Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Εστεμίροβα: πλήρωσε την αρχή της, «ελευθερία της έκφρασης ή θάνατος»

«Ελευθερία της έκφρασης ή θάνατος», μας δήλωνε λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία της η Νατάλια Εστεμίροβα, θέλοντας έτσι να περιγράψει το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι «λίγοι δημοσιογράφοι στη Ρωσία που αποφασίζουν να πουν την αλήθεια για όσα βλέπουν και γνωρίζουν.
Διότι μπορεί να γίνεις στόχος εκδίκησης όχι μόνο για την κριτική σου ενάντια στις πολιτικές των Αρχών, αλλά και λόγω παραβίασης των συμφερόντων τοπικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών», κατέληγε η πρώτη τιμώμενη με το βραβείο που έφερε το όνομα της επίσης δολοφονημένης φίλης και συνεργάτιδάς της, Αννας Πολιτκόφσκαγια. Η Εστεμίροβα είχε καταγγείλει τελευταία ότι ύστερα από μια δήλωσή της περί κακοποίησης γυναικών στην Τσετσενία, ο «πρόεδρος» της ρωσικής επαρχίας, Ραμζάν Καντίροφ, την απείλησε λέγοντας «τα χέρια μου είναι όντως καλυμμένα με αίμα. Και δεν ντρέπομαι γι' αυτό. Σκότωνα και θα σκοτώνω σκάρτους ανθρώπους. Μαχόμαστε κατά των εχθρών της Τσετσενίας». Οι τελευταίες της αναφορές - ανταποκρίσεις για μερικές από τις χιλιάδες απαγωγές και εκτελέσεις στην περιοχή, ενόχλησαν έντονα πολλούς υψηλόβαθμους Τσετσένους «αξιωματούχους».
Μπορεί ο θάνατός της να βοηθήσει στην ανατροπή αυτής της κατάστασης; Η ίδια, στην προ εξαμήνου συνέντευξή της και στην ερώτησή μας για το εάν η δολοφονία της Αννας Πολιτκόφσκαγια επέφερε θετικές, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλαγές στην περιοχή, δήλωνε: «Το Γκρόζνι δεν βομβαρδίζεται πλέον, οι μαζικές εκκαθαρίσεις πληθυσμού ανήκουν στο παρελθόν, αλλά όχι επειδή οι Αρχές έχουν γίνει ευγενέστερες ή δικαιότερες. Γι' άλλο λόγο. Ο στόχος όλων αυτών των πράξεων έχει επιτευχθεί -στην Τσετσενία έχει εγκαθιδρυθεί δικτατορία. Η βούληση του λαού καταπιέζεται απόλυτα. Κανείς δεν τολμά να διαμαρτυρηθεί όχι μόνο κατά του προέδρου, αλλά και οποιουδήποτε μικρότερου αφεντικού». Εμελλε να έχει την ίδια μοίρα, για τους ίδιους λόγους και κατά τα φαινόμενα από τα ίδια χέρια, με τη φίλη της Αννα Πολιτκόφσκαγια, θυσία και η ίδια στον βωμό της αέναης μάχης μεταξύ ανθρωπισμού και μίσους, ξαστεριάς και αβύσσου.
Μεντβιέντεφ: «Οι ένοχοι της προβοκάτσιας θα τιμωρηθούν»
Τη βαθιά της οδύνη για τον θάνατο της Νατάλια Εστεμίροβα εξέφρασε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η δολοφονία της δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη.
Η Εστεμίροβα εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Μεμόριαλ», στο πλαίσιο του προγράμματος νομικής και κοινωνικής συμβουλευτικής, το οποίο χρηματοδοτεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στο Γκρόζνι. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε χθες από το Μόναχο, όπου είχε συνομιλίες με την Αγκελα Μέρκελ, ότι «αυτό το έγκλημα θα διερευνηθεί πλήρως» και τόνισε «ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν γι' αυτή την προβοκάτσια. Η Εστεμίροβα υπηρετούσε ανοικτά την αλήθεια με τη δουλειά της». Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθεί έρευνα για τη δολοφονία της Ρωσίδας ακτιβίστριας και εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το τραγικό γεγονός.
(Πηγή: ΑΠΕ)
Ανοιχτή αντιπαράθεση με Καντίροφ για τη δολοφονία της Εστεμίροβα
Τον Πρόεδρο της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ κατηγορεί αξιωματούχος της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Memorial, για ανάμειξη στη δολοφονία της ακτιβίστριας και μέλους της οργάνωσης, Νατάλια Εστεμίροβα. Με την κατάθεση μήνυσης κατά του αξιωματούχου της Memorial, αντέδρασε ο πρόεδρος της Τσετσενίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
"Είμαι βέβαιος για το ποιος σκότωσε τη Νατάλια Εστεμίροβα. Όλοι τον ξέρουμε. Το όνομά του είναι Ραμζάν Καντίροφ, πρόεδρος της Τσετσενίας" δήλωσε ο Ολεγκ Ορλοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ραμζάν Καντίροφ εκφόβιζε, προσέβαλε την Ναταλία και τη θεωρούσε προσωπική του εχθρό. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν αυτός προσωπικά που διέταξε τη δολοφονία της ή ήταν οι βοηθοί του που ήθελαν να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους».
Ως απάντηση, ο δικηγόρος του Ραζμάν Καντίροφ, δήλωσε: "Έχω προετοιμάσει και θα υποβάλω τη μήνυση για προσβολή της τιμής της αξιοπρέπειας και της υπόληψης του προέδρου της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ".
Η Εστεμίροβα, απήχθη την Τετάρτη, έξω από το σπίτι της στην Τσετσενία. Το πτώμα της άτυχης ακτιβίστριας, βρέθηκε το ίδιο απόγευμα, στην Ινγκουσετία. Η Νατάλια Εστεμίροβα, κάτοχος τριών διεθνών βραβείων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ιδιαίτερα επικριτική απέναντι στον Καντίροφ και στις μεθόδους του.
Ο Καντίροφ από τη μεριά του, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι θα επιμεληθεί ο ίδιος της έρευνας, για να βεβαιωθεί ότι οι δολοφόνοι θα τιμωρηθούν. Ο πρόεδρος της Τσετσενίας δήλωσε στην κυβερνητική ιστοσελίδα: "Δεν θα μπορούσε να έχει εχθρούς μεταξύ των λογικών ανθρώπων. Αυτοί που πήραν τη ζωή της, δεν έχουν το δικαίωμα να αποκαλούνται άνθρωποι, δεν δικαιούνται έλεος και πρέπει να τιμωρηθούν ως τα πιο άγρια ζώα».
Αποφασισμένος για την τιμωρία των ενόχων του άδικου θανάτου της ακτιβίστριας, εμφανίστηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία.
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι η δολοφονία ενδέχεται να επηρρεάσει τη σχέση των δύο κρατών. "Είναι ένα ανεπίτρεπτο συμβάν και ειδικά εφόσον θέλουμε να εντείνουμε τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας δεν μπορεί να παραμείνει άλυτο", δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: