Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Μεταρρύθμιση - φούσκα

Προεκλογικό προπέτασμα καπνού ο περιορισμός του κράτους για να καλυφθεί η φοροεπιδρομή που θα ακολουθήσει μετά τις ευρωεκλογές. Την πρώτη μεταρρύθμιση «φούσκα» του δεύτερου κύκλου αλλαγών στη δημόσια διοίκηση εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση.
Μία ημέρα μετά τη γνωστοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία περιελάμβανε σαφέστατη σύσταση για μείωση των δημόσιων οργανισμών, ανακοίνωσε σχέδιο για συγχώνευση ή κατάργηση 255 φορέων από τους 620 που έχουν εξεταστεί, χωρίς να είναι σε θέση να υπολογίσει το ύψος της μείωσης των κρατικών δαπανών που θα προκύψει.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προπέτασμα καπνού, ώστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου να καλυφθούν οι σχεδιασμοί της για φοροεπιδρομή αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Ετσι ενώ στο προσκήνιο παρουσιάζει μέτρα για τον περιορισμό του κράτους, στο παρασκήνιο ετοιμάζει το πρώτο μετεκλογικό φορολογικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει:
Καταιγίδα φόρων

Επιβολή φόρου 10% στα καρτοκινητά, αύξηση 10%-20% του τέλους που επιβάλλεται σήμερα στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας, αύξηση
10%-15% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη, απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε 200.000 οικογένειες που κατέχουν δημόσια κτήματα και νομιμοποίηση των ψυχαγωγικών τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Μάλιστα η κ. Λούκα Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κατηγόρησε χθες την κυβέρνηση ότι διαθέτει «κρυφή ατζέντα» και πως κρύβει επιμελώς τα μέτρα που προτίθεται να λάβει.
Πιο αναλυτικά, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγελος Αντώναρος, το σχέδιο μελετάται εδώ και τέσσερις μήνες, για να ολοκληρωθεί χρειάζονται άλλοι τέσσερις και μέχρι στιγμής δεν έχει αποτιμηθεί το ύψος της εξοικονόμησης πόρων για το Ελληνικό Δημόσιο.
Στον κατάλογο των υπό κατάργηση φορέων υπάρχουν ανενεργές εταιρείες ή άλλες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση ή έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε ιδιώτες (όπως τμήματα των Ολυμπιακών Αερογραμμών), δηλαδή ουσιαστικά δεν υφίστανται.
Παράλληλα εξαγγέλλονται εκ νέου συγχωνεύσεις εταιρειών του ΟΣΕ, που η ίδια η κυβέρνηση είχε διασπάσει πριν από ενάμιση χρόνο.
Ακόμη και μουσείαΕπίσης προβλέπεται η συγχώνευση αθλητικών κέντρων, ακόμη και μουσείων.
Εντύπωση προκαλεί πως σε μια περίοδο που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά κρίση, με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές να δέχονται ισχυρό πλήγμα, το υπουργείο Οικονομίας συγχωνεύει τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων.
Τώρα όσον αφορά τους εργαζόμενους στους 255 φορείς, ο κ. Αντώναρος ανέφερε πως «δεν θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους».
«Θα ληφθεί κάθε πρόνοια ώστε να ενταχθούν οι εργαζόμενοι σε άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου», προσέθεσε.
Διευκρίνισε ότι καταργούνται διοικητικά συμβούλια, στα οποία συμμετέχουν περί τα 1.000 άτομα.
Το σχέδιο έλαβε την έγκριση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία. Αμέσως μετά τη συνεδρίασή της ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου μίλησε για ένα πρόγραμμα «όχι μόνο για την εξοικονόμηση πόρων, αλλά και για την πιο ευέλικτη λειτουργία του κράτους».
Οι 255 φορείς του Δημοσίου που συγχωνεύονται ή καταργούνται
1. Κατάργηση του Επιστημονικού και Ερευνητικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του σχεδιασμού για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διαχείρισης κινδύνων.
2. Απορρόφηση της «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου» από τη Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών ΑΕ.
3. Συγχώνευση του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ ΑΕ) με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων (ΕΛΚΕ).
4. Ενταξη της Σχολής Επιμόρφωσης Υπαλλήλων ΥΠΟΙΟ στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
5. Ενταξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ως ειδικός κλάδος δραστηριότητας.
6. Ρευστοποίηση περιουσίας της «ΑΕ Εκμεταλλεύσεως Ακινήτων».
7. Ενταξη του Ειδικού Ταμείου Ελέγχου παραγωγής και ποιότητας αλκοόλης αλκοολούχων ποτών στη γενική ρύθμιση για τους ειδικούς λογαριασμούς.
8-9. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΙΔ) και του Ελληνικού Ινστιτούτου Μετρολογίας (ΕΙΜ).
10-11. Συγχώνευση σε μία εταιρεία της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών & Πυρίμαχων Υλικών ΑΕ (ΕΚΕΠΥ ΑΕ), της Εταιρείας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ ΑΕ) και της «Ελληνικό Κέντρο Αργιλλομάζης ΑΕ).
12-14. Συγχώνευση της Εταιρείας Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ενδυσης και Ινών ΑΕ (ΕΤΑΚΕΙ ΑΕ), της «Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοϊας ΑΕ» (ΕΛΚΑ ΑΕ) και της «Κέντρο Ελληνικής Γούνας ΑΕ» (ΚΕΓ ΑΕ) με την «Κέντρο Τεχνολογίας και Σχεδιασμού ΑΕ».
15. Συγχώνευση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά σε έναν οργανισμό.
16. Κατάργηση του Ιχθυοκαλλιεργητικού Κέντρου Αχελώου.
17. Κατάργηση του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος».
18. Συγχώνευση της Εταιρείας Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων ΑΕ (ΕΤΑΤ ΑΕ) με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).
19. Συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
20. Συγχώνευση του Κέντρου Ερευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας (ΚΕΤΕΑΘ) στο Εθνικό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.
21. Απορρόφηση της «Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ» (ΕΔΕΤ ΑΕ) από την «Αθηνά» - Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης.
22. Κατάργηση της Εταιρείας Διανομής Αερίου ΑΕ.
23. Κατάργηση της Δημόσιας Επιχείρησης Πολεοδομίας και Στέγασης.
24-39. Συγχώνευση των 29 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών σε 13, ανά διοικητική περιφέρεια, υπό μελέτη και μείωση του αριθμού των διοικητικών τους συμβουλίων.
40. Κατάργηση της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων και Επιστημών, η οποία είναι ανενεργή.
41. Κατάργηση της Ιονίου Ακαδημίας, η οποία είναι ανενεργή.
42. Κατάργηση του Ινστιτούτου Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.
43. Συγχώνευση σε έναν φορέα του Εθνικού Γυμναστηρίου Αθηνών (Ι. Φωκιανός) με το Δημόσιο Πρότυπο Παιδικό Γυμναστήριο Καισαριανής.
44-108. Συγχώνευση 65 Κεφαλαίων Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (ΚΑΦ) Ξηράς και Λιμένος σε 7 μεγάλα ΚΑΦ Λιμένων - Ξηράς.
109. Ενοποίηση του Εθνικού Κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΚΕΠ), του Εθνικού Κέντρου Πιστοποίησης και Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΕΠΙΣ) και του Εθνικού Συμβουλίου Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης με την Απασχόληση.
110-202. Συγχώνευση των διοικήσεων 102 Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας σε 9 ξεχωριστά εθνικά δίκτυα κοινωνικής φροντίδας.
203. Κατάργηση του Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα») και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών.
204. Κατάργηση της Εθνικής Επιτροπής Γάλακτος Ελλάδος και μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος.
205. Κατάργηση του Επαγγελματικού Κέντρου Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων.
206. Συγχώνευση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
207. Συγχώνευση του ΟΠΕΠ με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και με το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.
208. Κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης, λόγω εκπλήρωσης του σκοπού του.
209. Συγχώνευση του Εθνικού Σκοπευτηρίου Χανίων με το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Χανίων.
210. Συγχώνευση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων με το Εθνικό Αθλητικό και Ναυτικό Κέντρο Ιωαννίνων.
211. Κατάργηση της «Αγροτουριστική ΑΕ» (ήδη υπό εκκαθάριση).
212. Συγχώνευση της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ΑΕ (ΕΤΑ) με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ΑΕ.
213. Συγχώνευση της «ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ» με την «ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ».
214. Συγχώνευση της «ΕΔΙΣΥ ΑΕ» με την «ΟΣΕ ΑΕ»
215. Κατάργηση της Διεθνούς Ικαρίου Αεραθλητικής Ακαδημίας, διότι στο μεταξύ έχει καταστεί ανενεργή.
216. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακές Αερογραμμές ΑΕ».
217. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπλοϊα ΑΕ».
218. Μεταβίβαση της «Γαλιλαίος Ελλάς ΑΕ».
219. Λύση και θέση σε εκκαθάριση της «Ολυμπιακή Αεροπορία ΑΕ - Υπηρεσίες».
220. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων ΑΕ (66%)».
221. Μεταβίβαση της «Ολυμπιακή Ανώνυμη Ανεφοδιαστική Εταιρεία Αεροπορικού Καυσίμου ΑΕ» (65%).
222. Μεταβίβαση της «Πάνθεον Airways ΑΕ».
223. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Επίγειας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών ΑΕ».
224. Μεταβίβαση της «Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης και Επισκευής Αεροσκαφών ΑΕ».
225-255. 31 Λιμενικά Ταμεία θα εκχωρηθούν στους αντίστοιχους ΟΤΑ (Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής).
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: