Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ερευνα για τη σφαγή των Ταλιμπάν

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΑΦΓΑΝΟ ΠΟΛΕΜΑΡΧΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
Ερευνα για πιθανή εμπλοκή της κυβέρνησης Μπους στη μαζική εκτέλεση φυλακισμένων Ταλιμπάν από τις δυνάμεις Αφγανού πολέμαρχου, που δρούσε από το 2001 με την υποστήριξη των ΗΠΑ, διέταξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ με το σώμα των παραστρατιωτικών Αφγανών στη βάση Μαζάρ-ι-Σαρίφ, όπου συνέλαβε και εκτέλεσε εκατοντάδες Ταλιμπάν (φωτ. Ass. Press)
Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο CNN ότι υπήρχαν ενδείξεις πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είχε διερευνηθεί επαρκώς και ότι έδωσε εντολή σε αξιωματούχους των υπηρεσιών εθνικής ασφαλειας να συγκεντρωθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη διαλεύκανσή της. «Νομίζω ότι υπάρχουν ευθύνες που όλα τα κράτη έχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου. Και αν φανεί ότι η στάση μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επέτρεψε τις παραβιάσεις των νόμων του πολέμου, τότε νομίζω ότι οφείλουμε να το γνωρίζουμε» είπε ο Ομπάμα. Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» σε δημοσίευμά της αποκάλυψε ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπους είχαν παρέμβει, ώστε να μπλοκάρουν τις έρευνες που διεξάγονταν από το FBI, το υπ. Εξωτερικών και το Πεντάγωνο για τη σφαγή 2.000 φυλακισμένων το 2001 από τις δυνάμεις του Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ, ο οποίος υποστηριζόταν τότε σθεναρά από τη CIA.
Ο στρατηγός Ντόστουμ υπήρξε ένας πανίσχυρος πολέμαρχος στην περιοχή του βόρειου Αφγανιστάν, ο οποίος έθεσε τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του στο πλευρό των Αμερικανών το 2001 αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τον περασμένο μήνα βρισκόταν σε εξορία στην Τουρκία, όταν ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, του οποίου υπήρξε εξ αρχής σύμμαχος-κλειδί, τον επανέφερε, παρά τις αντιρρήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στο πόστο του υπουργού Αμυνας.
Οι παραστρατιωτικοί του Ντόστουμ
Το 2002 δημοσίευμα του περιοδικού «Νιούσγουικ» αποκάλυψε εμπιστευτική έκθεση του ΟΗΕ, ότι αιχμάλωτοι Ταλιμπάν, οι οποίοι κρατούνταν από τους παραστρατιωτικούς του Ντόστουμ, ύστερα από μια μεγάλη μάχη στη βορειοανατολική επαρχία Κοντούζ εκτελέστηκαν εν ψυχρώ στα τέλη Νοεμβρίου του 2001. Συγκεκριμένα η έκθεση ανέφερε ότι οι δυνάμεις του στρατηγού είχαν στοιβάξει εκατοντάδες αιχμαλώτους Ταλιμπάν μέσα σε κοντέινερ, όπου είτε πέθαναν από ασφυξία είτε τους εκτέλεσαν μέσα στα φορτηγά που τους μετέφεραν, πριν τους θάψουν σε μαζικούς τάφους στην περιοχή Μαζάρ-ι-Σαρίφ.
Εν τω μεταξύ απρόθυμος, παρά τις πιέσεις που δέχεται από μερίδα των Δημοκρατικών εμφανίζεται ο Αμερικανός πρόεδρος, ώστε να προχωρήσουν οι έρευνες για τις παράνομες μεθόδους ανάκρισης της CIA σε ύποπτους τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Ομπάμα στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία χρειάζεται την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών για να εγκριθεί ο διορισμός στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σόνια Σοτομαγιόρ, όπως και να υπερψηφιστούν στο Κογκρέσο τα νομοσχέδια για υγεία και ενέργεια.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: