Τρίτη 28 Ιουλίου 2009

«Εσβησαν» τα λιγνιτωρυχεία λόγω του νέφους

Διακόπηκε για πρώτη φορά στα χρονικά κάθε δραστηριότητα στις μονάδες, καθώς χτύπησαν «κόκκινο» οι τιμές των ρύπων, που έφτασαν έως και 7 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Φουγάρα εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, ορυχεία λιγνίτη, καύσωνας και πλήρης άπνοια δημιούργησαν ένα εφιαλτικό κοκτέιλ το Σάββατο για τους κατοίκους του ενεργειακού λεκανοπεδίου Δυτικής Μακεδονίας.
Δραστηριότητες της ΔΕΗ και καιρικές συνθήκες δημιούργησαν συνθήκες ασφυξίας στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί για πρώτη φορά στα χρονικά η παύση λειτουργίας των ορυχείων
Ρύποι και αιωρούμενα σωματίδια «χτύπησαν» κόκκινο σε τιμές έως και επταπλάσιες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων, ενώ ένα σύννεφο σκόνης είχε εγκατασταθεί πάνω από την περιοχή, με τους κατοίκους να ασφυκτιούν.
Αυτή η κατάσταση οδήγησε τη Διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, έπειτα και από παρέμβαση του νομάρχη Κοζάνης, στην απόφαση να διακόψει για πρώτη φορά στα χρονικά κάθε δραστηριότητα στα λιγνιτωρυχεία του Νομού Κοζάνης.
Τα περίπου 1.500 φορτηγά που κινούνται στα ορυχεία τράβηξαν χειρόφρενο, οι ταινιόδρομοι μεταφοράς τέφρας και λιγνίτη σταμάτησαν, όπως και οι εκσκαφείς και τα βαριά μηχανήματα. Το πλήρες «πάγωμα» των δραστηριοτήτων κράτησε αρκετές ώρες, από το μεσημέρι έως το βράδυ του Σαββάτου, ενώ χθες επαναλειτούργησαν ορισμένες εγκαταστάσεις, σε ελεγχόμενους ρυθμούς.
«Ηταν ένα σοβαρό περιβαλλοντικό επεισόδιο, με αυξημένη μικροσωματιδιακή ρύπανση, η οποία φαινόταν τόσο από τις μετρήσεις της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος της νομαρχίας όσο και διά γυμνού οφθαλμού», είπε στο «Εθνος» ο νομάρχης Κοζάνης Γ. Δακής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιοχές του νομού, όπως στη Μαυροπηγή, στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου καταγράφηκε συγκέντρωση μικροσωματιδίων (ΑΣ10) 311 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση προβλέπει ετήσια συγκέντρωση 40 mg/m3 και ημερήσια συγκέντρωση 50 mg/m3.
«Ηταν μία από τις πιο δύσκολες μέρες, αλλά δεν είναι κάτι πρωτοφανές για την περιοχή μας.
Εδώ ζούμε 24 ώρες το 24ωρο σε συνθήκες ορυχείου και οι κάτοικοι είναι συνηθισμένοι να κλείνονται στα σπίτια τους», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Πληττομένων της Μαυροπηγής Α. Εμμανουήλ, χειροκροτώντας ωστόσο την απόφαση.
ΑποθέματαΣύμφωνα με τον κ. Δακή, δεν τίθεται θέμα να τεθεί σε κίνδυνο η λειτουργία των μονάδων από την παύση λειτουργίας των ορυχείων, καθώς έχουν στις αυλές τους αρκετά αποθέματα λιγνίτη, ενώ χθες η κατάσταση ήταν καλύτερη και από σήμερα αναμένεται η αποκατάσταση της λειτουργίας.
Την ικανοποίησή του για την απόφαση εξέφρασε και το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της ΔΕΗ στην περιοχή, ο «Σπάρτακος».
«Πρόκειται για υλοποίηση συμφωνιών που έχουν γίνει και είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Ελπίζουμε να δείξουν την ίδια ευαισθησία και κάθε φορά που η ρύπανση ξεφεύγει από τα όρια», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρός του Γ. Αδαμίδης.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: