Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

«Στην Αίγυπτο δίπλα δίπλα οι χώροι λατρείας»

Το κρυφό τζαμί. Κάτω από τη γη, σε ένα σκοτεινό και ανήλιαγο υπόγειο. Σε κάποιο γκαράζ ή σε μια παλιά αποθήκη. Στην καλύτερη των περιπτώσεων, στο σαλόνι κάποιου διαμερίσματος.
Σε δεκάδες τέτοιους ακατάλληλους χώρους καταφεύγουν οι χιλιάδες μουσουλμάνοι της Αθήνας για να προσευχηθούν. Τέτοιοι χώροι στην πλειονότητά τους λειτουργούν μεν, παράνομα δε.
Σε αρκετές περιπτώσεις ακατάλληλοι και από πλευράς ασφάλειας. Ελλείψει ενός επίσημα αναγνωρισμένου λατρευτικού χώρου για τους πιστούς του Ισλάμ, ανάλογοι χώροι προσευχής ευδοκιμούν σε πολλές συνοικίες της Αττικής.
Πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά και αρκετά σκαλοπάτια κάτω από το πεζοδρόμιο βρίσκεται ακόμη ένας μουσουλμανικός χώρος λατρείας. Από πάνω, τραπεζάκια καφετέριας και βιαστικοί περαστικοί. Με ελλιπή εξαερισμό, οι πιστοί κάτω αναγκάζονται πολλές φορές να στριμωχτούν χωρίς να έχουν και τον απαραίτητο χώρο για το προσκύνημα. Με λύπη λένε πως η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν έχει ούτε τέμενος ούτε νεκροταφείο για τους μουσουλμάνους. Υπενθυμίζουν σε όσους λένε «έξω οι μετανάστες», πόσοι Ελληνες ζούσαν παλιότερα ως μετανάστες. Υπενθυμίζουν επίσης τις εκκλησίες ή τα πατριαρχεία που βρίσκονται επί μουσουλμανικού εδάφους, αλλά και πόσο αρμονικά συνυπάρχουν εκκλησίες με τζαμιά σε άλλες χώρες.
Ο Αϊμαν και ο Σάαμεχ από την Αίγυπτο, αφού εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη επίσημου τζαμιού στην Αθήνα, επισημαίνουν πως στην Αίγυπτο αρκετές εκκλησίες βρίσκονται δίπλα δίπλα με τα τζαμιά. «Σαν αδέρφια», όπως λένε χαρακτηριστικά.
Για τα δεκάδες αυτά αυτοσχέδια τζαμιά που βρίσκονται στην Αθήνα, ο Ναΐμ Ελγαντούρ, πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδας, λέει πως δεν είναι ούτε νόμιμα αλλά ούτε και παράνομα. «Είναι νομο-παράνομα. Οι Αρχές τα γνωρίζουν, αλλά κατανοούν πως είναι χώροι προσευχής και έτσι δεν παρεμβαίνουν».
«Τόσο χαμηλά;»
Διευκρινίζει πως η πίστη τους δεν επηρεάζεται από τον ακατάλληλο χώρο προσευχής, όμως δημιουργούνται παράπονα. Αναφέρεται στα παιδιά του. «Ολα έχουν ελληνική υπηκοότητα. Ολα έχουν τελειώσει ελληνικά σχολεία. Μέχρι και πανεπιστήμια. Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν με τους Ελληνες. Δίπλα δίπλα. Χέρι χέρι. Μετά ο γιος μου θα έρθει να κάνει προσευχή στο υπόγειο και εσύ θα πας στην εκκλησία. Αρχίζει και αναρωτιέται. Γιατί για την πίστη μου να είμαι τόσο χαμηλά; Γιατί;».
Ο Αγιούμπι Σάντι από τον Λίβανο ζει τα τελευταία 14 χρόνια στην Ελλάδα. Οπως λέει, «ένα επίσημο τζαμί στην Αθήνα είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλες τις πλευρές, και για την πολιτεία και για τη μουσουλμανική κοινότητα. Η πολιτεία διακατέχεται από πολλές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την ανέγερση τέτοιου επίσημου χώρου: μήπως γίνεται χώρος έλξης ακραίων στοιχείων, μήπως προκαλεί τους ντόπιους; Μήπως δημιουργήσει άλλα προβλήματα; Από την άλλη, ένα επίσημο τζαμί αποτελεί πρόκληση για τη μουσουλμανική κοινότητα ως προς την ικανότητά της να το διαχειρίζεται σωστά και χωρίς ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: