο θα πάτε;
Δ. ΜΠΡΑΤΗΣ: Πρέπει να σας πω πώς όταν και όποτε η Ομοσπονδία µας κλήθηκε να συµµετάσχει σε διάλογο πάντα ήταν παρούσα. Στο διάλογο που θα γίνει εµείς θα πάμε, αλλά η συµµετοχή µας θα εξαρτηθεί από τις ουσιαστικές απαντήσεις που θα πάρουμε σε αυτά τα αιτήματα που έχουμε θέσει.

Από τη Δ.Ο.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: