Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

«Κάθε χρόνο 1,5 εκατ. άνθρωποι απειλούνται

Μεταξύ των κορυφαίων προσκεκλημένων του συνεδρίου «Η κλιματική αλλαγή ως πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές» θα είναι και ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ Rajendra Pachauri.
Τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι εκτιμήσεις του για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου:
* «Σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο αναμένεται να γίνουν αισθητές κάποιες επιπτώσεις: Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος στιγμιαίων πλημμυρών-ταχείας απορροής, συχνότερα φαινόμενα θαλάσσιας πλημμύρας, μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης δασικών πυρκαγιών, αυξημένα φαινόμενα διάβρωσης εξαιτίας των αιφνίδιων καταιγίδων και της ανόδου της στάθμης των θαλασσίων υδάτων, υποχώρηση των ορεινών παγετώνων, μειωμένη χιονοκάλυψη, όπως και εκτεταμένες απώλειες ειδών που σε κάποιες περιοχές αναμένεται να αγγίξουν ποσοστά 60% έως το 2080, σε περίπτωση που επαληθευθούν τα σενάρια περί υψηλών εκπομπών αερίων».
* Αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα, τι προβλέπεται να χαρακτηρίζει τη δεκαετία του 2020;
- Πιθανότατα θα εκδηλωθούν χειμερινές πλημμύρες και στιγμιαίες πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές όλης της Ευρώπης. Πλημμύρες που συνδέονται με την αυξημένη συχνότητα των καταιγίδων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας προβλέπεται να απειλούν 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον κάθε χρόνο έως και τη δεκαετία του 2080. Οι θερμότερες και ξηρότερες κλιματικές συνθήκες θα οδηγήσουν σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, σε μεγαλύτερες περιόδους επικινδυνότητας και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών ειδικά στη Μεσόγειο. Προβλέπεται αύξηση του μέσου όρου των ετήσιων βροχοπτώσεων στη Βόρεια και αντίστοιχη μείωση στη Νότια Ευρώπη. Οι εποχικές μεταβολές και διακυμάνσεις θα ενταθούν. Θα σημειωθεί ίσως μείωση των θερινών βροχοπτώσεων κατά 30%-45% στη λεκάνη της Μεσογείου. Η περιορισμένη διαθεσιμότητα υδάτινων πόρων επηρεάζει το υδροηλεκτρικό δυναμικό το οποίο, στην περιοχή της Μεσογείου και μέχρι τη δεκαετία του 2070, αναμένεται να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 20% έως και 50%.
* Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη βιοποικιλότητα;
- Αναμένεται εξαφάνιση πολλών εφήμερων υδάτινων οικοσυστημάτων, ενώ τα μόνιμα θα συρρικνωθούν και θα μετατραπούν σε μεταβατικά. Μελλοντικά οι περισσότερες περιοχές θα υποστούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ πλειάδα οικονομικών τομέων θα βρεθούν αντιμέτωπες με προκλήσεις. Στη λεκάνη της Μεσογείου η περίοδος ζήτησης για θέρμανση θα μειωθεί κατά 2 ή 3 εβδομάδες, θα αυξηθεί ωστόσο, έως το έτος 2050, ο αριθμός των εβδομάδων ζήτησης για κλιματισμό κατά 2 έως 5. Ο θερινός τουρισμός στη Μεσόγειο θα περιορισθεί, ενώ θα παρουσιάσει άνοδο ο φθινοπωρινός και εαρινός. Σε μεγάλο βαθμό η κλιματική αλλαγή θα υπονομεύσει και τις προσπάθειες που καταβάλλονται με στόχο τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Αναμένεται εξάλλου να επιτείνει και τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα της ερημοποίησης, της λειψυδρίας και της παραγωγής τροφίμων στην ευρύτερη περιοχή, εισάγοντας νέες απειλές τόσο κατά της υγείας του ανθρώπου όσο και κατά των οικοσυστημάτων.
* Ποιες ομάδες πληθυσμού θεωρείτε πιο ευάλωτες;
- Οι νέοι είναι μεταξύ των πλέον ευαίσθητων. Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί ο ρόλος της νεολαίας και να γίνει αντιληπτή η επείγουσα ανάγκη ενδυνάμωσης των νέων υπό το πρίσμα των επικίνδυνων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως, καθώς δυνητικά αποτελούν την επόμενη γενιά επιστημόνων, οι νέοι μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη συλλογική προσπάθεια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Εφόσον οι νέοι αποτελούν φορείς αλλαγής, είναι απαραίτητη η ευαισθητοποίησή τους. Επομένως, η ενημέρωση και η εκπαίδευσή τους από μικρή ηλικία αποτελούν προϋποθέσεις ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και να προετοιμαστούν για έναν κόσμο κλιματικών περιορισμών.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: