Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σύμβαση ντροπής στα Δημόσια Σχολεία: Απλήρωτες οκτώ μήνες 6.500 καθαρίστριες

Μπορεί σε ενάμιση μήνα τα δημόσια σχολεία να κλείνουν, οι 6.500 καθαρίστριες, όμως, που εργάζονται σε αυτά, παραμένουν εδώ και οκτώ μήνες απλήρωτες!
Κι αυτό γιατί, όπως καταγγέλλουν, άλλη σύμβαση υπέγραψαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς και άλλη έφτασε στα χέρια τους τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ούτε η πρώτη να έχει ισχύ, αλλά και ούτε η δεύτερη να έχει υπογραφεί από τους αρμόδιους φορείς. Γεγονός βέβαια που δεν επιθυμούν οι καθαρίστριες, αφού τη χαρακτηρίζουν «σύμβαση ντροπής» και ζητούν να αποσυρθεί.
Από τον Σεπτέμβριο οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων υπάγονται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και όχι στο υπουργείο Παιδείας, όπως ίσχυε πέρυσι.
«Από τότε», μας λέει η πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Σχολειών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών Στέλλα Γερασιμάτου «οι εργαζόμενες δεν αναφέρονται πουθενά. Αν και εργάζονται από 1/9/2008 η σύμβαση έργου έχει ημερομηνία έναρξης 17/2/2009 που σημαίνει ότι εδώ και 6 μήνες αυτές οι γυναίκες εργάζονται ανασφάλιστες και δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους.
"Οκτώ μήνες τώρα ελάχιστες έχουν πληρωθεί. Οσες πήραν τα χρήματά τους», προσθέτει, «τα πήραν γιατί κάποιοι από τους διευθυντές των σχολείων είχαν φιλότιμο και πήραν κονδύλια απ' αλλού για να τα δώσουν σε αυτές τις εργαζόμενες. Είναι ντροπή. Εκμεταλλεύονται το φιλότιμό μας και το γεγονός ότι είμαστε μητέρες και έχουμε ευαισθησίες».
«Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί», προσθέτει η κ. Γερασιμάτου, «ότι το καθεστώς και οι όροι απασχόλησης των συμβασιούχων καθαριστριών θα είχε ρυθμιστεί έγκαιρα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αντ' αυτού, το υπουργείο Παιδείας προσκόμισε μέσω των διευθυντών εκπαίδευσης τη «σύμβαση παροχής υπηρεσιών καθαριότητας σχολείων, η οποία μεταξύ άλλων καταργεί τα όποια εναπομείναντα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των καθαριστριών, ορίζει αναδρομική ημερομηνία υπογραφής της Σύμβασης τα μέσα Φεβρουαρίου, υπεξαιρώντας τις δεδουλευμένες αποδοχές τους και την ασφάλισή τους από το Σεπτέμβριο 2008 και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών (συνεργεία) στο χώρο της καθαριότητας των σχολείων».
Σήμερα στον κλάδο της καθαριότητας εργάζονται 6.500 γυναίκες με συμβάσεις έργου 10μηνης διάρκειας, αφού δεν πρόλαβαν, για ελάχιστο χρόνο, να ενταχθούν στο Προεδρικό Διάταγμα (164/2004). Αυτό σημαίνει, όπως μας λένε, ότι «δεν λαμβάνουν δώρα, δεν πληρώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες που τα σχολεία είναι κλειστά ούτε βεβαίως έχουν ασφάλιση αυτούς τους δύο μήνες. Οι μισθοί τους κυμαίνονται από 60 έως 513 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τον αριθμό των αιθουσών που καθαρίζουν και χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτόν οι προαύλειοι χώροι, οι τουαλέτες κ.τ.λ.
* Την απόσυρση της σύμβασης, την οποία χαρακτηρίζουν απαράδεκτη έχουν ζητήσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ενώ σήμερα το Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Αθήνας θα τη ζητήσει και κατ' ιδίαν σε συνάντηση που θα έχει με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο μέχρι χθες το απόγευμα το ραντεβού παρέμενε στον «αέρα».
* Την κυβέρνηση της Ν.Δ. «που επιχειρεί να βάλει τους εργολάβους, τις ιδιωτικές εταιρίες στα δημόσια σχολεία», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), το οποίο ζητεί να «καταδικαστούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και της ευρωϋποταγής, που σας βασανίζουν χρόνια ολόκληρα και μπροστά στις ευρωεκλογές».
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΑΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: