Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Κατηγορούν τη Γεωργία πως ετοιμάζει νέα επίθεση

Με τους τόνους ανεβασμένους και πάλι μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, η Τιφλίδα απέρριψε ως «μυθεύματα» τις ρωσικές κατηγορίες ότι επανεξοπλίζεται προκλητικά και τόνισε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Ουάσιγκτον για την εκτόνωση της έντασης γύρω από τη Νότια Οσετία.
Η Μόσχα από την πλευρά της χαιρετίζει το έργο των Ευρωπαίων παρατηρητών στη Γεωργία, αλλά είναι αντίθετη στην ανάληψη ρόλου από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ για την ανάγκη της εκτόνωσης της έντασης στη Γεωργία.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την ανάγκη της συνεργασίας μέσα από διεθνή δίκτυα για την επίλυση της κρίσης και οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να διαπραγματευτούν επί μιας συμφωνίας για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, που θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα συμφωνία η οποία λήγει τον Δεκέμβριο.
Το σίγουρο είναι ότι πυκνώνει η ανησυχία καθώς συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος από την επίθεση του γεωργιανού στρατού στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας και τη ρωσογεωργιανή σύρραξη που ακολούθησε, με αλληλοκατηγορίες για ένταση στη μεθόριο της Δημοκρατίας.
«Η παρουσία των παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εδάφη της Γεωργίας, που συνορεύουν με τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, είναι ένας σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας και υποστηρίζουμε την παρουσία αυτή», δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Γεωργία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Δυτικών στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν στην αποστολή της Ε.Ε. αλλά και η Ε.Ε. από την πλευρά της δεν υπέβαλε κάποιο τέτοιο αίτημα στην Ουάσιγκτον.
«Ξεκάθαρη η πρόθεση»
«Η πρόθεση είναι ξεκάθαρη και το είπαμε αυτό με ειλικρίνεια στους Αμερικανούς συναδέλφους μας», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. «Θέλουν να σύρουν τους Αμερικανούς στη Γεωργία και να τους φέρουν αντιμέτωπους με τον ρωσικό στρατό».
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Γκριγκόρι Καράσιν, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι εξακολουθούν να προμηθεύουν όπλα στη Γεωργία και προειδοποίησε για τη λήψη μέτρων από την πλευρά της χώρας του.
Η Ουάσιγκτον πάντως επιμένει ότι έχει εστιάσει την προσοχή της στη βελτίωση της εκπαίδευσης και κατ' επέκταση του επιπέδου του γεωργιανού στρατού και όχι στον επανεξοπλισμό του.
Στο πνεύμα της εντοπισμένης πρόθεσης επίθεσης, κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπαρχηγού του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, Ανατόλι Νογκοβίτσιν, που δήλωσε πως «η Γεωργία επανεξοπλίζεται με στόχο νέα επίθεση». Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν αναμένει άμεση ανάληψη δράσης.
(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, news.bbc.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια: