Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Ανοίγουν κανονικά τα σχολεία

Το υπουργείο Υγείας υιοθέτησε τη θετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου για τη νέα γρίπη. Ποια μέτρα θα λαμβάνονται σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα
Την οριστική του απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας υιοθετώντας τη θετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου για τη νέα γρίπη. Οπως ανακοινώθηκε, οι σχολικές μονάδες θα βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας και σε περίπτωση που θα διαπιστώνεται κρούσμα σε κάποιο σχολείο, η λειτουργία του θα διακόπτεται αμέσως για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ το ίδιο ενδέχεται να ισχύει και για άλλα σχολεία της περιοχής.
Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Σεπτεμβρίου. Οπως ανακοινώθηκε, οι σχολικές μονάδες θα βρίσκονται υπό διαρκή παρακολούθηση για το ενδεχόμενο έξαρσης της πανδημίας
Σε χθεσινή ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας υποστηρίχθηκε ότι η καθημερινότητα των μαθητών θα παρακολουθείται με ειδικό σύστημα επικοινωνίας, ώστε να σημειώνεται έγκαιρη καταγραφή ενδεχόμενου κρούσματος, δεν δόθηκαν, όμως, περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος.
Ο στόχος

«Στόχος είναι να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τούτο διότι δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα δοθούν οι άδειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια», επεσήμανε το υπουργείο Υγείας. Στο μεταξύ, σύγχυση προκλήθηκε χθες μετά τη δημοσίευση της εβδομαδιαίας αναφοράς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τα νέα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραψε τον θάνατο του 23χρονου καρδιοπαθούς, που κατέληξε προ ημερών στο Ωνάσειο, ως τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα από τον ιό Η1Ν1, ενώ μέχρι χθες το υπουργείο Υγείας και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η κατάληξή του δεν οφείλεται στη γρίπη.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έφτασε τα 1.839, ενώ την τελευταία εβδομάδα κατεγράφησαν 208 νέα κρούσματα, αριθμός που φανερώνει 50% μείωση σε σχέση με αυτά που επιβεβαιώνονταν μέχρι πριν από τρεις εβδομάδες.
Την ίδια στιγμή ο νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Αβραμόπουλο, ζήτησε την «αμεσότατη ενίσχυση της Νομαρχίας Αθηνών με την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και με οτιδήποτε άλλο χρειάζεται» για τα 315 εμβολιαστικά κέντρα που σχεδιάζεται να λειτουργήσουν στον Νομό, ώστε να διαθέτουν δύο εννιάωρες βάρδιες.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι ειδικά συνεργεία θα ελέγξουν τους παιδικούς σταθμούς σε σχέση με την τήρηση των απαραίτητων κανόνων υγιεινής στο πλαίσιο της πανδημίας.
ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Η1Ν1 ΑΠΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Μία νέα θεραπεία του ιού Η1Ν1, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση σοβαρών κρουσμάτων παρουσίασαν, χτες, ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ.
Ανακοινώνοντας τη θεραπεία, ο βοηθός καθηγητής Ιβάν Χουνγκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ εξήγησε πως οι επιστήμονες θα αποσπάσουν αντισώματα από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από τον ιό για να βοηθήσουν στη θεραπεία όσων βρίσκονται στην εντατική.
Η νέα θεραπεία -η πρώτη του είδους παγκοσμίως - περιλαμβάνει δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τη νέα γρίπη θα κληθούν να δώσουν αίμα. Επειτα από επεξεργασία, το πλάσμα τους θα μετατραπεί σε ενδοφλέβια υπεράνοση γ-σφαιρίνη (H-IVIG), η οποία περιέχει μεγάλη συγκέντρωση αντισωμάτων του Η1Ν1.
Στη δεύτερη φάση θα χρησιμοποιηθεί η H-IVIG για τη θεραπεία των σοβαρών κρουσμάτων της νέας γρίπης.
Πηγή: Εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: