Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

Στο φως το έγκλ(ι)μα Μπους

Ο Ομπάμα αποκάλυψε φωτογραφίες-σοκ για τη ραγδαία τήξη των πάγων στην Αρκτική, που επί μία δεκαετία απέκρυπτε ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στοιχεία-σοκ για την κλιματική αλλαγή απέκρυπτε η αμερικανική διοίκηση επί προεδρίας του Τζ. Μπους αποκάλυψαν χθες τα εγχώρια ΜΜΕ.

Aριστερά το λιμάνι του Μπάροου στην Αλάσκα σε φωτογραφία που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2006 και στην οποία διακρίνονται ξεκάθαρα οι τεράστιες πλάκες πάγου. Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι (δεξιά) δεν υπάρχει ίχνος πάγου. Ο Μπους γνώριζε για τη ραγδαία κλιματική αλλαγή, αλλά επέλεξε να αποκρύψει τα εφιαλτικά στοιχεία

«Κλειδωμένες» στα συρτάρια του Λευκού Οίκου επί μια ολόκληρη δεκαετία, οι δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε πριν από λίγα 24ωρα στο φως της δημοσιότητας το γραφείο του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους, «μια τρομακτική απόδειξη για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν χθες στα αμερικανικά ΜΜΕ, η Ουάσιγκτον είχε «απόλυτη εικόνα» του ραγδαίου ρυθμού με τον οποίο έλιωναν οι πάγοι στην Αρκτική, ωστόσο επέλεξε να το αποκρύψει.
Εν μέσω πιέσεων που δέχεται ο Ομπάμα για την τροποποίηση ενός αυστηρού περιβαλλοντολογικού νομοσχεδίου που προωθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο και το οποίο έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων από τα βιομηχανικά λόμπι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να χρησιμοποιήσει όλα τα επιχειρήματα που είχε στη διάθεσή του συμπεριλαμβανομένου του «ξεμπροστιάσματος» της προηγούμενης διοίκησης.
Οπως επισημαίνουν οι περιβαλλοντολόγοι, ανάμεσα στις 1.000 φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν οι επιστήμονες θα πρέπει να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε δύο πολύ χαρακτηριστικές εικόνες.
Πρόκειται για μία φωτογραφία του λιμανιού Μπάροου της Αλάσκας που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2006 και στην οποία διακρίνονται ξεκάθαρα οι τεράστιες πλάκες πάγου αλλά και οι φωλιές νεοσσών κοντά στην ακτή. Το αμέσως επόμενο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2007, δεν υπάρχει ούτε ίχνος από τα παραπάνω.
Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για απώλεια ρεκόρ άνω του 1 εκατ. τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου και από τότε μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν σημάδια επαναδημιουργίας του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «εξάτμιση» των πάγων, εκτός από τον κίνδυνο που θέτει για την υπερθέρμανση του πλανήτη, αποτελεί και μια άμεση απειλή για την επιβίωση πολλών ζώων όπως είναι η πολική αρκούδα, η οποία χρησιμοποιεί τις παγωμένες πλάκες για το κυνήγι της φώκιας και άλλων θαλασσινών ειδών.
Σε πολλαπλές ευκαιρίες οι επιστήμονες έχουν απευθύνει εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ για την αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα γύρω από την κλιματική αλλαγή, ωστόσο, μέχρι και πέρυσι η Ουάσιγκτον επέλεγε να... μειώνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.
Παρά τις πρόσφατες προσπάθειες του Ομπάμα, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι «σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο για την ανάγκη αλλαγής πορείας στον τομέα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής» και δεν ενισχύσει τη χρηματοδότησή του, τότε το αμερικανικό δορυφορικό δίκτυο περιβαλλοντολογικού ελέγχου που τροφοδοτεί με σημαντικά στοιχεία τις έρευνες ανά τον κόσμο κινδυνεύει με κατάρρευση.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: