Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

«Γέφυρα» αλληλεγγύης με το λαβωμένο Ιράκ

Ηρθαν από το Ιράκ και τα κατεστραμμένα από τον πόλεμο νοσοκομεία της χώρας τους, ώστε να εκπαιδευτούν στις νέες θεραπείες ασθενειών, όπως των διαφόρων μορφών καρκίνου, των εγκαυμάτων αλλά και των τεχνικών της γενετικής και της νοσηλείας σε Εντατικές Μονάδες Θεραπείας.
Αντάλλαξαν απόψεις με συναδέλφους τους της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και με Ελληνες γιατρούς.
Η Ομπάιτα, η Ιντιδάρ, η Αλία, η Μαχά, η Φατίμα, η Φεϊχά, η Μανάλ, η Ουαφά παρέμειναν για περισσότερο από ένα μήνα στην Αθήνα σε εκπαιδευτικό ταξίδι, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Κέντρο Ερευνας και Δράσης για την Ειρήνη» (ΚΕΔΕ).
Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε σε διάφορα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδας και κόστισε περίπου 50.000 ευρώ. Δεν χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά, πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με τις ευγενικές χορηγίες του ΟΠΑΠ και του Ιδρύματος Λεβέντη.
Οι Ιρακινές νοσηλεύτριες έκαναν συγκρίσεις με τον τρόπο ζωής της κατεστραμμένης από τους πολλούς πολέμους Βαγδάτης με τη σύγχρονη Αθήνα. «Προσκύνησαν» στο Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και θαύμασαν το νέο μουσείο. Εντυπωσιάστηκαν από το καθαρό περιβάλλον και «τους πολλούς ηλιακούς θερμοσίφωνες, το δίκτυο της ΔΕΗ και της ύδρευσης, το πολύ καλά οργανωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την ασφάλεια των πολιτών». Χαρακτήρισαν την Ελλάδα ακριβή.
Συμμετείχαν στους τρόπους νοσηλείας των Επείγοντων Περιστατικών, Τραυματολογίας (ΕΕΣ), Γυναικολογίας-Νεογνολογίας (στο μαιευτήριο «ΕΛΕΝΑ»), στη νοσηλεία καρκινοπαθών («Μεταξάς»-Πειραιά), στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» αλλά και στο Θριάσιο στη Μονάδα Εγκαυμάτων. Παρακολούθησαν μαθήματα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας κ.α.
«Στο Ιράκ δουλεύουμε ως "στρατιώτες". Τηρούμε τον όρκο του Ιπποκράτη. Βιώνουμε τις συνέπειες του πολέμου ακόμα και σήμερα. Ξεγεννήσαμε μάνες που έφεραν στον κόσμο τερατόμορφα αλλά και με το σύνδρομο Ντάουν παιδιά. Αντιμετωπίσαμε πολλούς ενδομήτριους θανάτους κ.λπ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: