Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Μαστίγωμα γιατί φορούσαν παντελόνι!

Σε 40 χτυπήματα με μαστίγιο κινδυνεύει να καταδικαστεί σουδανή δημοσιογράφος, αν κριθεί ένοχη για την κατηγορία που της απαγγέλθηκε ότι ήταν άσεμνα ενδεδυμένη.
Η Λούμπνα Άχμεντ αλ Χουσέιν, η οποία δημοσιεύει σε τακτική βάση άρθρα της στην εφημερίδα της αριστεράς αλ-Σαχάφα και εργάζεται επίσης για την Αποστολή του ΟΗΕ στο Σουδάν (Unmis), συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στο Χαρτούμ και στη συνέχεια της απαγγέλθηκε κατηγορία ότι ήταν... άσεμνα ενδεδυμένη.
"Στις 3 Ιουλίου, βρισκόμουν σε ένα εστιατόριο. Αστυνομικοί μπήκαν μέσα και ζήτησαν από τις κοπέλες που φορούσαν παντελόνια να τους ακολουθήσουν", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο.
"Με συνέλαβαν μαζί με 12 άλλες κοπέλες (...) Δύο ημέρες αργότερα, 10 από αυτές εκλήθησαν στο αστυνομικό τμήμα στο κέντρο του Χαρτούμ και μαστιγώθηκαν 10 φορές η καθεμία", προσέθεσε η νεαρή γυναίκα, η οποία φοράει την ισλαμική μαντίλα.
Στις τρεις άλλες γυναίκες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η ίδια, απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 152 του σουδανικού ποινικού κώδικα, προσέθεσε η αλ Χουσέιν, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης.
Το άρθρο αυτό προβλέπει ποινή 40 χτυπημάτων με μαστίγιο για οποιονδήποτε "διαπράττει μια άσεμνη πράξη ή μια πράξη που προσβάλλει τη δημόσια αιδώ ή είναι άσεμνα ενδεδυμένος".
"Θέλω οι άνθρωποι να ξέρουν τί συνέβη", σημείωσε η δημοσιογράφος.
Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες της περιοχής, οι γυναίκες έχουν μεγάλη παρουσία στη δημόσια ζωή στο Σουδάν, στο οποίο η πλειοψηφία των κατοίκων είναι μουσουλμάνοι. Όμως ορισμένοι νόμοι εξακολουθούν να κάνουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, καταγγέλλουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: