Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Εκδηλώσεις μνήμης για την 64η επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πρώτης πυρηνικής επίθεσης στην ιστορία, που έγινε πριν από 64 χρόνια , τελέστηκε σήμερα στην πόλη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.
Περίπου 50.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένων επιζώντων της επίθεσης, του Ιάπωνα πρωθυπουργού Τάρο Άσο και εκπροσώπων 50 και πλέον χωρών, συγκεντρώθηκαν για την τελετή.
Οι συμμετέχοντες στην τελετή σηκώθηκαν και προσευχήθηκαν σιωπηλά στις 08:15, την ακριβή στιγμή της ρίψης της ατομικής βόμβας το 1945.
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Τάρο Άσο κατά την ομιλία του στην τελετή για την επέτειο από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί την αυτοεπιβληθείσα απαγόρευση όσον αφορά την απόκτηση, την παραγωγή ή την εισαγωγή πυρηνικών όπλων.
"Υπόσχομαι ξανά ότι η Ιαπωνία θα συνεχίσει να τηρεί τις τρεις αρχές αυτές και θα ηγηθεί της διεθνούς κοινότητας στις προσπάθειες απεμπόλησης των πυρηνικών όπλων και της επίτευξης διαρκούς ειρήνης" τόνισε ο Άσο.
Παρόν ήταν και ο δήμαρχος Ταντατόσι Ακίμπα, ο οποίος ζήτησε να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα,μέσα στην ερχόμενη δεκαετία.
Ο δήμαρχος κατά την ομιλία του στην τελετή, κοντά στο θόλο της ατομικής βόμβας, πρώην εκθεσιακό κέντρο από το οποίο απέμεινε μόνο ο σκελετός μετά την έκρηξη, εξήρε τη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, υπενθυμίζοντας τα λόγια του αμερικανού προέδρου, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν "ηθική ευθύνη να δράσουν" για να επιτευχθεί ο στόχος να απελευθερωθεί ο κόσμος από την απειλή των πυρηνικών όπλων.
"Η απεμπόληση των πυρηνικών όπλων είναι κάτι που θέλουν όχι μόνο οι hibakusha (οι επιζώντες της πυρηνικής επίθεσης) αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων και των εθνών σ' αυτόν τον πλανήτη",δήλωσε ο Ταντατόσι Ακίμπα και κάλεσε και τον υπόλοιπο κόσμο να ενώσει τις δυνάμεις του προκειμένου να εξαλειφθούν τα πυρηνικά έως το 2020.
Η βόμβα στοίχισε τη ζωή 140.000 ανθρώπων μόνο εντός του 1945. Σκοτώθηκαν ακαριαία ή τις επόμενες ημέρες κι εβδομάδες, από τη ραδιενέργεια και τα φοβερά εγκαύματα που τους προκάλεσε η ατομική βόμβα. Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν μια δεύτερη ατομική βόμβα στην πόλη Ναγκασάκι, η οποία στοίχισε τη ζωή άλλων 70.000 ανθρώπων.
Η Ιαπωνία συνθηκολόγησε την 15η Αυγούστου.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: