Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Νέα γνωμοδότηση για τα 176 Ευρώ

ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΗΣ ΔΟΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΩΝ 176
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΣΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΕΝΩ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ 5ΕΤΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΤΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ, ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 7-6)


ΠΑΣΚ Π.Ε. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η οριστική κρίση:Διετής η παραγραφή των αξιώσεων των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο σε διάσκεψη, αποφάσισε, ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, επιδομάτων και οικονομικών παροχών γενικότερα των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Το ζήτημα είχε παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο λόγω της διαφωνίας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη σχετική διάταξη για τη διετή παραγραφή, και του Αρείου Πάγου που την έχει κρίνει σύμφωνη με το Σύνταγμα. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δεν έκανε δεκτή αντίθετη εισήγηση του συμβούλου Επικρατείας Χ.Ράμμου, ο οποίος είχε προτείνει να εφαρμόζεται για όλους η πενταετής παραγραφή. Σε μία τέτοια περίπτωση το Δημόσιο θα καλούνταν να καταβάλει αναδρομικά πενταετίας (αντί για διετίας) σε όλες τις μεγάλες εκκρεμείς οικονομικές διαφορές, όπως για το επίδομα των 176 ευρώ. Ειδικότερα, το ΑΕΔ, έκρινε με ψήφους 7-6 ότι δεν είναι αντίθετη στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοθετικό διάταγμα 496/1974 που προβλέπει ότι είναι διετής η παραγραφή των αναδρομικών αξιώσεων από διαφορές αποδοχών, συντάξεων, επιδομάτων και άλλων οικονομικών παροχών όπως και από αποζημιώσεις (λόγω αδικαιολόγητου πλουτισμού) των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ.Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στους επόμενους μήνες.


Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ











Αρ. Πρωτ:2257
Αθήνα 5/5/2009
Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Επίδομα 176 Ευρώ

Συνάδελφοι, Μετά την απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με την παραγραφή της διεκδίκησης του επιδόματος των 176€ σας αποστέλλουμε νέα γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε. και παρακαλούμε να ενημερώσετε όλους τους συναδέλφους των σχολείων σας.















Δεν υπάρχουν σχόλια: