Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Η Κίνα επιβάλλει λογοκρισία στην ελεύθερη χρήση του Διαδικτύου

Λίγες μέρες μετά την απαγόρευση της πρόσβασης σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους όπως το Twitter και το YouTube ή σε ιστολόγια όπως το Wordpress και το Blogger, η κινεζική κυβέρνηση έρχεται να επιβάλει νέους περιορισμούς στους Κινέζους κυβερνοναύτες.
Οπως αναφέρει η εφημερίδα «The Wall Street Journal», από τον Ιούλιο όλοι οι προσωπικοί υπολογιστές που θα διατίθενται προς πώληση στη χώρα θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα ειδικό πρόγραμμα που εμποδίζει την πρόσβαση σε απαγορευμένους ιστότοπους.
Οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών θα έχουν δύο επιλογές: είτε να διαθέτουν το προϊόν με ήδη ενσωματωμένο το πρόγραμμα είτε να πουλούν το πρόγραμμα σε cd μαζί με τον υπολογιστή. Αν δεν υπακούσουν στην κυβερνητική οδηγία, κινδυνεύουν να χάσουν μια διόλου ευκαταφρόνητη μερίδα της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών. Το «Green Dam-Youth Escort», όπως χαρακτηριστικά «βάφτισε» το πρόγραμμα η εταιρεία Jinhui Computer System Engineering που ανέλαβε να το δημιουργήσει (το πράσινο σημαίνει για τους Κινέζους την «καθαρή» πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό, δηλαδή την απαλλαγμένη από πορνογραφικό και άλλο παράνομο περιεχόμενο), συνδέει τον υπολογιστή με μια βάση δεδομένων που περιέχει απαγορευμένες ιστοσελίδες και η οποία ενημερώνεται συνεχώς. Λειτουργεί, δηλαδή, σαν φίλτρο που μπλοκάρει αυτόματα την πρόσβαση σε προκαθορισμένες ιστοσελίδες.
Οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε η κινεζική κυβέρνηση για την επιβολή του νέου μέτρου είναι η προστασία των νέων από την έκθεση σε πορνογραφικό ή άλλου είδους «επικίνδυνο» υλικό. Οπως όμως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Jinhui, το ίδιο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για να μπλοκάρει ιστοσελίδες ακόμη και με βάση συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και όχι μόνο με βάση τη διαδικτυακή τους διεύθυνση. Επιπλέον, οι χρήστες θα μπορούν να απενεργοποιούν την ανάσχεση πρόσβασης σε κάποιον ιστότοπο ή ακόμη και να κάνουν απεγκατάσταση ολόκληρου του προγράμματος, δεν θα έχουν όμως τη δυνατότητα να δουν το πλήρες περιεχόμενο της βάσης δεδομένων με τις «απαγορευμένες» ιστοσελίδες. Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο εκπρόσωπο, το πρόγραμμα δεν θα είναι σε θέση να παρακολουθεί και να καταγράφει ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ο χρήστης.
Από την πλευρά τους, πάλι, οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και δυσλειτουργίες στο λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή, και κυρίως μπορεί να το καταστήσει ευάλωτο σε επιθέσεις από χάκερ και σε κακόβουλο λογισμικό. Εκπρόσωπος της Hewlett Packard, της αμερικανικής εταιρείας που κατέχει τη μεγαλύτερη φέτα στην κινεζική αγορά υπολογιστών, δήλωσε ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να συμφωνήσουν στη μορφή που θα έχει το «προστατευτικό» πρόγραμμα, ούτως ώστε αφενός να διασφαλίζεται η άμυνα και η ομαλή λειτουργία του υπολογιστή και αφετέρου να πληρούνται οι όροι που θέτει η κυβέρνηση. *

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: