Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

"Έρανος" τώρα για το εφάπαξ

Μισό μισθό καλούνται να καταβάλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Καθιερώνεται εισφορά 2% στα πρόσθετα επιδόματα.
ΑΔΕΔΥ: Η απάντηση θα είναι σκληρή

Με... έρανο θα λύσει η κυβέρνηση το ασφαλιστικό πρόβλημα, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν οικονομικά το Ταμείο Πρόνοιας. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο όχι μόνο είδαν τις αποδοχές τους να «παγώνουν», αλλά παράλληλα καλούνται να δώσουν μισό μισθό για να κλείσουν «μαύρες τρύπες» του Ασφαλιστικού
Η διοίκηση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων σε συνεδρίασή της τη Δευτέρα το βράδυ κατέθεσε προτάσεις «βόμβα» για τη στήριξη του ασφαλιστικού φορέα. Συγκεκριμένα, πέντε είναι οι προτάσεις που πέρασαν από το διοικητικό συμβούλιο και πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση:
Η καταβολή μισού μισθού από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Η έκτακτη αυτή εισφορά -που θα επιβληθεί για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος- θα καταβληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις.
Σημειώνεται πως ο μέσος μισθός στο δημόσιο είναι 1.100 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως κατά μέσο όρο ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλει 550 ευρώ. Μάλιστα από εδώ και στο εξής προτείνεται όλοι οι νεοεισερχόμενοι να καταβάλλουν υποχρεωτικά την ανάλογη εισφορά.
«Πρόκειται για πόλεμο εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, που γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης» τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος
Η καθιέρωση εισφοράς 2% σε όλες τις πρόσθετες αποδοχές, δηλαδή στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η εισφορά αυτή θα καταβάλλεται κάθε μήνα, δηλαδή δεν θα έχει έκτακτο χαρακτήρα.
Σήμερα, το ύψος των επιδομάτων κατά μέσο όρο είναι 400 ευρώ τον μήνα, ενώ μπορεί να ξεκινούν από τα 200 και να φτάνουν τα 600 ευρώ (μάλιστα σε μεμονωμένες περιπτώσεις αγγίζουν και τα 2.000 ευρώ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι εργαζόμενοι στο δημόσιο κατά μέσο όρο θα καταβάλλουν 120 ευρώ τον χρόνο για τη στήριξη του ταμείου.
Η καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης από το δημόσιο 200 εκατομμυρίων ευρώ για να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης του εφάπαξ βοηθήματος. Με τα χρήματα αυτά εκτιμάται πως θα μπορέσουν να εκδοθούν άμεσα περίπου 4.500 εφάπαξ, τα οποία στοιβάζονται στα συρτάρια του Ταμείου.
Η υπαγωγή στο Ταμείο όσων απασχολούνται στο δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου (ενδεχομένως η απόφαση αυτή να αφορά όσους έχουν κάτω από 15 χρόνια υπηρεσίας).
Η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς χρόνου ασφάλισης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (κάτι που αφορά κυρίως τους εκπαιδευτικούς).
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, οι ρυθμίσεις αυτές δεν δίνουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό πως η έκτακτη εισφορά που είναι ίση με τον μισό μισθό θα αποδώσει περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή η επιβολή εισφοράς 2% στις πρόσθετες αποδοχές θα αποδώσει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά αρκούν για την έκδοση περίπου 1.000 εφάπαξ το χρόνο.
«Πρόκειται για πόλεμο εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων που γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, και προσθέτει: «Η απάντηση θα είναι σκληρή».
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι της κορυφαίας δημοσιοϋπαλληλικής οργάνωσης δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση, καθώς είχαν αποχωρήσει από την προηγούμενη εβδομάδα όταν τέθηκε θέμα δανεισμού.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «προκλητικές και απαράδεκτες τις προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας του ταμείου» και επισημαίνει πως «τυχόν αποδοχή τους, πέρα από το πάγωμα των αποδοχών, θα οδηγήσει και σε ονομαστική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων στο δημόσιο».


ΣΤΗΝ ΟΥΡΑ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ 15.500 ΑΤΟΜΑΤα 670 εκ. ευρώ φτάνει το έλλειμμα
Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο έχει ήδη «μαύρη τρύπα» 670 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 15.500 αιτήσεις για εφάπαξ και αν δεν βρεθεί αμέσως λύση, όσοι υποβάλλουν τώρα τα χαρτιά τους θα πάρουν το βοήθημα έπειτα από τρία χρόνια!
Η κυβέρνηση εδώ και μήνες ακολουθεί την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και δεν παρεμβαίνει για να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για κρατική χρηματοδότηση δεν βρίσκει ανταπόκριση, καθώς το υπουργείο Οικονομίας προτιμά τη λύση του δανεισμού (πρόταση που απορρίπτουν οι συνδικαλιστές).
Σημειώνεται πως τα μηνιαία έσοδα του Ταμείου από εισφορές είναι περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ και αρκούν για την καταβολή του εφάπαξ μόλις σε 550 άτομα. Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτή τη στιγμή εκδίδονται βοηθήματα για όσους υπέβαλαν αίτηση στο τέλος του 2007. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής, οι αιτίες για το σημερινό αδιέξοδο είναι δύο:
Το κύμα φυγής που δημιουργούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί στο ασφαλιστικό σύστημα. Το 2003 υπέβαλαν στο Ταμείο αίτηση για εφάπαξ 4.813 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ πέρυσι έφτασαν τους 14.344.
Σημειώνεται πως για κάθε 1.000 υπαλλήλους που αποχωρούν το Ταμείο πληρώνει 40 εκατομμύρια ευρώ για εφάπαξ και στερείται εισφορές 750.000 ευρώ. Μάλιστα φέτος πάμε για «ρεκόρ» αποχωρήσεων, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών.
Στο Δημόσιο έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης 100.000 γυναίκες και μπορούν να αποχωρήσουν ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι μισές -δηλαδή 50.000 άτομα- το έλλειμμα του Ταμείου Πρόνοιας θα εκτιναχτεί στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και στη θέση όσων αποχωρούν δουλεύουν νέοι με προγράμματα stage, συμβασιούχοι έργου, ορισμένου χρόνου κ.ά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν ασφαλίζονται στα Ταμεία του Δημοσίου, τα οποία στερούνται πόρους από τις εισφορές.

Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: