Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Χρώμιο και... κουφή Πολιτεία

ΜΕΣΣΑΠΙΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΩΠΟΣ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ: ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΒΙΟΙ ΜΟΛΥΝΣΗΣ
Τους χωρίζει η θάλασσα, τους ενώνει -δυστυχώς- η ρύπανση-μόλυνση, αφού ο Δήμος Μεσσαπίων στην Εύβοια και ο Ασωπός Οινοφύτων στη Βοιωτία «αδελφοποιήθηκαν» με κοινό σημείο το εξασθενές χρώμιο και όχι μόνο.
«Κύριοι της κυβέρνησης, δεν μπορείτε να συνεχίζετε να βγάζετε την ουρά σας απ' έξω είτε αυτό λέγεται "Ασωπός" είτε λέγονται "Μεσσάπια"», τονίζουν οι ενεργοί πολίτες Εύβοιας σε επιστολή τους ζητώντας και από τον Δήμο Μεσσαπίων να μην στρουθοκαμηλίζει κρύβωντας για μέρες τις αναλύσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μεταλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) στα συρτάρια...
Δύο δήμοι που πάνε χέρι χέρι προς το χειρότερο, όπως δείχνουν και οι πίνακες, εξαιτίας των αυθαιρεσιών και της αδιαφορίας των αρμοδίων.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τα Οινόφυτα διαπιστώθηκε και στα Μεσσάπια εκτεταμένη ρύπανση στο νερό σε επτά τοποθεσίες.
Οι αριθμοί τα λένε όλα: Εξασθενές χρώμιο έως 60 μικρογραμμάρια το λίτρο, με όριο το... μηδέν. Ταυτόχρονα ανιχνεύθηκε και το τοξικό μέταλλο νικέλιο πολύ πάνω από τα εγκεκριμένα όρια (πάνω από 50 με όριο 20 μικρογραμμάρια στο λίτρο).
Και ενώ οι τοπικοί σύλλογοι και το δίκτυο κινήσεων πολιτών και συλλόγων περιβάλλοντος Εύβοιας κρούουν τον κώδωνα (επί ματαίω) στους τοπικούς και κεντρικούς άρχοντες, λαμβάνουν απαντήσεις του είδους: «...ατεκμηρίωτες αυθαιρεσίες και λοιπά...». Ο περιβαλλοντολόγος Λάμπρος Μπούκλης από τους Οικολόγους Πράσινους επισημαίνει ότι τρεις επιστημονικοί φορείς (Παν/μιο Αθηνών, Γενικό Χημείο του Κράτους, ΙΓΜΕ) βάζουν την υπογραφή τους για το πού πάνε τα Μεσσάπια, αλλά ουδεμία ανταπόκριση υπάρχει από τους κρατούντες (γιατί άραγε;).
Από το μέτωπο Ασωπού Οινοφύτων, οι κάτοικοι πήραν την υπόθεση στα χέρια τους (βοηθούντων και των μέσων ενημέρωσης). Εχοντας στα χέρια τους στοιχεία που μιλούν για τετραπλασιασμό των κρουσμάτων του καρκίνου τα τελευταία χρόνια υποχρέωσα το υπουργείο Υγείας να δώσει εντολή (έστω και καθυστερημένα) για τη διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης, ώστε να διαπιστωθούν οι βλάβες που έχει προκαλέσει η ρύπανση στη δημόσια υγεία. Μακάβριο, αλλά το αρχείο αδειών ταφής ενορίας Αγίου Σπυρίδωνος-Οινοφύτων επιβεβαιώνει τον τετραπλασιασμό των κρουσμάτων αυτών.
Εν τάχει αναφέρουμε, με τη συμβολή του Λάμπρου Μπούκλη, τι έχουν πετύχει οι κάτοικοι της περιοχής:
* Καταδίκη της Ελλάδας (κρίμα, αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται) από το δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
* Την αναγνώριση από το ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) των παραλείψεων της διοίκησης σε όλες τις βαθμίδες να λάβουν τα οφειλόμενα μέτρα.
* Την καταβολή αποζημίωσης που θα επιδικαστεί σε βάρος των ρυπαινουσών βιομηχανιών και της διοίκησης.
* Με βαρύτατες ποινές, που φτάνουν μέχρι και 10 χρόνια κάθειρξη, απειλούνται 15 βιομηχανίες ρυπαίνουσες τον Ασωπό με απόφαση του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θήβας που τους παραπέμπει, εκτός από το πρόβλημα της ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, και με την κατηγορία της πρόκλησης «βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου». Ασωπός Οινοφύτων - Μεσσάπια, δύο ιστορίες σχεδόν παράλληλες, με θύματα την υγεία μας και το περιβάλλον.
Ακούει κανείς; *
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: