Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Πανάκριβή μου κουκούλα!

ΓΑΛΛΙΑ ΤΣΟΥΧΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΕΡΙ «ΕΞΑΡΘΡΩΣΗΣ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΥΛΙΚΩΝ»
Τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της βίας, με απαγόρευση συμμετοχής κουκουλοφόρων σε διαδηλώσεις, μπαίνουν τώρα σε εφαρμογή, μετά τη δημοσίευση το Σάββατο του διατάγματος του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν.

Οποιος κρύβει το πρόσωπό του σε διαδήλωση θα πληρώνει πρόστιμο 1.500 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής η ...κουκούλα θα φτάσει τα 3.000 ευρώ (φωτ. ΑΠΕ)

Ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της περιφρούρησης της ασφάλειας, θα απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις άτομα που φορούν μάσκες ή κουκούλες και θα ληφθούν μέτρα για την εξάρθρωση «ομάδων που ενεργούν με στόχο να καταφέρουν εσκεμμένα πλήγματα κατά ατόμων και υλικών αγαθών».
Το διάταγμα του πρωθυπουργού Φιγιόν προβλέπει την επιβολή υψηλού προστίμου 1.500 ευρώ σε όποιον συμμετέχει σε διαδηλώσεις ή βρίσκεται κοντά σε διαδηλωτές σε δημόσιο δρόμο και κρύβει σκοπίμως το πρόσωπό του για να μην αναγνωρίζεται, οπότε αντιμετωπίζεται ως ύποπτος για επιθέσεις κατά της δημόσιας τάξης. Σε περίπτωση υποτροπής εντός έτους, το διάταγμα προβλέπει πρόστιμο 3.000 ευρώ. Εξαιρέσεις θα γίνονται για συγκεντρώσεις που υπόκεινται σε τοπικά έθιμα ή όταν κάλυψη του προσώπου αιτιολογείται από νόμιμα κίνητρα. Το γαλλικό Κοινοβούλιο θα εξετάσει επίσης πρόταση νόμου για την ποινικοποίηση της «συμμετοχής σε βίαιη συμμορία» και επιβάρυνση ποινών σε περίπτωση κάλυψης του προσώπου.
Διχασμός για την μπούρκα
Μέσα σ' αυτή τη συγκυρία, η πρόταση του κομμουνιστή βουλευτή, Αντρέ Γκερίν -την οποία συνυπογράφουν άλλοι 60 βουλευτές- για σύσταση κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής, που θα εξετάσει το ζήτημα της χρήσης μπούρκας και νιτζάμπ στη Γαλλία, δίχασε τους πολιτικούς. Η Γαλλία υιοθέτησε το 2004 επίμαχο νόμο με τον οποίο η χρήση μαντίλας απαγορεύεται στους δημοσίους υπαλλήλους και στα σχολεία, όπου δεν είναι αποδεκτά και τα εμφανή θρησκευτικά σύμβολα. Εκτοτε η χρήση της μαντίλας που καλύπτει όλο το πρόσωπο εκτός από τα μάτια, επεκτάθηκε, και οι υποστηρικτές του κοσμικού κράτους, της θρησκευτικής ελευθερίας και της ισότητας των δύο φύλων, θεωρούν αυτή την εμφάνιση ασυμβίβαστη με το γαλλικό κοινωνικό πρότυπο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λικ Σατέλ δεν απέκλεισε την υιοθέτηση νόμου.
«Παρατήρηση» Ομπάμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, στην επίσκεψή του στη Γαλλία στις 6 Ιουνίου ζήτησε από τις δυτικές χώρες «να μην ενοχλούν τους μουσουλμάνους στην άσκηση της θρησκευτικής τους λατρείας», έκκληση στην οποία ο πρόεδρος Σαρκοζί απάντησε ότι συμφωνεί. Τώρα θα αναγκαστεί να πάρει προσωπικά θέση στο θέμα της μπούρκας, το οποίο εμπίπτει έμμεσα στον νόμο για απαγόρευση κάλυψης του προσώπου για λόγους ασφαλείας. *
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: