Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Απτόητοι οι δουλέμποροι

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΕΑ «ΚΑΡΑΒΙΑ» ΠΟΥ ΑΠΟΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ
«Βγάζουν τη γλώσσα» τα κυκλώματα των δουλεμπόρων στην ελληνική κυβέρνηση, αποδεικνύοντας πως έτσι κι αλλιώς τα πρόσφατα μέτρα που έλαβε είναι ανεφάρμοστα.
Πολύωρη η αναμονή για τις διαδικασίες καταγραφής και ο καύσωνας έκανε τα πράγματα χειρότερα Σε δύο μέρες, από το πρωί του περασμένου Σαββάτο έως και χθες Δευτέρα το πρωί, αποβιβάστηκαν σε ακτές της Λέσβο 197 παράνομοι μετανάστες, εξακοντίζοντας στους 500 τους κρατούμενους του Κέντρου στην Παγανή της Λέσβου. Οπου και έχει ανάψει «πορτοκαλί συναγερμός», αφού χθες ο αριθμός των κρατουμένων είχε φθάσει τους 470! Με δεδομένο ότι οι δυνατότητες του κτιρίου είναι γύρω στα 250 άτομα, ήδη η κατάσταση είναι ασφυκτική.
Χωρίς υποδομές
«Αν συνεχίσουν οι αφίξεις με τον ίδιο ρυθμό είναι ζήτημα ημερών να χτυπήσουμε "κόκκινο"», λέει ο υπεύθυνος του Κέντρου της Παγανής εκ μέρους της Νομαρχίας Γιώργος Καράμαλης.
Με δεδομένο ότι με βάση οδηγίες που έφθασαν πριν από λίγες ημέρες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., οι αλλοδαποί που κρατούνται στην Παγανή δεν θα κρατούνται πλέον για λίγες ημέρες, όσες χρειάζεται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους, αλλά για έξι μήνες (!) όλοι περιμένουν ότι η αναμενόμενη αύξηση του μεταναστευτικού κύματος μέσα στο καλοκαίρι, θα δημιουργήσει πολύ γρήγορα «μπλακ άουτ» αφού δεν υπάρχουν άλλες υποδομές για να τους φιλοξενήσουν.
Κάτω από δύο όλες κι όλες ομπρέλες «στοιβάχτηκαν» μέσα σε θερμοκρασίες καύσωνα (37 βαθμούς υπό σκιά είχε το Σαββάτο το μεσημέρι στο λιμάνι της Μυτιλήνης) οι πολλές δεκάδες αλλοδαποί που έφταναν το Σαββατοκύριακο στο λιμάνι της Μυτιλήνης περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους που γίνονται εκεί. Ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά, ακόμη και βρέφη. Παρά το γεγονός ότι και πέρυσι οι συνθήκες εκεί είχαν καταγγελθεί δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για βελτίωσή τους.
Λιποθύμησε
Την Κυριακή μάλιστα ένας αλλοδαπός, εξαντλημένος από το ταξίδι και εκτεθειμένος για ώρες μέσα στον ήλιο, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.
Κάποιοι πρότειναν ν' ανοίξει εκτάκτως ο χώρος του γειτονικού τελωνείου για να προστατευθούν οι μετανάστες από τον ήλιο, όμως αυτό δεν έγινε δεκτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομαρχία προτίθεται στο μέλλον ν' αναλάβει το κόστος της τοποθέτησης μιας τέντας μπροστά από τον χώρο όπου συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι μετανάστες για τις διαδικασίες καταγραφής.

Λαθρομετανάστες στα Χανιά

Στο δημοτικό σχολείο Κουντούρας έχουν βρει προσωρινή στέγη οι 43 από τους 45 λαθρομετανάστες που εντοπίσθηκαν χθες το απόγευμα από κατοίκους της Κουντούρας στα νότια του νομού Χανίων να περιφέρονται στην περιοχή.
Αργά το απόγευμα κάτοικοι της Κουντούρας εντόπισαν 20 από αυτούς να περιφέρονται σε βραχώδη ακτή.
Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές και λίγο μετά αστυνομικοί και λιμενικοί εντόπισαν την ομάδα των 20.
Σε συνεννόηση με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το Δήμο Πελεκάνου αποφασίσθηκε να μεταφερθούν προσωρινά στο δημοτικό σχολείο Κουντούρας.Εκεί τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και τους δόθηκε νερό και τροφή.
Όπως είπαν, τους είχε αποβιβάσει στην περιοχή ένα άσπρο ιστιοφόρο σκάφος το οποίο αργά το βραδυ εντοπίσθηκε ανοικτά του Ακρωτηρίου" Κριός" και οδηγήθηκε στο λιμάνι της Παλαιοχωρας. Όπως διαπιστώθηκε στο σκάφος, μήκους 15 μέτρων, επέβαιναν άλλα 25 άτομα τα οποία επίσης οδηγήθηκαν στο δημοτικό σχολείο Κουντούρας.
Μεταξύ των 45 είναι και 2 γυναίκες, η μια εκ των οποίων δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση εγκυμοσύνης.Και οι δυο γυναίκες οδηγήθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο κέντρο υγείας Κανδάνου.
Οι λαθρομετανάστες βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
Δήλωσαν πως ξεκίνησαν πριν από 4 ημέρες από την Ατάλλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία.
Οι λιμενικές αρχές λαμβάνουν καταθέσεις και συνέλαβαν δυο άτομα που φερονται ως οι διακινητές των λαθρομεταναστών.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: