Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Κλίμα: απρόσμενη επιδείνωση

Απρόσμενη επιδείνωση του κλίματος αναδεικνύουν νέες έρευνες Επιστημονικά ευρήματα αναφέρουν επιτάχυνση των ακραίων καιρικών φαινομένων που καθιστούν ανεπίκαιρες τις προβλέψεις της IPCC.
Λίγους μήνες πριν από την σύνοδο του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη, συνάντηση κομβικής σημασίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών από τη διεθνή κοινότητα, επιστημονικό κλιμάκιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιτάχυνση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.
Η επιστημονική αυτή ομάδα ανέφερε ότι η υπερθέρμανση ξεπερνά ακόμη και τις πιο αρνητικές προβλέψεις πρόσφατης έκθεσης της IPCC. Εκεί αναφέρεται ότι εάν το φαινόμενο της υπερθέρμανσης δεν περιοριστεί, η εμφάνιση ενός «εξολοθρευτικού» μείγματος ξηρασιών, ασθενειών και ακραίων καιρικών συνθηκών μέχρι το τέλος του αιώνα, είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο.
«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια», λέει χαρακτηριστικά ο Τζον Αστον, κορυφαίος κλιματικός επιστήμονας στη Βρετανία. Το πιο ανησυχητικό, συμφωνούν οι επιστήμονες, είναι ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα -κυρίως η καύση άνθρακα, αερίου και ελαίων- θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για υπερθέρμανση η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί.
Η συρρίκνωση των πάγων της Αρκτικής και η απελευθέρωση δισεκατομμυρίων τόνων αερίων του θερμοκηπίου από τα αρχέγονα παγωμένα στρώματα είναι ενδείξεις ότι το φαινόμενο αυτοτροφοδοτείται συνεχώς.
Πέραν των εκτιμήσεων της IPCC η άνοδος της θάλασσας
Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες φαίνεται να συμφωνούν στο ότι τα επίπεδα της θαλάσσιας στάθμης θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά ένα μέτρο μέχρι το 2010, πάνω από το διπλάσιο συγκριτικά με τις εκτιμήσεις της IPCC. «Η αύξηση της θαλάσσιας στάθμης κατά ένα ή δύο μέτρα θα είναι εξαιρετικά καταστροφική για την Κίνα. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι σ' αυτήν την περίοδο ότι πλήττει την Κίνα αποτελεί μεγάλο πλήγμα και για τον υπόλοιπο κόσμο».
Η συνάντηση αυτή των επιστημόνων έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης καθώς 2.000 ερευνητές από 80 χώρες, πολλοί εκ των οποίων είναι κορυφαία στελέχη της IPCC, συγκεντρώνουν επικαιροποιημένα στοιχεία για τις κλιματικές αλλαγές και συζητούν σχέδια έγκαιρης αντιμετώπισης τους.
Μεταξύ των πρόσφατων ευρημάτων που θα απασχολήσουν την επιστημονική κοινότητα, είναι η συνεχιζόμενη μείωση του Ph των ωκεανών που προκαλείται από τις κλιματικές αλλαγές και είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση μικροοργανισμών που απορροφούν τεράστια ποσά διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Οι περισσότεροι ερευνητές συμφώνησαν ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου όπου θα γίνει η σύνοδος στην Κοπεγχάγη, η μελέτη της IPCC, αν και πρόκειται για αξιόλογη έρευνα, θα είναι ανεπίκαιρη λόγω των καινούριων στοιχείων που αναδεικνύονται από έρευνες.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια: