Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Οι ισχυροί συνεδριάζουν εν μέσω διαδηλώσεων

Συμπλοκές αστυνομίας - διαδηλωτών στους δρόμους του Λονδίνου
Το φάρμακο για την ασθένεια της...πολυγλωσσίας θα αναζητήσουν σήμερα οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του πλανήτη. Για δυσκολίες στην διαδικασία επίτευξης συμφωνίας μιλούν οι πρωταγωνιστές. Στους δρόμους του Λονδίνου, οι διαδηλωτές εκφράζουν την οργή τους.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νικολά Σαρκοζί και η Άγγελα Μέρκελ τόνισαν "αν δεν υπάρξει νέο κανονιστικό πλαίσιο, δεν θα υπάρξει εμπιστοσύνη, και χωρίς εμπιστοσύνη, δεν θα υπάρξει ανάκαμψη". Σαρκοζί και Μέρκελ υπογράμμισαν ότι "Γερμανία και Γαλλία θα μιλήσουν με μια φωνή" αφού "οι στόχοι μας είναι οι ίδιοι στις αρχές και στις λεπτομέρειες εφαρμογής". "Ζητούμε αποτελέσματα" διευκρίνισαν οι δύο ηγέτες στέλνοντας με αυτό τον τρόπο... μήνυμα στην Ουάσινγκτον.
Οι δηλώσεις Ομπάμα
Έκκληση για απόρριψη του προστατευτισμού και στήριξη των αναδυόμενων αγορών έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 20 είναι μια ιστορική και μεγάλης σημασίας συνάντηση, δεν μπορεί να περιορισθεί σε "ημίμετρα" και ότι πρέπει να επικεντρωθεί στα κοινά σημεία και όχι στις επεισοδιακές διαφωνίες Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, υπογράμμισε ότι δεσμεύεται να πράξει ό,τι χρειάζεται για την οικονομική ανάκαμψη. Αν και παραδέχθηκε ότι οι χώρες της Ομάδας των 20 δεν θα κατορθώσουν να συμφωνήσουν ως προς κάθε σημείο, θεωρεί ότι οι διαφορές απόψεων μεταξύ των 20 έχουν υπερτιμηθεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορεί να είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης υποστήριξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ καλώντας όλες τις χώρες “να μπουν στον ρυθμό". Σε ερώτηση δημοσιογράφου, εάν η χώρα του φέρει την ευθύνη για την κρίση, ο Μπ. Ομπάμα απάντησε ότι προτιμά να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω ενώ τόνισε ότι δεν ανησυχεί για τη σταθερότητα του αμερικανικού οικονομικού συστήματος.
Ο Γκόρντον Μπράουν
«Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για ένα παγκόσμιο οικονομικό σχέδιο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα είναι «δύσκολες οι συνομιλίες» των χωρών της G20. Όπως εκτίμησε, ποτέ στο παρελθόν ο κόσμος δεν ήρθε τόσο κοντά όσο τώρα στην οικονομική κρίση. "Δεν θα είναι εύκολο να πετύχουμε συμφωνία", παραδέχθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Βέβαια, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο Γάλλος πρόεδρος δεν θα εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως έχει απειλήσει, εάν τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίνονται στο ύψος των προσδοκιών του. "Είμαι πεπεισμένος ότι ο Νικολά Σαρκοζί θα παραμείνει ως το τέλος”, τόνισε.
Αυγά και μπογιές στους δρόμους του Λονδίνου
Διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι 300 με 400 άτομα επιτέθηκαν την Τετάρτη στα γραφεία της Βασιλικής Τράπεζας της Σκοτίας. "Αυτοί οι δρόμοι είναι δρόμοι μας, αυτές οι τράπεζες είναι τράπεζες μας" ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριαρχούσαν. Οι διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και έσπασαν τζάμια κτιρίων στο Σίτι του Λονδίνου. Συγκρούστηκαν με αστυνομικούς, εναντίον των οποίων εκτοξεύθηκαν αυγά και αυτοσχέδιες βόμβες με μπογιά. Από την πλευρά της, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από την κεντρική τράπεζα. Πάντα σύμφωνα με τις αρχές, κινητοποιήθηκε ένα στρατιωτικού τύπου θωρακισμένο όχημα που έγραφε "εξέγερση" στο μπροστινό τμήμα του. Επίσης, αστυνομικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν οι 11 επιβαίνοντες γιατί φορούσαν ψεύτικες αστυνομικές στολές.
Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: