Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Λαθρομετανάστες και από τη Δύση!

Περισσότεροι από 1.100 πρόσφυγες στέλνονται ομαδικά αυτές τις μέρες από την Ολλανδία στη χώρα μας, ύστερα από συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση που προσπαθεί να το κρατήσει κρυφό.
«Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σταματήσαμε να σας στέλνουμε τους παράνομους μετανάστες που συλλαμβάνουμε στην Ολλανδία, οι οποίοι ήρθαν εδώ από την Ελλάδα. Για την πολυπληθή αυτή ομάδα προσφύγων, όμως, υπήρξε ειδική συμφωνία με τον κ. Παυλόπουλο. Αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υφυπουργού Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Νεμπαχάτ Αλμπαϊράκ στη χώρα σας, στα τέλη Μαΐου», δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ολλανδίας Σάντερ Βαν Εϊκ.
*Το υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, την ώρα που τα ολλανδικά τσάρτερ ξεφορτώνουν ήδη φουρνιές λαθρομεταναστών. Ισως επειδή η εικόνα που επιδιώκει να καλλιεργήσει είναι της κυβέρνησης που διώχνει μετανάστες και όχι που δέχεται και τους «διωχθέντες» από την Ευρώπη.
*Οι παράνομοι μετανάστες, που βρίσκονταν σε στρατόπεδο προσφύγων της Ολλανδίας, έχουν αρχίσει και μας στέλνονται εδώ και 20 περίπου μέρες, αεροπορικώς, σε γκρουπ των 40 ατόμων (έπειτα από παράκληση της ελληνικής κυβέρνησης να μην έρθουν όλοι μονομιάς).
Σύμφωνα με τον κανονισμό του «Δουβλίνου ΙΙ», οι αιτούντες άσυλο και όλοι οι παράνομοι μετανάστες επιστρέφονται στην πρώτη χώρα εισόδου, η οποία συχνά θεωρείται ότι είναι η Ελλάδα, αν και δεν υπάρχουν πάντα αποδείξεις γι' αυτό.
*Η ολλανδική κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει και ένα άλλο πρόβλημα; δέχεται διαμαρτυρίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις οι οποίες καταγγέλλουν τις αποστολές αυτές, καθώς θεωρούν απαράδεκτη τη μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα. «Αποφασίσαμε να εμπιστευθούμε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία συμφώνησε να επιτρέψει σε όλους τους πρόσφυγες να κάνουν αίτηση χορήγηση ασύλου αμέσως μόλις βγουν από το αεροδρόμιο», δηλώνουν στο ολλανδικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
*Ελληνικές ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι ο κανονισμός του «Δουβλίνου ΙΙ» είναι αυτός που έχει εγκλωβίσει χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, καθώς δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τις χώρες του Βορρά.
*Ο διευθυντής του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγητής Αλ. Σισιλιάνος, προτείνει την προσωρινή μη εφαρμογή της σύμβασης του «Δουβλίνου ΙΙ» από την Ελλάδα, γιατί: «Οι συνθήκες έχουν αλλάξει πάρα πολύ από τότε που υπογράφηκε. Οι ροές σήμερα είναι τεράστιες και το "Δουβλίνο" καθιστά το μεταναστευτικό αποκλειστικό πρόβλημα των νοτίων κρατών. Μπορούμε να μην εφαρμόσουμε τη σύμβαση μέχρι να δεχθούν στην Ε.Ε. την επαναδιαπραγμάτευσή της».

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: