Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Ψηφίστηκαν οι «κουκούλες»

ΟΞΥΤΑΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΠΛΗΝ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ΙΔΙΩΝΥΜΟ!
Η κυβέρνηση ψήφισε χθες τις διατάξεις του νομοσχεδίου που οδηγούν στην ποινικοποίηση της κουκούλας, παρά τις αντιδράσεις (με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ) της αντιπολίτευσης, που επέμεινε ότι η αυστηροποίηση του νόμου δεν θα επιφέρει και λύση του προβλήματος.
Παράνομες πλέον οι κουκούλες. Τα τριαντάφυλλα; Μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος προέβλεψε ότι όχι μόνο «δεν θα αντιμετωπιστεί το κακό, αλλά αντίθετα θα δημιουργηθεί κίνημα συμπαράστασης υπέρ των κουκουλοφόρων» εξαιτίας των βαρύτατων ποινών (κάθειρξη έως 10 έτη) που προβλέπει το νομοσχέδιο.
«Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που κατατείνει στην εξαφάνιση της βίας των κουκουλοφόρων», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, «αλλά δεν συναινούμε στην απατηλή εντύπωση ότι με τη θέσπιση επιβαρυντικών διατάξεων θα συλληφθούν οι κουκουλοφόροι. Δεν μας λείπουν οι ποινικές διατάξεις, αλλά η ικανότητα σύλληψης και παραπομπής των κουκουλοφόρων στο ακροατήριο. Αλλά εσείς είστε σκληροί στα λόγια και ανύπαρκτοι στις πράξεις», κατέληξε.
Τις θέσεις του αλλά και την κριτική κατά τη κυβέρνησης απέρριψε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, αντιτείνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση με τη στάση της κινδυνεύει να κατηγορηθεί για αλληλεγγύη προς το νοσηρό φαινόμενο των κουκουλοφόρων.
Το κυβερνητικό στέλεχος δεν ξέφυγε ωστόσο και από την πολύωρη κριτική που του επιφύλαξαν τα κόμματα της Αριστεράς.
Ο Αντώνης Σκυλλάκος από το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η Ν.Δ. στρέφεται ευθέως κατά του λαϊκού κινήματος, των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών. Εξέφρασε επιπροσθέτως την άποψη ότι στο μέλλον οι απαγορεύσεις θα αυξηθούν περαιτέρω.
«Κοροϊδία» σε βάρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος τους τακτικισμούς της κυβέρνησης, που από την μια καλεί τους βουλευτές στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για να συζητήσουν για θέματα της αστυνομίας και από την άλλη ψηφίζει τέτοιες ρυθμίσεις. Παραλλήλισε δε τα σχετικά άρθρα του νομοσχεδίου με τον νόμο περί τεντιμποϊσμού. Και κατέληξε: Δεν μπορούμε να έχουμε ένα δίκαιο, το οποίο είναι επικοινωνιακό, απαντάει απλώς σε πιέσεις τις στιγμής, δεν βλέπει τις αιτίες και τελικά γίνεται επικίνδυνο».
Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αλλά και οι βουλευτές του κόμματός του ζήτησαν τη μετατροπή του αδικήματος της κουκούλας σε ιδιώνυμο.


Αντιπαράθεση στη Βουλή για την «κουκούλα»


Ευαγγ. Βενιζέλος: Η κυβένηση κυνηγά ανεμόμυλους - Ν. Δένδιας: Γίνεστε αλληλέγγυοι φαινομένων που καταδικάζετε στα λόγια


«Δικαστικό, αστυνομικό και πολιτικό Δονκιχοτισμό» αποκάλεσε τη διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «κουκούλες» ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Απαντώντας ο Νίκος Δένδιας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτιμήσουν τον κίνδυνο, ότι με τη στάση τους επικροτούν φαινόμενα, που στα λόγια τα καταδικάζουν. Έντονα αντέδρασαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ζήτημα νομικού κενού με τις κουκούλες αλλά το πρόβλημα είναι η έλλειψη οργανωμένου αστυνομικού σχεδίου για τη σύλληψη των παραβατών εν τη γέννεση των εγκληματιών. "Δεν μπορεί να διαλυθεί μια διαδήλωση, όπου όλοι φορούν κουκούλες για να διαμαρτυρηθούν", ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Απαντώντας ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε "απαράδεκτο το σκεπτικό να άρονται αξιόποινες πράξεις από τη μετέπειτα συμπεριφορά των κατηγορουμένων και τόνισε -σχολιάζοντας σχετικές αναφορές συναδέλφων του- ότι η αστυνομία κάνει το έργο της και έχουν συλληφθεί 370 άτομα για επεισόδια και βανδαλισμούς.
Το ΚΚΕ, χαρακτήρισε τρομοκρατικό το νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ, κάλεσε την κυβέρνηση να καταστήσει τη χρήση της κουκούλας, ιδιώνυμο αδίκημα. Με αφορμή τη -σχεδόν ταυτόχρονη- διεξαγωγή της σύσκεψης για θέματα δημόσιας τάξης, ο Αλέκος Αλαβάνος έκανε λόγο για κοροϊδία και ευτελισμό των κομμάτων. "Πάμε να συζητήσουμε και την ίδια ώρα ετοιμάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία, με τη σύμπραξη του ΛΑΟΣ, να ψηφίσει ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τη δράση της Αστυνομίας", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: