Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Παράταση των διακοπών στα σχολεία λόγω γρίπης

Ακόμα και ολική αναστολή λειτουργίας στα σχολεία όλων των βαθμίδων προβλέπει το σχέδιο άμυνας στην πανδημία γρίπης. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζει η προμήθεια των πανδημικών εμβολίων.Πριν χτυπήσει το κουδούνι, ενδέχεται να? κλείσουν τα σχολεία προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της νέας γρίπης στο μαθητικό πληθυσμό! Άλλωστε, το κλείσιμο σχολείων και δημόσιων υπηρεσιών προβλέπεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ήδη το συγκεκριμένο μέτρο έχει απασχολήσει τα συναρμόδια υπουργεία. Σε συνάντηση που είχαν πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο υπουργός Παιδείας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, συζητήθηκε θετικά το ενδεχόμενο αναστολής της λειτουργίας σχολείων.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να προχωρήσει σε αναστολή μαθημάτων σε όποια σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας εκδηλωθεί πανδημία, ή και σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας εάν χρειαστεί, ακόμα και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Η διάρκεια του «λουκέτου» θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ακόμη και κλείσιμο 5-6 ημερών όταν θα είναι έτοιμο το πανδημικό εμβόλιο, προκειμένου να εμβολιαστούν όλοι οι μαθητές.
Απολύμανση Σε κάθε περίπτωση τα σχολεία θα απολυμανθούν πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά θα δοθούν και οδηγίες για την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της χρονιάς. Η σχετική απόφαση, ωστόσο, θα ληφθεί ανάλογα με την πορεία της νόσου στη χώρα μας αλλά και την ημερομηνία έναρξης του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη.
Σύμφωνα, πάντως, με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η προμήθεια των πανδημικών εμβολίων (τουλάχιστον 8.000.000 δόσεις πανδημικού εμβολίου) θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η προμήθεια των εμβολίων αυτών, ύστερα από την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή, ώστε να διασφαλιστεί ο απρόσκοπτος εφοδιασμός της χώρας και ο εμβολιασμός του πληθυσμού». Ειδικότερα, η κατανομή των εμβολίων έχει ως εξής:

2.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Glaxo. Η παραλαβή τους θα ξεκινήσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.

  • 3.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Novartis. Η παραλαβή των 2.000.000 δόσεων θα γίνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν στις αρχές Ιανουαρίου ακόμη 1.000.000 δόσεις.
  • 3.000.000 εμβόλια από την εταιρεία Sanofi Pasteur. Η παραλαβή θα ξεκινήσει 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αρχές Ιανουαρίου.
Η Ελλάδα, αναφέρει το υπουργείο Υγείας, με αυτόν τον τρόπο διαχείρισης της προμήθειας των εμβολίων, είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που θα παραλάβουν τα πανδημικά εμβόλια. «Η χώρα μας θωρακίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στον ιό Η1Ν1 που έχει πλήξει την παγκόσμια κοινότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.
Κρούσματα Αυξάνονται, πάντως, καθημερινά τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα μας, με τα καταγεγραμμένα να ανέρχονται -μέχρι χθες το πρωί- σε 290, από τα οποία τα 128 έχουν ιαθεί πλήρως. Μόνο το τελευταίο 24ωρο ανιχνεύθηκαν επιπλέον 32 κρούσματα. Από αυτά, τα 17 προέρχονται από χώρες του εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 6 ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και 9 των οποίων οι επαφές διερευνώνται.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια και ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των περιστατικών από τον νέο ιό της γρίπης».

Πηγή: Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: