Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο οι φτωχοί πληθυσμοί του πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει τον κίνδυνο φυσικών καταστροφών για τους φτωχούς και υποχρεώνει σε νέα αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος υποστηρίζουν δύο εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο των συνομιλιών 181 χωρών για την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, οι οποίες διεξάγονται στη Βόννη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
"Ο κίνδυνος από την κλιματική αλλαγή γίνεται πιο έντονα αισθητός από ανθρώπους που ζουν σε φτωχές αγροτικές περιοχές και παραγκουπόλεις", τονίζει ο γγ του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, στην πρώτη διετή "Παγκόσμια Εκθεση Αποτίμησης για τον Περιορισμό των Κινδύνων από Φυσικές Καταστροφές".
Στην έκθεση διατυπώνεται η εκτίμηση ότι "η κλιματική αλλαγή θα μεγεθύνει την άνιση κατανομή των κινδύνων, εκτρέποντας τους κινδύνους από φυσικές καταστροφές ακόμη περισσότερο προς τις πτωχές κοινότητες στις αναπτυσσόμενες χώρες".
Ο επικεφαλής των συντακτών της έκθεσης κ. Αντριου Μάσκρεϊ, αν και διαπιστώνει ότι οι περισσότεροι θάνατοι από φυσικές καταστροφές σημειώθηκαν σε πολυπληθείς αναπτυσσόμενες χώρες (Κίνα, Ινδία, Μπανγκλαντές και Ινδονησία) και επεσήμανε, σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε, ότι "με κριτήριο το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει, οι χώρες που διατρέχουν κίνδυνο είναι, κυρίως, οι μικρές χώρες".
Στην κορυφή της λίστας επικινδυνότητας είναι η Δομινικανή Δημοκρατία, ακολουθούμενη από το Βανουάτου στον Ειρηνικό, τη Μιανμάρ και τη Γουατεμάλα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι ασφαλέστερες χώρες για την αποφυγή των φυσικών καταστροφών είναι η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Βέλγιο και η Βρετανία. "Οι πλουσιότερες χώρες δεν είναι απολύτως προστατευμένες, όπως με τόσο τραγικό τρόπο μας έδειξαν οι πυρκαγιές στις θαμνώδεις εκτάσεις στην Αυστραλία, στις αρχές του 2009", έγραψε στην έκθεση ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Ο κ. Μάσκρεϊ εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν σοβαρότερα υπόψη τους τον σχεδιασμό για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και, σε δηλώσεις του στο Ρόιτερ, τοποθέτησε σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τις αναγκαίες επενδύσεις για ασφαλείς από φυσικές καταστροφές οικονομίες. "Συχνά, φτωχές χώρες λένε 'δεν μπορούμε να σηκώσουμε το οικονομικό βάρος του περιορισμού του κινδύνου φυσικών καταστροφών'", είπε.
"Αντί να κατασκευάσετε 100 σχολεία τα οποία θα καταρρεύσουν στον επόμενο κυκλώνα ή σεισμό, κατασκευάστε 80 με πρότυπα κινδύνου φυσικών καταστροφών", συμβουλεύει ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του ΟΗΕ.
(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: